....

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΑΘΟΔΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Την κάθοδό τους στην Αθήνα προετοιμάζουν εκπρόσωποι από 35 μπλόκα 11 ομοσπονδίες και δεκάδες επιτροπές αγώνα από όλη την Ελλάδα, μετά την πανελλαδική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Νίκαια. Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους προγραμματίζοντας για τις 14 Φεβρουαρίου συλλαλητήριο στην Αθήνα χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία

Οι αγρότες στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την Πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, ζήτησαν συνάντηση με τα συναρμόδια υπουργεία (Αγροτικής ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος) την Παρασκευή 10/2, τονίζοντας πως σκοπό έχουν να κατατεθούν τα αιτήματα τους ώστε η κυβέρνηση να τα υλοποιήσει.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό. Το ραντεβού ορίστηκε για την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι. Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, το ραντεβού κλείστηκε ύστερα από σχετικό τηλεφωνικό αίτημα που έγινε και στη διάρκεια της συνάντησης θα τεθούν τα αιτήματα των αγροτών, προκειμένου να δοθούν λύσεις.

Στο μεταξύ, στη κεντρική του ομιλία ο πρόεδρος της Ενωτικής ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Β. Αποστόλου πως λένε ψέματα, όταν αναφέρουν ότι οι αγρότες ζουν καλύτερα από τους άλλους, και τόνισε ότι «ελάχιστοι αγρότες πήραν ζεστό χρήμα, ενώ όσοι χρωστούσαν στην εφορία, λόγω της έλλειψης του ακατάσχετου τελικά δεν μπήκαν χρήματα στο βιβλιάριο».

Προθεσμία δύο ημερών

Στην Κεντρική Μακεδονία η συντονιστική επιτροπή των αγροτοκτηνοτρόφων και όσοι συντάσσονται με αυτή, αποφάσισαν ομόφωνα να δώσουν προθεσμία δύο ημερών (μέχρι τις 9/02) στην κυβέρνηση προκειμένου να ορίσει την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής της συνάντησής τους.

«Αν μέχρι την προσεχή Πέμπτη η ελληνική κυβέρνηση δεν ορίσει ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής της συνάντησής μας, εμείς ομόφωνα αποφασίσαμε ότι θα προχωρήσουμε σε σημαντική κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας σε πανελλαδικό επίπεδο», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Αχιλλέας Καμπούρης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Β΄Χαλάστρας Θεσσαλονίκης.

Να σημειώσουμε πως όπως έγινε γνωστό, εάν τελικά ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ανεβεί εντός της εβδομάδας στη συμπρωτεύουσα, κάτι που ενδέχεται να γίνει την Πέμπτη, ένα από τα σοβαρά θέματα που θα αντιμετωπίσει θα είναι η συνάντηση με τους αγροτοσυνδικαλιστές και τους επικεφαλής των μπλόκων. Η υπεύθυνη του πρωθυπουργικού γραφείου, Κατερίνα Νοτοπούλου, δεσμεύτηκε την Δευτέρα πως θα προσπαθήσει να προγραμματίσει τη συγκεκριμένη συνάντηση.

24ωρος συμβολικός αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής

Στη δυτική Μακεδονία, αγρότες και κτηνοτρόφοι αυξάνουν τα μπλόκα σε διάφορα κομβικά σημεία της ευρύτερης περιοχής.

Την Πέμπτη, από τις 12 το πρωί, αναμένεται να ξεκινήσει ο 24ωρος συμβολικός αποκλεισμός του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καστοριάς παραμένουν από τις 30/1 στο μπλόκο τους στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο αξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Από τις 2/2 παραμένει το αγροτικό μπλόκο στα Γρεβενά και ειδικότερα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα.

Στο Καλονέρι Βοείου, αγρότες και κτηνοτρόφοι έστησαν το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας, ενώ θέση έχουν ήδη πάρει και εκείνοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας - Έδεσσας.

Την Τετάρτη (08/02) στήνεται αγροτικό μπλόκο στη γέφυρα Ρυμνίου, που βρίσκεται επί της εθνικής οδού Λάρισας - Κοζάνης, ενώ στην τελικη ευθεία βρίσκεται και η προσπάθεια για μπλόκο στα Κοίλα Κοζάνης, αλλά σε κάθε περίπτωση το τι μέλλει γενέσθαι στην περιοχή θα ανακοινωθεί επίσημα τις προσεχείς ημέρες.

Συλλαλητήριο αλληλεγγύης

Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους αγρότες οργανώνουν φορείς και σωματεία του Ηρακλείου έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη στις 7 το απόγευμα στα Λιοντάρια. Πρόκειται για την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου την Ένωση Συνταξιούχων Ν. Ηρακλείου κλπ. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments