..

ΟΙ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΑΑΤ

Έντονη κινητικότητα μεσούσης της παραγωγικής περιόδου υπήρξε στο ΥΠΑΑΤ τις προηγούμενες μέρες, με την πραγματοποίηση διαδοχικών συναντήσεων, συνεταιριστών και εκπροσώπων ροδακινοπαραγωγών με τον ΥπΑΑΤ κ. Βορίδη Μάκη και τον ΥφΑΑΤ κ. Σκρέκα Κώστα.

Εκπρόσωποι και συνεταιριστές από την Ημαθία, την Πέλλα και την Φλώρινα συνάντησαν την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, μάλιστα το χαρακτηριστικό της υπόθεσης είναι ότι το κάθε γκρουπ συναντήθηκε ξεχωριστά, δείνοντας ακόμη μια φορά τροφή για σχόλια που έχουν να κάνουν με το "διαίρει και βασίλευε" καθώς υπήρξε πρόταση(Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας) για ευρεία σύσκεψη, παρόντων όλων των συνεταιριστών και εκπροσωπών αγροτικών συλλόγων των ροδακινοπαραγωγικών νομών, όπως και των βουλευτών αλλά και των βιομηχάνων με παρούσα φυσικά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, κάτι που όπως αποδείχτηκε έπεσε στο καλάθι των αχρήστων.

Οι αγρότες και οι βιομήχανοι ανέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αναζητώντας άμεσες λύσεις.

Το χορό των συναντήσεων ξεκίνησαν οι εκπρόσπωποι της ΕΚΕ ζητώντας την παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη για το ενδεχόμενο επιβολής αντιποίνων από τις Η.Π.Α. κατά της ΕΕ σε γεωργικά προϊόντα της, δια της επιβολής υψηλών εισαγωγικών δασμών.

Θέματα όπως αυτό των χαμηλών τιμών, των καταστροφών που υπέστησαν οι καλλιέργειες και τη δυνατότητα να δοθουν προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ, της απορρόφησης του συμπύρηνου ροδάκινου με τα όποια προβλήματα παρατηρούνται στις παραλαβές, στρεμματικές ενισχύσεις (Deminimis), ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης και αναδιάρθρωσης καλλιεργειών τέθηκαν από τους συνεταιριστές και εκπροσώπους ροδακινοπαραγωγών.

Το συμπέρασμα που έβγαλαν οι παραγωγοί όπως μας ανέφεραν, μετά τη σειρά συναντήσεων στο ΥΠΑΑΤ, είναι ότι παραμένουν σε άθλια οικονομική κατάσταση αναλύοντας τους λόγους (μη εύρεση λύσεων) που τους οδήγησαν στην οικονομική εξαθλίωση , όπως : Το Ρωσικό εμπάργκο, η έλλειψη προγραμματισμού και η ανεξέλεγκτη φύτευση, η έλλειψη διαπραγματευτικής δύναμης απέναντι στην ΕΚΕ, η ανεξέλεγκτη δράση μεσαζόντων, λάθη και παραλείψεις των εκάστοτε κυβερνήσεων που εξυπηρετούσαν και συνεχίζουν να εξυπερητούν τα συμφέροντα των δυνατών κ.α.

Η απογοήτευση είναι εμφανής στα πρόσωπα τους, βλέποντας να διανύεται ακόμη μια καταστροφική χρονιά αλλά το κυριότερο να υπάρχει αδυναμία άμεσων λύσεων , αφού και από τις παραπάνω συναντήσεις δεν υπήρξαν ανακοινώσεις άμεσων μέτρων ανακούφισης (Deminimis, Συμψηφισμός αποζημιώσεων και προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ, κ.α.).

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments