....

"ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ ΣΩΠΑΣΑΝ " Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΒΑΛΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΣΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Η Νέα Δημοκρατία επισημοποίησε σήμερα την πλήρη στροφή της όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών παρά τις προεκλογικές και ψηφοθηρικές της υποσχέσεις χωρίς να υπολογίζει τον διχασμό που προκάλεσε αλλά και το κόστος στην Πολιτική και την ελληνική Εξωτερική Πολιτική.

 

 

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν είχε διστάξει να χαρακτηρίζει την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως «προδοτική» αλλά και «απατεώνες», έρχεται τώρα, να επισημοποιήσει με τον πιο επίσημο τρόπο την πλήρη αλλαγή πλεύσης.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, κυρίων Δένδια και Πομπέο, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρεται απλά, αλλά χαρακτηρίζεται και ως «ιστορική».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο και η μη επίσημη μετάφρασή του:

«The United States and Greece reiterate their support for the integration of all the countries of the Western Balkans into European and transatlantic institutions according to the choice of their citizens. They highlighted Greece’s efforts to this end, noting the continued relevance of the historic Prespes Agreement and North Macedonia’s subsequent accession to NATO, while underscoring the importance of its consistent implementation in good faith»

Δηλαδή:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς σύμφωνα με την επιλογή των πολιτών τους. Τόνισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς το σκοπό αυτό, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της ιστορικής συμφωνίας Πρεσπών και της επακόλουθης προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη.»

Δεν είναι τυχαίο που τα φιλικά προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ΜΜΕ δεν αναφέρονται καθόλου στην παράγραφο αυτού του επισήμου ανακοινωθέντος, προσπαθώντας προς το παρόν να καταστήσουν πιο εύπεπτη την ολίσθηση της Νέας Δημοκρατίας σε θέσεις υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σημειώνεται μάλιστα πως η Νέα Δημοκρατία, αφού έσπειρε θύελλες όχι μόνον εντός του Ελληνικού λαού αλλά και στο κόμμα προ των εκλογών, τώρα προσπαθεί να περάσει από το κοινοβούλιο τα επιπλέον τρία μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της κάτι που την οδηγεί να αναβάλει την εισαγωγή τους στην ολομέλεια. 

Στην ανακοίνωσή του μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ (όλη η ανακοίνωση ακολουθεί) διερωτάται:

«Τώρα που συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Μητσοτάκη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική, θα φέρει επιτέλους τις κυρώσεις συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία προς ψήφιση στη Βουλή ή φοβάται τον πανελλήνιο διασυρμό για την προεκλογική εξαπάτηση του ελληνικού λαού και την καταψήφιση από τον κ. Σαμαρά και τη μισή κοινοβουλευτική του oμάδα;» 


Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πλέον, όχι μόνο δίνει μάχες υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, αλλά σε επίσημη τοποθέτησή της, στο κοινό ανακοινωθέν με τις ΗΠΑ που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζει «ιστορική» τη Συμφωνία των Πρεσπών.

 

Τώρα που συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Μητσοτάκη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική, θα φέρει επιτέλους τις κυρώσεις συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία προς ψήφιση στη Βουλή ή φοβάται τον πανελλήνιο διασυρμό για την προεκλογική εξαπάτηση του ελληνικού λαού και την καταψήφιση από τον κ. Σαμαρά και τη μισή κοινοβουλευτική του oμάδα;» 

ΚΙΝΑΛ: Διπρόσωπος ο Μητσοτάκης στο «Μακεδονικό» σαν τον Ιανό

Το Κίνημα Αλλαγής χαρακτήρισε διπρόσωπη τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «Ιανό» κάνοντας λόγο για ιστορική υποκρισία και λαϊκισμό.

Με αφορμή τη σχετική αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν των κκ. Πομπέο και Δένδια, το Κίνημα Αλλαγής, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, σχολίασε:

«Ως αντιπολίτευση η ΝΔ καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, την χαρακτήριζε "εθνική ήττα". Ως κυβέρνηση τώρα, στο σημερινό κοινό ανακοινωθέν, την χαρακτηρίζει "ιστορική".

Διπρόσωπος ο κ. Μητσοτάκης, Ιανός και μάλιστα στα εθνικά θέματα».

Τονίζει ακόμη, ότι η «κωλοτούμπα» τελικά είναι τακτική και για τους δύο, για τον κ. Τσίπρα και για τον κ. Μητσοτάκη.»

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments