....

OΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει προβεί σε αγωγή προς το γερμανικό κράτος ενώπιον του Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,

ζητώντας αποζημίωση για την υλική και την ηθική ζημιά την οποία υπέστησαν τα μέλη της  το 1943 από τους Ναζί.

 «Η απόφαση αυτή λήφθηκε, μετά την απόρριψη από το ελληνικό ανώτατο δικαστήριο το 2013, παρόμοιου αιτήματος για λόγους αναρμοδιότητας και τελείωσε ένας μακρύς δικαστικός αγώνας που ξεκίνησε το 1997 στη χώρα», σημειώνει η ανακοίνωση της κοινότητας σύμφωνα με το δημοσίευμα της Shekulli.

 «Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης ζητούν αποζημίωση πάνω από όλα για την ηθική βλάβη, αλλά και για την επιστροφή του ποσού των 2,5 εκατομμυρίων δραχμών που πλήρωσαν το 1943 στο διοικητή του Γ’ Ράιχ, ή των 45 εκατομμυρίων ευρώ σε παρούσα αξία για την απελευθέρωση χιλιάδων Εβραίων που αναγκάστηκαν να εργάζονται σε ναζιστικά στρατόπεδα», δήλωσε ο Δαυίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος της Κοινότητας.

Ο ίδιος ελπίζει, επίσης, ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Γερμανίας, Joachim Gauck που θα πραγματοποιηθεί στις 5 με 7 Μαρτίου.

Η Ελλάδα με τη σειρά της έχει ζητήσει αποζημίωση για τις θηριωδίες των Ναζί από τη Γερμανία. Το ζήτημα της αποζημίωσης που  είναι μια παλιά ιστορία που επανέρχεται στη σκηνή μετά την οικονομική κρίση στη χώρα.

 

The Hellenic Information Team

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments