....

ΌΧΙ Δ.Σ. ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ -ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΑΡΑΚΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

Επεισόδια σημειώθηκαν χθες έξω από το Δημαρχείο της Χίου, κατά τη διάρκεια της άφιξης του Υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου συνεδρίαζε εκτάκτως με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις μετά τις εξαγγελίες του Υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή για δημιουργία υπερδομής 4.000 ατόμων.
Μερίδα συγκεντρωμένων στη θέα του Νότη Μηταράκη εξαγριώθηκαν με αποτέλεσμα να πετάξουν μπουκάλια με νερό και καφέδες ενώ έσπασαν την πόρτα του Δημαρχείου Χίου κατά την προσπάθειά τους να μπουν μέσα στο κτίριο.

Ο Χιώτης Βουλευτής μετά την επεισοδιακή του είσοδο στο δημαρχείο σημείωσε πώς «με ιδιαίτερα μεγάλες προσπάθειες ο τελικός σχεδιασμός της κυβέρνησης περιορίζει τον τελικό αριθμό διαμενόντων στη νέα δομή σε 4.000 άτομα από 7.000 άτομα, ενώ διαβεβαίωσε ότι βασικός στόχος της Κυβέρνησης παραμένει το κλείσιμο του Κ.Υ.Τ. του Χαλκειούς κάτι για το οποίο όπως είπε έχει δεσμευθεί προσωπικά ο ίδιος».

Και συνέχισε:

«Στο Αίπος το πρώτο σπίτι απέχει από το σημείο του νέου κέντρου περί τα 10 χιλιόμετρα ενώ στο Χαλκειός τα πρώτα σπίτια απέχουν μόλις 200 μέτρα».

Ο κ. Μηταράκης χειροκροτήθηκε εντός της αίθουσας από τους κατοίκους του χωριού αλλά αποδοκιμάστηκε ταυτόχρονα από τους κατοίκους του Βροντάδου.

Ο κ. Μηταράκης εκτός των άλλων σημείωσε ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει ότι η άμεση μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην Αθήνα αποτελεί κίνητρο για τους διακινητές και άρα το επιχείρημα ότι η δημιουργία νέας δομής θα πρέπει να είναι μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση δεν είναι βάσιμο.

Τέλος, ο Χιώτης Βουλευτής ζήτησε από τον Δήμο Χίου την παραχώρηση δημοτικής έκτασης 2 χιλιόμετρα μακρύτερα, με το επιχείρημα ότι ο Δήμος θα πρέπει επιτέλους να υποδείξει χώρο.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου απέρριψε, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα, την απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία νέας κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο 15ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χίου Βολισού. Απέρριψε, επίσης, την εναλλακτική πρόταση του Νότη Μηταράκη για παραχώρηση δημοτικής έκτασης στο όρος Αίπος για τη δημιουργία της δομής. Ο κ. Μηταράκης κατά την αναλυτική του εισήγηση, έθεσε ως προαπαιτούμενο για την αποσυμφόρηση και το κλείσιμο του σημερινού καταυλισμού της ΒΙΑΛ τη δημιουργία νέας δομής τονίζοντας ότι μόνο έτσι η λύση του ζητήματος θα είναι βιώσιμη.

Με την απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Χίου επιμένει στην αρχική του απόφαση για τη δημιουργία μίας δομής για 500 άτομα για καταγραφή και ταυτοποίηση. Αποφασίστηκε, ακόμα, η συμμετοχή του δήμου στις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Αιγαίου στις 22 και 23 Ιανουαρίου. Επίσης, στηρίζονται οι θέσεις του ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου που φέρεται ιδιοκτήτης της γης, όπου και σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή. Μάλιστα για το θέμα αυτό έχει υπάρξει παρέμβαση από τον μητροπολίτη Χίου Μάρκο, ο οποίος ζήτησε έγγραφα την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η προστατευόμενη από τον νόμο εκκλησιαστική περιουσία.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments