....

ΟΙ ΠΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος δουλεύει 2.017 ώρες το χρόνο,

περισσότερο από τους ομολόγους του σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και ακριβώς μετά την πρώτη στον κόσμο, Νότια Κορέα. Οι Ολλανδοί, από την άλλη πλευρά, εργάζονται κατά μέσο όρο 1.377 ώρες το χρόνο, το λιγότερο σε όλη την Ευρώπη. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ ( http://stats.oecd.org/Index.aspx?DatasetCode=LEVEL ) περιλαμβάνουν την πλήρη και τη μερική απασχόληση μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων.

Κάθε άλλο παρά… τεμπέληδες οι Έλληνες

Τα αποτελέσματα αυτά, καταρρίπτουν πολλά στερεότυπα περί τεμπελιάς των Ελλήνων και εργατικότητας άλλων ευρωπαϊκών λαών όπως οι Γερμανοί, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται στη δεύτερη θέση των λιγότερο εργαζόμενων, με 1.408 ώρες το χρόνο!

Τα στοιχεία πάντως που προαναφέραμε, δεν θα πρέπει να ερμηνευθούν μονόπλευρα, καθώς οι περισσότερες ώρες εργασίας δεν ισούνται πάντα με περισσότερη παραγωγικότητα. Έτσι, ακόμη και αν οι Έλληνες εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες από τους Γερμανούς, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι οι Κάτω Χώρες και η Γερμανία, είναι από τις πιο παραγωγικές χώρες στην Ευρώπη, γεγονός που εξηγείται από την ισχυρή τεχνογνωσία, τις οικονομικές δυνατότητες και τα μικρότερα ποσοστά διαφθοράς.

Και με τις άδειες, τι γίνεται;

 

Ένα ακόμη σημείο που θα πρέπει να αναφερθεί, είναι ότι οι αυστηρότεροι νόμοι εργασίας στις αναπτυγμένες χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, έχουν επίσης μειώσει τις ώρες εργασίας. Οι διαφορές μεταξύ των πιο ανεπτυγμένων χωρών είναι μικρές, αλλά η άδεια που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, δεν είναι ίδια για όλες τις χώρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, υπόκειται στην ευρωπαϊκή οδηγία για το χρόνο εργασίας, η οποία απαιτεί τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες ετήσιας άδειας με αποδοχές για κάθε εργαζόμενο.Image and video hosting by TinyPic

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υψηλότερο επίπεδο της νόμιμης άδειας με αποδοχές -25 ημέρες στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και τη Σουηδία το 2010, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Εργασιακών Σχέσεων (EIRO). Και ορισμένοι εργοδότες παρέχουν περισσότερη άδεια με αποδοχές, από ό, τι το νόμιμο ελάχιστο.

Τέλος, είναι σημαντικό να πούμε ότι η ελληνική αγορά εργασίας αποτελείται από έναν μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων, όπως οι αγρότες και οι καταστηματάρχες που εργάζονται πολλές ώρες, ή τουλάχιστον πολύ περισσότερες από αυτούς που έχουν μισθωτή εργασία.

Οι λίστες της αλήθειας

 

Δείτε τις λίστες των χωρών με τις περισσότερες και τις λιγότερες ώρες εργασίας, καθώς και έναν κατάλογο των περισσότερο και των λιγότερο παραγωγικών χωρών.

Περισσότερες ώρες εργασίας για το σύνολο της απασχόλησης:

1.Ελλάδα

2.Ουγγαρία

3. Πολωνία

4. Eσθονία

5. Tουρκία

6. Τσέχικη Δημοκρατία

7. Iταλία

8. Σλοβακία

9. Πορτογαλία

10.Iσλανδία

Λιγότερες ώρες εργασίας για το σύνολο της απασχόλησης:

1.Ολλανδία

2.Γερμανία

3.Νορβηγία

4.Γαλλία

5.Δανία

6.Ιρλανδία

7.Βέλγιο

8.Αυστρία

9.Λουξεμβούργο

10.Σουηδία

Οι περισσότερο παραγωγικές χώρες:

1.Νορβηγία

2.Λουξεμβούργο

3.Ιρλανδία

4.Ολλανδία

5.Βέλγιο

6.Γαλλία

7.Γερμανία

8.Δανία

9.Σουηδία

10.Αυστρία

Οι λιγότερο παραγωγικές χώρες:

1.Πολωνία

2.Ουγγαρία

3.Εσθονία

4.Τουρκία

5.Τσέχικη Δημοκρατία

6.Πορτογαλία

7.Ελλάδα

8.Σλοβακική Δημοκρατία

9.Σλοβενία

10.Ισλανδία

Πόπη Αθανασοπούλου

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments