....

ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΙΣ ON LINE ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Και με το νόμο πια ένας εργοδότης θα μπορεί να παρακολουθεί τις διαδικτυακές επικοινωνίες των υπαλλήλων του εν ώρα εργασίας, όπως αποφάνθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), απορρίπτοντας την προσφυγή ενός Ρουμάνου που απολύθηκε επειδή συνομιλούσε διαδικτυακά.

Ο ενάγων, ένας νεαρός μηχανικός, υποστήριζε ότι καταπατήθηκε το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής του: απολύθηκε τον Αύγουστο του 2007, όταν ο εργοδότης του αντιλήφθηκε ότι χρησιμοποιούσε ένα λογισμικό ανταλλαγής μηνυμάτων για να συζητά όχι μόνο με τους συναδέλφους του, αλλά και με τον αδελφό του και την αρραβωνιαστικιά του.Image and video hosting by TinyPic

Ο εσωτερικός κανονισμός της εταιρείας «απαγόρευε τη χρήση τέτοιων προγραμμάτων για προσωπικούς σκοπούς», διευκρίνισε το Δικαστήριο.

Ο απολυμένος μηχανικός είχε προσφύγει στα ρουμανικά δικαστήρια, χωρίς όμως να δικαιωθεί. Όπως και η ρουμανική δικαιοσύνη, οι Ευρωπαίοι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό ότι ο πρώην εργοδότης του παραβίαζε την ιδιωτική ζωή του και το απόρρητο της αλληλογραφίας του.

Δεν είναι καταχρηστικό «ένας εργοδότης να θέλει να επαληθεύσει ότι οι εργαζόμενοι εκτελούν τα επαγγελματικά καθήκοντά τους εν ώρα εργασίας», σημειώνει το ΕΔΑΔ στην απόφασή του. Επιπροσθέτως, ο εργοδότης έλεγξε τον λογαριασμό του νεαρού μηχανικού «πιστεύοντας ότι περιείχε τις επικοινωνίες του με πελάτες».

 

 

Σχόλια - Facebook Comments