....

ΟΙ "ΠΕΝΤΕ ΣΤΑΣΕΙΣ" ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΤΣΙΤΑ ΣΤΑ ΤΣΕΧΙΚΑ

Το νέο βιβλίο του Μάκη Τσίτα
ΠΕΝΤΕ ΣΤΑΣΕΙΣ
θα κυκλοφορήσει στα τσέχικα

Ο Μάκης Τσίτας έχει τιμηθεί με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature) για το μυθιστόρημά του Μάρτυς μου ο Θεός, το οποίο κυκλοφορεί σε 12 ευρωπαϊκές γλώσσες. Το πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο Πέντε στάσεις, ένας συνταρακτικός μονόλογος μιας γυναίκας για τα όνειρα και τις ματαιώσεις που κρύβονται πίσω από κάθε επιλογή, κάθε προσπάθεια και θυσία, θα κυκλοφορήσει στην τσεχική γλώσσα από τον εκδοτικό οίκο Větrné mlýny σε μετάφραση της Markéta Kulhánková, καθηγήτριας ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Brno της Τσεχίας. Ο συγκεκριμένος εκδοτικός οίκος της Τσεχίας δημοσιεύει σύγχρονη ευρωπαϊκή λογοτεχνία, ενώ στα κεντρικά ενδιαφέροντά του βρίσκεται το σύγχρονο θέατρο.
 
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η Τασούλα είχε όλους τους δρόμους ανοιχτούς μπροστά της, αλλά τους έκοψε ο Θεόφιλος με τον έρωτά του. Κι όμως, εκείνη βρήκε παράδρομους: σπούδασε, δούλεψε, μεγάλωσε δύο υπέροχα παιδιά. Στην ουσία, μόνη της. Ο Θεόφιλος πάντα απών στα σημαντικά και πάντα απάνθρωπος απέναντι σε όλους. Άραγε να έφταιγε γι' αυτό το τρομερό μυστικό του;
Η Τασούλα πέρασε των παθών της τον τάραχο, μα κρατήθηκε όρθια. Προχώρησε με κουράγιο, πείσμα, αλλά και με τη διαρκή έγνοια για το «τι θα πει ο κόσμος». Κι ενώ θα μπορούσε να έχει μια καλύτερη ζωή, τη στερήθηκε.
Ο Μάκης Τσίτας μάς χαρίζει τον μονόλογο μιας γυναίκας απ' την επαρχία, που έζησε τριάντα χρόνια στη Θεσσαλονίκη κινούμενη με ασφάλεια στη διαδρομή των πέντε στάσεων του λεωφορείου, από το σπίτι στη δουλειά και πάλι πίσω.
Μια ιστορία δοσμένη με συμπόνια και αγάπη, για τις αμέτρητες γυναίκες που έζησαν και ζουν με γνώμονα την ιερή αίσθηση του καθήκοντος, πληρώνοντας συνειδητά το όποιο τίμημα.
 
Διαβάστε ΕΔΩ τι έγραψε ο Τύπος για το βιβλίο, καθώς και συνεντεύξεις του συγγραφέα.
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments