ΟΙ ΔΕΚΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Ας το παραδεχτούμε… σε έναν κόσμο που είναι εξαρτημένος
σε μεγάλο βαθμό από την τεχνολογία και ιδιαίτερα από το Διαδίκτυο, κανείς χρήστης του παγκόσμιου ιστού δεν πρέπει να αισθάνεται εντελώς ασφαλής. Ειδικά όσοι έχουν την ψευδαίσθηση πως δε θα έπεφταν ποτέ θύμα ηλεκτρονικής απάτης βρίσκονται στο στόχαστρο των απατεώνων του διαδικτύου, καθώς εξαιτίας της βεβαιότητάς τους, δε λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Το να «είναι κανείς έξυπνος “ δεν αρκεί για να τον προστατέψει από απάτες στο Διαδίκτυο.
Σύμφωνα με έγκυρα στατιστικά στοιχεία, 1.802.330.457 άνθρωποι χρησιμοποιούν στην εποχή μας το Διαδίκτυο, ανάμεσα στους οποίους αναμένεται να συγκαταλέγονται εκατοντάδες χρήστες με ιδιοτελείς προθέσεις και ανήθικους σκοπούς.
Οι απάτες είναι τόσο διαδεδομένες στο σημερινό κόσμο που Κέντρο Παραπόνων του FBI δήλωσε ότι πάνω από 560 εκατομμυρίων δολαρίων έχουν χαθεί από απάτες στο διαδίκτυο, ενώ μόνο το 2009 ο αριθμός των ανθρώπων που προέβη σε καταγγελίες σχετικά με ηλεκτρονικές απάτες αυξήθηκε κατά 20% .
Όσοι έχουν υποψίες για ηλεκτρονική απάτη στο διαδίκτυο, σκόπιμο είναι να θυμούνται την παλιά ,αλλά επίκαιρη φράση: «αν φαίνεται κάτι πολύ καλό για να είναι αληθινό, κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι.» Για να αποφεύγουν τις παγίδες στο διαδίκτυο είναι απαραίτητο να είναι ενήμεροι και να γνωρίζουν τις πιο επικίνδυνες μορφές διαδικτυακής εξαπάτησης των χρηστών του διαδικτύου.
1. Διαδικτυακός τζόγος
Μια από τις λειτουργίες του διαδικτύου είναι η ψυχαγωγία, η επιδίωξη της οποίας συχνά καταλήγει σε διαδικτυακό τζόγο, στοιχήματα και τυχερά παιχνίδια. Με την υπόσχεση των εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό των παικτών μετά την ολοκλήρωση μερικών απλών βημάτων, οι επιτήδειοι του διαδικτύου απομυζούν τεράστια χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους πολίτες. Η υπόσχεση εκατομμυρίων αποτελεί δέλεαρ για όσους αναζητούν το εύκολο χρήμα. Πολλοί είναι αυτοί που στην προσπάθειά τους να αδράξουν την ευκαιρία παίρνοντας εκατομμύρια ευρώ στα χέρια τους δε σκέφτονται το ενδεχόμενο εξαπάτησής τους που του εξωθεί συχνά στη χρεωκοπία. Ανάμεσα στα θύματα του διαδικτυακού τζόγου συμπεριλαμβάνονται ανήλικοι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο χωρίς την επίβλεψη των γονιών τους και είναι περισσότερο ευάλωτοι στην ηλεκτρονική απάτη.
2. Ανακούφιση από καταστροφές
Οι απάτες στο όνομα ανακούφισης από καταστροφές παρουσιάζουν ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Μέσω ενός e-mail ή ενός συνδέσμου σε πλαστή ιστοσελίδα μια φαινομενικά αξιόπιστη οργάνωση ζητά από τους χρήστες του διαδικτύου οικονομική ενίσχυση σε πληγέντες για την ανακούφισή τους από καταστροφές. Η δωρεά πραγματοποιείται με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας μέσα από το διαδίκτυο. Μέσα από τις πληροφορίες και τα προσωπικά στοιχεία που παρέχουν οι ανυποψίαστοι χρήστες, οι επιτήδειοι αποκτούν πρόσβαση σε πιστωτικές κάρτες και τελικά οικειοποιούνται τα χρήματα των δωρητών. Για την αποφυγή δυσάρεστων φαινομένων όσοι επιθυμούν να συνδράμουν οικονομικά πληγέντες και άπορους είναι απαραίτητο να έχουν προηγουμένως βεβαιωθεί για την αξιοπιστία της οργάνωσης αρωγής στην οποία προτίθενται να δωρίσουν τα χρήματά τους, καθώς και της ηλεκτρονικής της διεύθυνσης .
3. Οnline dating
Οι ιστοσελίδες οnline dating έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλής πείθοντας τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν ένα προφίλ που θα προσελκύσει εκατοντάδες πιθανούς συντρόφους . Γνωριμίες μέσω Διαδικτύου προσφέρονται για τους ανθρώπους που εξαιτίας έλλειψης ελεύθερου χρόνου και των γρήγορων ρυθμών ζωής στις μεγάλες πόλεις δυσκολεύονται να βρουν ένα σύντροφο στην καθημερινή τους ζωή. Η αναζήτηση του ιδανικού συντρόφου που διαθέτει οικονομική επιφάνεια και κερδίζει την εμπιστοσύνη του χρήστη μπορεί να καταλήξει σε οικονομική αφαίμαξη και υπεξαίρεση μεγάλων χρηματικών ποσών. Άλλοτε πάλι με το πρόσχημα της απουσίας στο εξωτερικό και της έλλειψης ρευστότητας ο υπέρ άνω κάθε υποψίας σύντροφος ζητά από το θύμα την εξαργύρωση επιταγών στην Ελλάδα και την αποστολή των χρημάτων εκτός συνόρων. Παρά την αρχική πεποίθηση της νόμιμης συναλλαγής οι επιταγές αποδεικνύονται πλαστές και ο ανυποψίαστος χρήστης κινδυνεύει να υποστεί τις νόμιμες συνέπειες..
4. Λογισμικό εξαπάτησης
Ενώ ο χρήστης βρίσκεται σε νόμιμη ιστοσελίδα μια ξαφνική ένδειξη τον προειδοποιεί πως ο υπολογιστής κινδυνεύει από ιούς και χρειάζεται να καθαριστεί το συντομότερο δυνατόν. Αυτή είναι μια ακόμα δημοφιλής απάτη, καθώς πολλοί χρήστες πανικόβλητοι θα πέσουν στην παγίδα κατεβάζοντας λογισμικό που μοιάζει να είναι νόμιμο λογισμικό anti-virus και που υπόσχεται να καθαρίσει τον υπολογιστή από όλους τους ιούς. Αν και πολλές φορές αυτό το λογισμικό είναι δωρεάν, ο υπολογιστής τους έχει μολυνθεί με ιούς που όχι μόνο δύνανται να τον καταστρέψουν , αλλά μπορεί να παρέχουν και προσωπικές πληροφορίες στους απατεώνες. Η χρήση του anti-virus λογισμικού που είναι ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή μπορεί να αποτελεί μια λύση ασφαλείας στις διαδικτυακές απάτες , ενώ σκόπιμο είναι να αποφεύγεται η λήψη λογισμικού από άγνωστες και αναξιόπιστες ιστοσελίδες.
5. Απάτες για ταξίδια και διακοπές
Στη σημερινή εποχή της οικονομικής ύφεσης οι περικοπές των διακοπών αποτελούν σύνηθες φαινόμενο για τους περισσότερους. Και ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την ιδέα για ετήσιες διακοπές , αναμφίβολα δε θα αρνούνταν μια συμφωνία για δωρεάν ταξίδι, αν κάποιος τους την πρόσφερε. Ένα ταξίδι στη Disney με όλα τα έξοδα πληρωμένα θα αποτελούσε όνειρο για εκατοντάδες χρήστες του διαδικτύου, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι παρά την οικονομική δυσπραγία αναζητούν τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων, αλλά και διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η καταβολή ενός μικρού χρηματικού ποσού για την επικύρωση της συμφωνίας ή η αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων που αφορούν λογαριασμούς οδηγούν σε περεταίρω απώλεια χρημάτων για όσους ονειρεύονται ταξίδια σε ονειρεμένους προορισμούς.
6. Πλαστές δημοπρασίες και ψεύτικες πωλήσεις
Διαφημίσεις για πωλήσεις ή δημοπρασίες σε ένα δικτυακό τόπο αποτελούν παγίδα για πολλούς ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες αυτές σε καθημερινή βάση επιδιώκοντας την αγορά προϊόντων σε μειωμένες τιμές. Με δέλεαρ την εξοικονόμηση χρημάτων οι επίδοξοι αγοραστές χάνουν τελικά μεγάλα χρηματικά ποσά στην επιθυμία τους να αμβλύνουν το κόστος. Αν και η αγορά προϊόντων από επώνυμα καταστήματα θεωρείται ενδεδειγμένη, δε σημαίνει ότι κάθε δημοπρασία ή online πώληση αποτελεί απάτη.
7. Δωρεάν δοκιμές
Κοινός τόπος σε ορισμένες ιστοσελίδες είναι οι διαφημίσεις που υπόσχονται δωρεάν δοκιμή προϊόντων, χαπιών για απώλεια βάρους, κολάν και προϊόντων αδυνατίσματος. Οι χρήστες προκειμένου να δοκιμάσουν δωρεάν τα διαφημιζόμενα προϊόντα, παρέχουν πληροφορίες για πιστωτικές κάρτες και προσωπικά δεδομένα, χωρίς να προσέχουν τους όρους περί ακύρωσης του διαγωνισμού που συνήθως αναγράφονται στα ψιλά γράμματα. Όσοι δεν ακυρώσουν μέσα σε 15 ή 30 ημέρες τη δωρεάν δοκιμή η χρεωστική ή πιστωτική τους κάρτα χρεώνεται σε μηνιαία βάση. Μερικές φορές, ακόμη και μετά την ακύρωση, η εταιρεία πουλά τις τραπεζικές πληροφορίες των «πελατών» της σε μια θυγατρική της, που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία όπως αυτή θέλει.
8. Ψεύτικες ευκαιρίες απασχόλησης.
Με τη δημιουργία αγγελιών που αφορούν νέες θέσεις εργασίας και χρησιμοποιούν πειστικά λογότυπα οι απατεώνες επιδιώκουν να παραπλανήσουν όσους βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Συχνά εμφανίζονται ως γραφεία ευρέσεως εργασίας και καταφέρνοντας να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του πελάτη αποκτούν πρόσβαση σε τραπεζικά στοιχεία υπεξαιρώντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Η απάτη αυτή είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη σήμερα που τα ποσοστά ανεργίας των νέων κορυφώνονται και η επιθυμία για δουλειά κάνει πολλούς νέους ευάλωτους σε διαδικτυακές απάτες.
9. Απάτες μέσω PayPal
Πολλές φορές αυτές oι απάτες αφορούν μια online διαφήμιση που έχει τοποθετηθεί σε κάποια ιστοσελίδα. Οι απατεώνες απαντούν συνήθως σε μια διαφήμιση, δηλώνοντας ότι ενδιαφέρονται για το προϊόν που πωλείται και ότι το προϊόν προορίζεται για ένα φίλο ή μέλος της οικογένειας εντός της χώρας. Πολλές φορές οι απατεώνες που κατάγονται από ξένη χώρα υπόσχονται να πληρώσουν περισσότερα χρήματα από ό, τι ο πωλητής ζητά αρχικά. Μετά την αποστολή του αντικειμένου πώλησης , όταν έρθει η ώρα της πληρωμής, ο πωλητής συνειδητοποιεί αρκετά σύντομα ότι το PayPal έχει αφαιρέσει τα χρήματα από το λογαριασμό του και ότι έχει απολεστεί το αντικείμενο προς πώληση. Πολλές φορές ο «αγοραστής» επικοινωνεί με τον πωλητή προφασιζόμενος ότι ποτέ δεν έλαβε το προϊόν , ή σε ακόμη χειρότερες περιπτώσεις, ο απατεώνας χρησιμοποιεί για τις συναλλαγές του μια πλαστή διεύθυνση PayPal ή ένα κλεμμένο λογαριασμό.
Όταν κάποιος προσπαθεί απεγνωσμένα να απαλλαγεί από ένα αντικείμενο , είναι κατά πάσα πιθανότητα αρκετά ανυπόμονος και ανήσυχος, με αποτέλεσμα να μην σκέφτεται την πιθανότητα το πρόσωπο από την άλλη πλευρά είναι ένας απατεώνας που προσπαθεί να υφαρπάξει το αντικείμενο προς πώληση, χωρίς να καταβάλει το συγκεκριμένο αντίτιμο. Οι άνθρωποι πέφτουν συχνά θύματα αυτής της απάτης, απλά επειδή πολλές φορές ο απατεώνας τους δίνει περισσότερα χρήματα από αυτά που ζητούν και επειδή πραγματικά θέλουν να απαλλαγούν από το συγκεκριμένο αντικείμενο αποκτώντας μετρητά για να τα δαπανήσουν σε άλλες προσφιλείς δραστηριότητες και αγορές.
10. Οι νιγηριανές απάτες
Άτομα από τη Νιγηρία αναζητούν μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιχειρηματίες ή ελεύθερους επαγγελματίες για να μεταφέρουν κεφάλαια, αποτέλεσμα έκνομης δραστηριότητας, σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό υποσχόμενα τεράστια χρηματικά ποσά ως αμοιβή . Προκειμένου οι χρήστες να αποκομίσουν τη χρηματική αμοιβή και να ολοκληρωθεί η συμφωνία, οι Νιγηριανοί ζητούν από αυτούς να τους κοινοποιήσουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία των τραπεζικού λογαριασμού και πιστωτικής τους κάρτας, με αποτέλεσμα την οικονομική εξαπάτησή τους. Καθώς ο αριθμός των απατεώνες που χρησιμοποιούν αυτή την τακτική συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά – λέγεται ότι υπάρχουν περίπου 300.000 απατεώνες αυτού του είδους στον κόσμο σήμερα – πάνω από 32 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν χαθεί από τις νιγηριανές απάτες.
Αν και η ενασχόληση με το διαδίκτυο εγκυμονεί κινδύνους και εκθέτει τους χρήστες σε διαδικτυακές απάτες, εύκολα μπορεί κανείς να προστατευτεί. Ας σταματήσει για να σκεφτεί πριν κάνει κλικ σε οποιονδήποτε σύνδεσμο και ας αναφέρει στις αρμόδιες αρχές τις απάτες που υποπίπτουν στην αντίληψή του, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της διαδικτυακής εξαπάτησης που όχι μόνο κοστίζει σε χρήμα, αλλά και προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και νοημοσύνη .
Σχόλια - Facebook Comments