....

ΟΙ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΜΠΕΛΙΩΝ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ

Σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση την οποία υπογράφει ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,

κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης και δημοσιεύθηκε σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Αρ. Φύλλου 1023) γίνονται γνωστές οι εκτάσεις αμπελιών για τις οποίες μπορούν να χορηγηθούν δικαιώματα φύτευσης δωρεάν από το Εθνικό Αποθεματικό για το 2014. Στην Απόφαση παρουσιάζονται αναλυτικά οι πίνακες για τα στρέμματα ανά Περιφερειακή Ενότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, στην Περιφέρεια Αν. Μακ/νιας - Θράκης τα στρέμματα είναι 139,80, στην Π.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας είναι 264,10 στρέμματα, στην Π.Ε. Αχαΐας 402,70 στρεμ., στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 119,60 στρέμ. ενώ στην Κρήτη 260 στρέμματα.

Επίσης, σύμφωνα με την Υ.Α. που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης «ικανοποιούνται στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου πελάγους όλες οι αιτήσεις, εκτός της κατηγορίας των λοιπών ενδιαφερομένων και μέχρι του ορίου των 5 στρ. περίπου. Ικανοποιούνται ομοίως όλες οι αιτήσεις των νέων αγροτών ηλικίας κάτω των 40 ετών που εγκαθίστανται για πρώτη φορά σε αμπελουργική εκμετάλλευση και μέχρι του ορίου των 5 στρ. περίπου. Ικανοποιούνται όλες οι αιτήσεις των αμπελουργών κατά κύριο επάγγελμα αγροτών μέχρι του ορίου των 5 στρ. περίπου».

Στην ίδια απόφαση τονίζεται επίσης ότι κατ’ εξαίρεση ικανοποιούνται αιτήματα σε νομούς όπου τα διαρθρωτικά προβλήματα των παραγόμενων ποιοτικών οίνων απαιτούν άμεση επίλυση, καθώς και αιτήματα που προορίζονται για βιώσιμες αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις, ήτοι επιχειρηματικής κατεύθυνσης.

Προϋποθέσεις

Προϋπόθεση για την χορήγηση των δικαιωμάτων σε αμπελουργούς /κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αποτελεί η τήρηση των κανονιστικών τους υποχρεώσεων. Επίσης η τροποποιητική Υ.Α. αναφέρει ότι απαραίτητο είναι να έχει κατατεθεί από τους δικαιούχους μέχρι 15 Ιανουαρίου του 2014, δήλωση συγκομιδής, από την οποία να προκύπτει παράδοση/ πώληση σταφυλιών σε νόμιμα λειτουργούντα οινοποιεία.
Επίσης, προϋπόθεση για την χορήγηση των δικαιωμάτων σε αμπελουργούς/οινοποιούς αποτελεί η τήρηση των κανονιστικών τους υποχρεώσεων. Απαραίτητη προς τούτο είναι να έχει κατατεθεί από τους δικαιούχους μέχρι 15 Ιανουαρίου του 2015, δήλωση παραγωγής.

Οι ακριβείς εκτάσεις θα προκύψουν μετά τους απαιτούμενους ελέγχους (συμβόλαια ιδιοκτησίας, δηλώσεων συγκομιδής, κ.λπ.) για τις οποίες θα χορηγηθούν δικαιώματα φύτευσης από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/Αγροτικής Οικονομίας των οποίων η ισχύς τους είναι μέχρι 31 Ιουλίου 2016.

Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/Αγροτικής Οικονομίας καλούνται να συμπληρώσουν τον πίνακα με τους δικαιούχους παραγωγούς (υπόδειγμα Ι) το αργότερο μέχρι 31 Ιουλίου 2014 και να τον στείλουν στο Τμήμα Αμπέλου και Ξηρών Καρπών της Διεύθυνσης ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής το ταχύτερο δυνατό (και με e−mail), καθώς και τις τυχόν αδιάθετες εκτάσεις, που επιστρέφονται στο Εθνικό Αποθεματικό.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με όλα τα στοιχεία

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

http://www.agrotypos.gr/

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments