....

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ

Υπαναχωρεί ο Βρούτσης για τις διπλάσιες εισφορές στους αγρότες μετά τις σφοδρές αντιδράσεις από αγρότες, βουλευτές της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

 

Οι τεράστιες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γ. Βρούτση, το περασμένο Σαββατοκύριακο σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, οδήγησαν, έστω και με καθυστέρηση δύο ημερών στην αναδίπλωση του ιδίου και στην επανεξέταση των σχεδίων της κυβέρνησης για διπλάσια κατώτατη εισφορά στον ΕΦΚΑ, στην οποία υπάγονται οι αγρότες.

Όπως έγραφε το Agro24 από τη Δευτέρα, το σχέδιο αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος που περιέγραψε στην ΕΡΤ ο κ. Βρούτσης περιελάμβανε κατώτατη εισφορά 220 ευρώ, όταν αυτή τη στιγμή η κατώτατη εισφορά είναι τα 114 ευρώ. Ο κ. Βρούτσης αναφερόταν σε μη μισθωτούς γενικότερα, αγνοώντας την οικονομική δυσπραγία και την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι οποίοι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στην ίδια ασφαλιστική κλάση με τους άλλους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες κ.ά.). Μάλιστα, αυτό τόνισε και χθες σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο", ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και νυν βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης: «Μιλάμε για αύξηση της επιβάρυνσης στους αγρότες της τάξης του 100%. Σήμερα, πάνω από 80% των αγροτών πληρώνει τις χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, που είναι 114 ευρώ το μήνα. Εάν λοιπόν η κατώτερη κλίμακα αυξηθεί στα 220 ευρώ, μιλάμε για αύξηση που είναι σχεδόν διπλασιασμός. Οι αγρότες, προστατεύονται συνταγματικά στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, ακριβώς επειδή το αγροτικό επάγγελμα έχει χαμηλότερο μέσο όρο εισοδήματος από όλα τα άλλα επαγγέλματα. Εάν πάμε σε πλήρη εξίσωση στην ίδια ασφαλιστική κατηγορία, την ελάχιστη, με όλους τους μη μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ο αγρότης είναι σίγουρο ότι δεν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει.

Αυτό δεν το λέμε τυχαία, το λένε τα στοιχεία: με τις παλιές ασφαλιστικές κατηγορίες στον παλιό ΟΓΑ, προ ΕΦΚΑ, είχαμε εισπραξιμότητα μόνο 49%, δηλαδή μόνο ένας στους δύο κατάφερνε να πληρώσει, όταν το κατώτατο κλιμάκιο ήταν γύρω στα 135 ευρώ. Και τώρα συζητείται διπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον αγροτικό κόσμο με τα αβέβαια εισοδήματα λόγω κλιματικής αλλαγής, των διεθνών συνθηκών τιμών -όπως φέτος με το ελαιόλαδο και την βρώσιμη ελιά, όπου η Ισπανία, πρώτος εξαγωγέας στις ΗΠΑ έχει τιμές 35% κάτω από τον μ.ό. της περασμένης πενταετίας λόγω των δασμών Τραμπ. Αυτό είναι αδύνατο να γίνει, να πληρώσουν δηλαδή οι αγρότες διπλάσιες εισφορές. Το δείχνουν τα στοιχεία».

Οι αντιδράσεις στις δηλώσεις του κ. Βρούτση ήταν μαζικές, αλλά ενδεικτικά αναφέρουμε τον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας, που πρώτος αντέδρασε το πρωί της Δευτέρας λέγοντας: «Μάλλον ο Υπουργός Εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων νομίζει ότι αναφέρεται σε αγρότες της Καλιφόρνιας και όχι της Ελλάδας, που τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε υποστεί τα πάνδεινα.»

Με τη σειρά του, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) ζήτησε τη δημιουργία «ελάχιστης ασφαλιστικής κλάσης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που το κόστος της δεν θα ξεπερνά την ήδη υπάρχουσα ελάχιστη μηνιαία εισφορά των 114 ευρώ», με επιστολή του στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά από δύο ολόκληρες μέρες και αφού έγιναν κάποιες "δημοσιογραφικές διαρροές", εν τέλει σήμερα ο κ. Βρούτσης βγήκε και δήλωσε τα εξής, απευθυνόμενος προς το ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι πρωτοφανές ένα κόμμα που διετέλεσε κυβέρνηση να είναι τόσο ανεύθυνο και επιπόλαιο. Είναι απορίας άξιο, επίσης, πως ένα έντυπο υιοθετεί με τόση ευκολία τέτοιες ανακρίβειες παραπλανώντας τους αναγνώστες του. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η «Αυγή», στην ίδια γραμμή, προαναγγέλλουν για λογαριασμό της κυβέρνησης και πριν ακόμα μιλήσει η κυβέρνηση, για το τι θα κάνουμε με το ασφαλιστικό των αγροτών. Τους λέμε, λοιπόν, ότι αυτά που λένε είναι εκτός πραγματικότητας και ότι έχουν υποπέσει σε μία ακόμα γκάφα ολκής εξαπατώντας σκόπιμα τους αγρότες. Τους λέμε, επίσης, ότι θα διασυρθούν για άλλη μία φορά!

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα υπεύθυνο κόμμα που τηρεί τις δεσμεύσεις του. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το Υπουργείο Εργασίας έχουν στο πυρήνα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες. Ο πρωτογενής τομέας (αγρότες, αλιείς και κτηνοτρόφοι) θα αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη ευαισθησία με ένα ευνοϊκό, καινοτόμο, δίκαιο, απλό και ελεύθερο ασφαλιστικό σύστημα. Γι’ αυτό συνιστά στην αξιωματική αντιπολίτευση να μην συνεχίζει να εκτίθεται».

Η ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος ΣΥΡΙΖΑ

Να σημειώσουμε ότι από χθες είχε ταχθεί ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης το Αγροτικό Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας τα εξής:

«Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση στην δημόσια τηλεόραση, το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση οδηγεί σε διπλασιασμό της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών. Συγκεκριμένα, αύξηση της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς στα 220 € τον μήνα από 114 € που είναι σήμερα, ενώ προεκλογικά η ΝΔ και ο ίδιος υποσχόταν γενναίες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή, ένα ζευγάρι αγροτών θα κληθεί να καταβάλει 5.280 € το έτος, έναντι των 2.736 € που καταβάλει σήμερα.

Από τέτοιες αυξήσεις, για την πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων αγροτών η συνέχιση της αγροτικής τους δραστηριότητας θα γίνει πολύ δύσκολη έως αδύνατη. Η διαφαινόμενη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η εξόντωση των μικρών και αγροτών προς όφελος των λίγων και εκλεκτών.

Παρά τις συνεχείς διακηρύξεις της κυβέρνησης για μείωση του κόστους παραγωγής και στήριξης των αγροτών, μέχρι σήμερα έχουμε αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ με συνέπεια την αύξηση των ασφαλίστρων, καμία στήριξη μέσω de minimis εκείνων των αγροτών που πλήττονται από διάφορα αίτια, κάτι που συνεχώς έπραττε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα σαν επιστέγασμα τον πιθανό διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Άραγε ο λαλίστατος επί παντός επιστητού Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βορίδης, έχει να δηλώσει κάτι επί του θέματος στους έλληνες αγρότες; Ή θα κρυφτεί πίσω από την δικαιολογία ότι είναι αρμοδιότητα άλλου Υπουργού;»

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια δημόσια δήλωση από τον κ. Βορίδη.

Ερώτηση προς τον κ. Βρούτση ακόμα και από βουλευτή της ΝΔ

Χαρακτηριστικό του γεγονότος ότι από πλευράς κυβέρνησης δεν υπήρχε ειδική μέριμνα για τις εισφορές των αγροτών, πριν ξεσπάσουν οι αντιδράσεις, είναι και η παρακάτω ερώτηση που κατέθεσε χθες ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, από την Ημαθία, Τάσος Μπαρτζώκας, απευθυνόμενος προς τον κ. Βρούτση, ζητώντας διευκρινίσεις:

Θέμα: Δημοσιεύματα του Εγχώριου Τύπου κάνουν λόγο για ασύμμετρη επιβάρυνση των αγροτών, επικαλούμενα τις επικείμενες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Τις τελευταίες μέρες έχω γίνει αποδέκτης της επικοινωνίας πλείστων τοπικών αγροτικών παραγόντων. Αντικείμενο της ανησυχίας τους συνιστά η διάδοση πληροφοριών, σχετικά με την υπό σχεδίαση αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, την οποία θα εισηγηθεί με νομοθετική ρύθμιση το Υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, επικαλούνται δημοσιεύματα του τύπου, σύμφωνα με τα οποία το υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου για το νέο ασφαλιστικό σύστημα προμηνύει ασύμμετρες επιβαρύνσεις για τους αυτασφαλιζόμενους αγρότες. Ειδικότερα, η φημολογούμενη αύξηση στην κατώτατη κλίμακα (Κατηγορία 1η), ξεπερνάει το 200%, ενώ αντίστοιχα στη μέγιστη (Κατηγορία 5η) υπερβαίνει το 100%. Αναλόγως, διαμορφώνεται και το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών.

Γίνεται αντιληπτό ότι η επιβεβαίωση αυτής της φήμης σημαίνει δραστικό περιορισμό των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των αγροτών, γεγονός που αντιβαίνει των πολιτικών επιδιώξεων του Υπουργείου, του οποίου ηγείστε. Γίνεται επίσης, αντιληπτή και η ασυμβατότητα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, στην οποία μετέχετε, για ενίσχυση του αναπτυξιακού βηματισμού του πρωτογενούς τομέα. Ωστόσο, κανείς δεν αρνείται ότι το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα, έτσι όπως διαμορφώθηκε από την απελθούσα κυβέρνηση, είναι ανορθολογικό και άδικο, άρα είναι απαραίτητο να αλλάξει.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Οι επικείμενες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών ενσωματώνουν αύξηση των ετήσιων, κατώτερων ασφαλίστρων;

Ο ερωτών Βουλευτής

Αναστάσιος Μπαρτζώκας

Π.Ε. Ημαθίας

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments