....

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Τις θέσεις των κομμάτων πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος, στο άρθρο του με τίτλο «Αγροτικές Εκλογολογίες». Καθημερνά το άρθρο αυτό θα ανανεώνεται με ότι παραπάνω κάνουν γνωστά τα κόμματα σχετικά με τον αγροτικό τομέα ενώ επιπλέον θα προστίθενται οι θέσεις και των υπολοίπων κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις εκλογές. Σκοπός μας η σφαιρική ενημέρωση των αναγνωστών μας.

Το αγροτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (11/9/2015)

Το νέο πρόγραμμά του που αφορά τον αγροτικό τομέα ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό εκφράζει τη βούληση να αμβλυνθεί η φορολογική επιβάρυνση που προβλέπει η συμφωνία, με παρεμβάσεις για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών και την δίκαιη κατανομή των βαρών, με παράλληλη προσπάθεια της παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα.Image and video hosting by TinyPic

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, μιλώντας στο Κόκκινο ,προανήγγειλε μέτρα στο νέα πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα απαλύνουν το φορολογικό βάρος για τους αγρότες, λέγοντας πως «το πλαίσιο της συμφωνίας δίνει αυτή τη δυνατότητα, ώστε ν’ αλλάξουμε τη ρότα της ελληνικής οικονομίας με ριζοσπαστικά μέτρα που δεν εφάρμοσε καμία προηγούμενη κυβέρνηση. Θα δοθούν κίνητρα και θα διακριθούν οι αγρότες οι πραγματικοί από αυτούς που κάνουν περιστασιακά αυτή την εργασία. Θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, θα απαλύνουμε το βάρος του 26% και θα δώσουμε έναν προσανατολισμό στη γεωργία προς άλλες κατευθύνσεις. Οι προηγούμενοι έδιναν επιδοτήσεις, μοίραζαν χρήματα χωρίς να ελέγχουν ποιος και γιατί τα παίρνει, και χωρίς να προχωρούν σε νέες καλλιέργειες. Αυτή είναι μια παλιά κουλτούρα, αναπτύξαμε μία κατά φαντασία αγροτική παραγωγή που δεν υπάρχει».

Στη συνέχεια αναφέρει ότι επιχειρούμε τον διαχωρισμό του αγροτικού εισοδήματος και της φορολόγησης του, με βάση τον επανακαθορισμό της έννοιας της «αγροτικής επιχείρησης» και «γεωργικής εκμετάλλευσης» αλλά και της έννοιας του «αγρότη». «Προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων αγροτών, θα επιδιώξουμε κλιμακωτούς μεσοσταθμικούς συντελεστές σύμφωνα με το μέγεθος των αποκτηθέντων εισοδημάτων», τονίζει.

Προβλέπει ακόμη:
- Αυτόματη διαδικασία επιστροφής από συμψηφισμό ΦΠΑ.
- Ειδικούς ευνοϊκούς συντελεστές σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, νέους αγρότες, ειδικές καλλιέργειες, δράσεις που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη κ.ο.κ.
- Ευνοϊκή μεταχείριση συνεταιριστικών δομών, ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, καθώς και σχημάτων κοινωνικής οικονομίας, με διαφάνεια και ορθή διαχείριση.
- Αντιμετώπιση από κοινού με τους αγρότες και μετά από διάλογο, των προβλημάτων που δημιουργούν, η νομιμοποιημένη απασχόληση μεταναστών και τα τεκμήρια διαβίωσης, αποσβέσεων, μεταφοράς ζημιών

Διαβάστε ολόκληρο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες

Αποστόλου: Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να είναι πιο ήπιες οι επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο (10/9/2015)

«Ζητάμε μια δεύτερη ευκαιρία. Πιστεύω ότι ο αγροτικός κόσμος θα δώσει εκ νέου δυναμική στο ΣΥΡΙΖΑ κατά τις προσεχείς εκλογές», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποψήφιος βουλευτής Ευβοίας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Βαγγέλης Αποστόλου. Αφού υπογράμμισε ότι για το ΣΥΡΙΖΑ είναι κομβικής σημασίας η ενίσχυση και ο αναπροσανατολισμός της αγροτικής οικονομίας, σημείωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα από την πρόσφατη συμφωνία.

Ο κ. Αποστόλου θεωρεί αναγκαίο τον προσδιορισμό του επαγγέλματος του αγρότη, ενώ ειδικότερα για την κτηνοτροφία χαρακτήρισε ως «τομή» την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύνταξης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που μεταξύ άλλων θα οδηγήσει σε ορθολογικότερη διαχείριση των ενισχύσεων του τομέα.

«Μέχρι σήμερα», αναφέρει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, «έχω κάνει ένα αρκετά μεγάλο οδοιπορικό, έχοντας έρθει σε επαφή με πάρα πολλούς αγρότες και μάλιστα σε περιοχές όπου η αγροτική παραγωγή είναι θα έλεγα κρίσιμο μέγεθος για την οικονομία τους. Επειδή ουσιαστικά τις επιπτώσεις της φορολόγησης με 13% από το 2013 τις βιώνουν αυτή την περίοδο, όταν στο τραπέζι τίθεται και το ζήτημα των μέτρων της νέας συμφωνία που τους επιβαρύνουν περαιτέρω, είναι λογικό να εκφράζεται θυμός. Όταν όμως αναδεικνύεται στο πλαίσιο του διαλόγου το θέμα της περιφρούρησης, της διασφάλισης των κοινοτικών ενισχύσεων και των επενδυτικών πόρων του πρωτογενούς τομέα - και μιλάμε για ένα συνολικό ποσό της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ σε ετησίως - τότε η συζήτηση μπαίνει σε μια εντελώς διαφορετική βάση».

Ποτάμι: Οι προτάσεις για τον κλάδο της γεωργίας (10/9/2015)

Τις προτάσεις του για τον κλάδο της γεωργίας έδωσε στη δημοσιότητα το Ποτάμι. Στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για την κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τα άμεσα διαρθρωτικά και αναπτυξιακά μέτρα που προτείνει. Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Ποταμιού:

1. Η πραγματικότητα – Κατάρρευση της παραγωγής
Ο πρωτογενής τομέας της χώρας βρίσκεται σε πορεία κατάρρευσης. Οι τεράστιες δυνατότητες παραγωγής πλούτου και απασχόλησης έχουν ακυρωθεί από την προχειρότητα και την έλλειψη σχεδίου.

2. Το «κλειδί» της λύσης – Μεταρρυθμίσεις και σχέδιο
Η χώρα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε βαθείες μεταρρυθμίσεις και να καταστρώσει ολοκληρωμένα και μακροχρόνια στρατηγικά σχέδια ανά προϊόν και εκτροφή. Αυτό προϋποθέτει επιστημονικό σχεδιασμό και συναίνεση.

3. Άμεσα Διαρθρωτικά και Αναπτυξιακά Μέτρα

Άμεση ψήφιση νόμου περί συνεταιρισμών και οργανώσεων παραγωγών με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και συγκεκριμένα με τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Εστίαση σε συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων (κλαδικοί συνεταιρισμοί).
  • Επιστημονικό management, ελεγχόμενο από δημοκρατικά εκλεγμένη διοίκηση.
  • Διακίνηση του συνόλου της παραγωγής.
  • Προσθήκη υπεραξίας στο προϊόν (τυποποίηση, συσκευασία, marketing) και όχι τυπική διακίνηση.
  • Ελάχιστο μέγεθος που να ανταποκρίνεται στα μεγέθη των αγορών και όχι τα σημερινά (απαράδεκτα) πελατοκεντρικά κριτήρια.
  • Συστηματική διασύνδεση με πανεπιστήμια και έρευνα.
  • Δημιουργία πρότυπων πιλοτικών οργανώσεων παραγωγών.
  • Δίκαιη κατανομή της ενιαίας ενίσχυσης βάσει αντικειμενικών κριτηρίων όπως ορίζουν οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί (1307/2013).
  • Εθνικό πρόγραμμα προώθησης αγροτικών προϊόντων.
  • Ηλεκτρονικό μητρώο κακοπληρωτών εμπόρων.
  • Άμεση έγκριση των επενδυτικών προγραμμάτων, προκαταβολή μέρους της επιδότησης και εξασφάλιση τραπεζικού δανεισμού.
  • Συστηματικοί έλεγχοι για την πάταξη του παραεμπορίου, ηλεκτρονικό τιμολόγιο, έλεγχος των ολιγοπώλιων, παρατηρητήριο τιμών.
  • Πιστοποίηση Δίκαιου Εμπορίου.
  • Ολοκληρωμένα προγράμματα αγροτικής εκπαίδευσης.
  • Ειδική πολιτική μικρών νήσων Αιγαίου για ανάπτυξη τοπικής κτηνοτροφίας και παραγωγή κηπευτικών για τοπική κατανάλωση.
  • Ενίσχυση της παραγωγή γεωργικών εφοδίων (θρέψης, λίπανσης, πολλαπλασιαστικού υλικού, κ.λπ.)

4. Φορολογία από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα

  • Θέσπιση αφορολόγητου ορίου και ειδική μέριμνα για τα πολύ μικρά εισοδήματα ώστε να κρατηθούν οι μικροί αγρότες στην ύπαιθρο και ειδικά σε ορεινές – μειονεκτικές περιοχές.
  • Μηδενική φορολογία νέων αγροτών για τα πρώτα 3 έτη.
  • Διαφοροποίηση της φορολογίας για εισοδήματα που τεκμαίρονται από εκκαθαρίσεις αναγνωρισμένων οργανώσεων παραγωγών διότι αφενός γίνονται αξιόπιστες εκκαθαρίσεις και θα λειτουργήσει ως κίνητρο ενδυνάμωσης και διεύρυνσης μιας υγιούς συνεταιριστικής αντίληψης.
  • Διασταύρωση εσόδων με δείκτες τεκμαρτού εισοδήματος βάση ΟΣΔΕ.
  • Αναγνώριση όλων των έξοδα, αποσβέσεων και οικογενειακής εργασίας.
  • Οι ζημίες να μεταφέρονται στα επόμενα φορολογικά έτη.
  • Άμεση επιστροφή Φ.Π.Α.

5. Κοινωνική ασφάλιση γεωργών

Οι ασφαλιστικές εισφορές πρέπει σε βάθος τριετίας, να διαμορφωθούν σε 3 κατηγορίες, ώστε να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες όλων των γεωργών. Οι εισφορές θα πρέπει να καθορίζονται με έναν μεικτό τρόπο που θα περιλαμβάνει ένα πάγιο ασφάλιστρο και ένα συμπληρωματικό ποσοστιαίο με βάση μια τεκμαιρόμενη αξία ή απόδοση της γεωργικής εκμετάλλευσης.

Με τη νέα συμφωνία οι πραγματικοί αγρότες θα ελαφρυνθούν υποστηρίζει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ (9/9/2015)

Το μήνυμα ότι οι πραγματικοί αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν στο θέμα της φορολογίας, έστειλε σήμερα από την Λάρισα, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) Πάνος Καμμένος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο κ. Καμένος, ο οποίος είχε σειρά επαφών με φορείς της πόλης, καθώς και με στελέχη του κόμματος του, σε δηλώσεις του υπογράμμισε συγκεκριμένα: «οι πραγματικοί αγρότες, οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι εκείνοι που ζουν από την πρωτογενή παραγωγή, ουσιαστικά όχι απλώς δεν θα φορολογηθούν, αλλά θα ελαφρυνθούν οι υποχρεώσεις τους προς το κράτος, γιατί οι δυνατότητες οι οποίες δίνονται με τη νέα συμφωνία να περνούν το κόστος της παραγωγής στην φορολόγηση τους, τους δίνει την δυνατότητα όχι μόνον να μην πληρώσουν φόρο αλλά τελικά να έχουν και αύξηση των εισοδημάτων τους».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην τεκμαρτή εργασία, στη δυνατότητα που παρέχεται στην αγροτική οικογένεια να κάνει απόσβεση φυτικού, ζωικού κεφαλαίου και μηχανικού εξοπλισμού, στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων που τους δίνει την δυνατότητα να πάρουν πίσω τον ΦΠΑ, κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν μέχρι τώρα, στη διαγραφή του 50% του κεφαλαίου των κόκκινων αγροτικών δανείων (αφορά στους αγρότες και όχι σε συνεταιρισμούς), σημειώνοντας ότι επιδίωξη είναι να φθάσει στο 100%, και στη δημιουργία ομάδων παραγωγών με 10 άτομα. Επίσης στάθηκε ιδιαίτερα στο μητρώο των αγροτών ώστε να διαχωριστούν οι πραγματικοί αγρότες από τους «μαϊμού». «Αυτό είναι ουσιαστικά το μεγάλο πρόβλημα της μεταπολίτευσης» σχολίασε.

Tετρασέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο του ΚΚΕ για τους αγρότες (8/9/2015)

Κυκλοφόρησε τετρασέλιδο φυλλάδιο του ΚΚΕ, το οποίο απευθύνεται στις αγρότισσες, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και τους καλεί, στις 20 Σεπτέμβρη, να ψηφίσουν το ΚΚΕ τονίζοντας ότι «ο δρόμος της ρήξης με την ΕΕ, το ΔΝΤ, το κεφάλαιο περνά απαραίτητα από τη συσπείρωση με το ΚΚΕ και την ενίσχυσή του». Στο φυλλάδιο, υπογραμμίζεται ότι οι αγρότες δεν πρέπει να παγιδευτούν από την προεκλογική απάτη των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ για φοροελαφρύνσεις στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και από υποσχέσεις για ισοδύναμα, αντισταθμιστικά και δήθεν ανακουφιστικά μέτρα. Επισημαίνει ακόμα ότι «κανένα κόμμα, καμιά κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλιστικού ευρωμονόδρομου δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία καταστροφής πολλών μικρών και μεσαίων αγροτοπαραγωγών. Δεν έχουν κάτι νέο να προτείνουν, όλα είναι παλιά και δοκιμασμένα. Στηρίζουν τον αντίπαλό σας και σας έφεραν σε αυτήν τη θέση». Υπογραμμίζει ότι «το ΚΚΕ παλεύει για τη μόνη λύση. Το μόνο νέο δρόμο ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία και το ξεκλήρισμα». Και προσθέτει: «Το νέο για σας, είναι η ένταξή σας σε αυτόν τον ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και κοινωνίας μέσω του αγροτικού παραγωγικού συνεταιρισμού των μικροϊδιοκτητών αγροτών, που θα μειώνει το κόστος παραγωγής, αξιοποιώντας καλύτερα τις παραγωγικές δυνάμεις».

Τις Σέρρες επισκέφτηκε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου (8/9/2015) 

Την εντολή για να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την επίσκεψη του στις Σέρρες.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία αναφέρθηκε στην αγροτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που στόχο έχει να πληγεί ο αγροτικός κόσμος το λιγότερο από τη νέα συμφωνία. Σημείωσε πως θα βρεθούν ισοδύναμα προκειμένου να μετριαστούν οι όποιες επιπτώσεις.

Ωστόσο επεσήμανε ότι με την τήρηση βιβλίων εσόδων εξόδων , επιχειρείται να μπει μια τάξη στον χώρο.

Για τους πλημμυροπαθείς σημείωσε πως προχωράνε οι διαδικασίες και θα αποζημιωθούν οι πληγέντες στις αρχές του 2016, με κρατικά κονδύλια.

Κάλεσε τους τευτλοπαραγωγούς να καλλιεργήσουν τεύτλα, καθώς οι προοπτικές που προδιαγράφονται είναι καλές.

Για το θέμα των βοσκοτόπων, επεσήμανε, πως σε αυτή την φάση δεν θα δοθεί καμία έκταση εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, πράγμα που αν συνέβαινε θα εγκυμονούσε κίνδυνο να χαθούν αποζημιώσεις.

Τα πολιτικά κόμματα που κατέθεσαν δηλώσεις συμμετοχής στον Άρειο Πάγο για τις βουλευτικές εκλογές (8/9/2015)

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσαν δηλώσεις συμμετοχής στις εθνικές βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, συνολικά 19 κόμματα και 5 συνασπισμοί κομμάτων. Το πόσα κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων, νομιμοποιούνται να συμμετέχουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα το αποφασίσει το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου το οποίο θα προβεί στην ανακήρυξη τους.

Συγκεκριμένα, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσαν δηλώσεις συμμετοχής για τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 τα εξής κόμματα:
1) Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - ΣΥΡΙΖΑ (Αλέξης Τσίπρας),
2) Νέα Δημοκρατία - Ν.Δ. (Ευάγγελος Μειμαράκης),
3) Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή (Νικόλαος Μιχαλολιάκος),
4) Το Ποτάμι (Σταύρος Θεοδωράκης),
5) Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας - Κ.Κ.Ε. (Δημήτρης Κουτσούμπας),
6) Ανεξάρτητοι Έλληνες - Εθνική Πατριωτική Δημοκρατική Συμμαχία (Πάνος Καμμένος),
7) Ένωση Κεντρώων (Βασίλης Λεβέντης),
8) Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος - Ο.Κ.Δ.Ε. (Διοικούσα επιτροπή: Σωφρόνιος Παπαδόπουλος, Σοφία Θεοδωροπούλου και Χρήστος Ζάκας),
9) Εθνική Ελπίδα (Γεώργιος Παπαδόπουλος),
10) Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Απελευθέρωση - ΕΛ.ΛΑ.ΔΑ (Κων. Παπανικόλας),
11) Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος - ΠΑ.Ε.Κ.Ε. (Μιλτιάδη Τζαλαζίδης),
12) Κοινωνία - Πολιτική Παράταξη Συνεχιστών Καποδίστρια (Μιχαήλ Ηλιάδης),
13) Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ - ΟΑΚΚΕ (Διοικούσα επιτροπή: Ηλίας Ζαφειρόπουλος, Διονύσιος Γουρνάς και Ελένη Κωνσταντινοπούλου,
14) Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο - Ε.ΠΑ.Μ. (Δημήτριος Καζάκης),
15) Λαϊκή Ενότητα (Παναγιώτης Λαφαζάνης),
16) Θεσμός (Σπυρίδων Αντωνίου),
17) Δημοκρατικό Κόμμα - ΔΗΚΟ (Χρήστος Αναγνώστου),
18) Δημιουργία, ξανά Θάνος Τζήμερος,
19) Ελληνικό Κίνημα 'Άμεσης Δημοκρατίας (Γεώργιος Κόκκας.

Παράλληλα, κατέθεσαν δηλώσεις συμμετοχής στις εκλογές και οι εξής 5 συνασπισμοί κομμάτων:
1) Δημοκρατική Συμπαράταξη, αποτελούμενος από τα κόμματα: α) Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα - ΠΑΣΟΚ και β) Δημοκρατική Αριστερά - ΔΗΜΑΡ (Φωτεινή Γεννηματά και Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος),
2) Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.) - Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής, Επαναστατικής, Κομμουνιστικής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας και Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα ΕΕΚ -Τροτσκιστές (17μελής κεντρική συντονιστική επιτροπή),
3) Κ.Κ.Ε.(μ-λ) και Μ-Λ Κ.Κ.Ε.- Εκλογική Συνεργασία (Διευθύνουσα επιτροπή: Κωνσταντίνος Μπεκιάρης, Αντώνιος Παπαδόπουλος, Δημήτριος Μπαμπίλης και Πέτρος Κουφοβασίλης),
4) Δημοκρατικοί - Κοινωνία Αξιών - Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (Ευγένιος Καλαιτζόπουλος, Στυλιανός Φενέκος και Αθανάσιος Γούναρης) και
5) Πατριωτική Ένωση - Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση «Ε.ΛΑ.Σ», αποτελούμενος από τα κόμματα: α) Εθνεγερσία, β) Ανατολή της Ρωμιοσύνης και γ) Εθνικός Λαϊκός Σχηματισμός - Ε.ΛΑ.Σ (Γεώργιος Ανφαντής, Παναγιώτης Ξανθόπουλος και Οδυσσέας Τηλιγάδας).

Επίσης, εκπρόθεσμα κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δήλωση συμμετοχής ο συνασπισμός κομμάτων ΑΚΚΕΛ, αποτελούμενο από τα κόμματα: α) Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδος (Ευάγγελος Τσιομπανίδης), β) Λαϊκές Ενώσεις Υπερκομματικών Κοινωνικών Ομάδων - Λευκό (Κωνσταντίνος Ντάλιος) και γ) Πυρίκαυστος Ελλάδα (Γεώργιος Καλεάδης).

Οι 5… νέοι άξονες του ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική οικονομία (7/9/2015)

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των επερχόμενων εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου παρουσίασε στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων των ιδιαίτερα -όπως είπε- αντίξοων συνθηκών, δηλώνοντας μάλιστα πως η κυβέρνησή του έδωσε δείγματα γραφής ενός άλλου πολιτικού ήθους. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», παρουσία εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η πάλη που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έθεσε - για πρώτη φορά με τόση ένταση - σε αμφισβήτηση τα δόγματα της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης, με τα οποία η Ευρώπη αντιμετώπισε την οικονομική κρίση από το 2008 μέχρι σήμερα.
Οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα έτη θα φέρουν εξοικονόμηση πόρων 20 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δημοσίων επενδύσεων, ανέφερε ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ενώ πρόσθεσε ότι η εξασφάλιση χρηματοδότησης έως και 83 δισ. σε βάθος τριετίας από τον ESM «κλείνει τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

Όσον αφορά την αγροτική Οικονομία ανέφερε:

Θα πρέπει:

  • Να προστατέψουμε το αγροτικό εισόδημα με την καταπολέμηση των ενδοομιλικών συναλλαγών από τις εταιρείες γεωργικών εφοδίων, με έλεγχο των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων, των εναρμονισμένων πρακτικών και των υπερτιμολογήσεων, με θέσπιση και τήρηση αυστηρών χρονικών ορίων αποπληρωμής των παραγωγών.
  • Να ξαναδώσουμε στους αγρότες το μερίδιο που τους αναλογεί από την αξία των προϊόντων τους, με στήριξη των συνεργατικών σχημάτων, θεσμοθέτηση αγορών παραγωγών και τοπικών δικτύων παραγωγών- καταναλωτών
  • Να αναδιοργανώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς αγροτικής πολιτικής, σε ένα ενιαίο, συνεκτικό και αντιγραφειοκρατικό σύνολο, που θα παρέχει συμβουλευτικές, εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τους αγρότες.
  • Να διαχειριστούμε με διαφάνεια και με παραγωγικό προσανατολισμό τις κοινοτικές ενισχύσεις και τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης
  • Να ενισχύσουμε τη διατροφική επάρκεια της χώρας με συγκεκριμένα σχέδια αύξησης της παραγωγής.

Επιπλέον ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε αναλυτικά στα σημεία που μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχη και υπογράμμισε:

  • Πρώτη και κύρια μάχη είναι αυτή της αναδιάρθρωσης του χρέους.Το ζήτημα αυτό μετά από την επιμονή μας στη διαπραγμάτευση μπαίνει επιτέλους στις πραγματικές του διαστάσεις ως πρόβλημα υπερεθνικό, οικονομικό και πολιτικό καθώς από την επίλυση του εξαρτάται η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη αλλά και η θεμελίωση μιας νέας χρηματοπιστωτικής και αρχιτεκτονικής για όλη την Ευρώπη. Το ερώτημα λοιπόν που αναπόφευκτα μπαίνει σε όλους και όλες είναι ποιος είναι ικανός να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση του χρέους;
    Εκείνοι που μέχρι πρόσφατα έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και αναζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας, ως επαίτες της Ευρώπης
    ή εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ευρώπη.
  • Το δεύτερο μεγάλο θέμα που η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μπροστά της θα είναι αυτό της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.Πρόκειται για κολοσσιαίο πρόβλημα που από την επίλυσή του εξαρτάται η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να εφαρμόσει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του, με ταυτόχρονη μέριμνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Στο πλαίσιο της ανοιχτής διαπραγμάτευσης θα καταθέσουμε και θα διεκδικήσουμε την εφαρμογή της πρότασης μας, για τη δημιουργία φορέα που θα μεσολαβεί μεταξύ των εμπλεκόμενων τραπεζών και των οφειλετών.

Τα κύρια σημεία της πρότασης αυτής αφορούν

α) Την επιτάχυνση εφαρμογής του νόμου Κατσέλη
β) Την υλοποίηση του νόμου για τις υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις
γ) Τις αλλαγές του Κώδικα δεοντολογίας των Τραπεζών αλλά και την ενεργοποίηση του θεσμού του ενήμερου δανειολήπτη.

ΝΔ: Συγκρότηση Εθνικής Διακομματικής Ομάδας που θα διαμορφώσει ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης, όχι στα επώδυνα μέτρα για τους αγρότες (7/9/2015)

Την Μαγνησία και τη Λάρισα επισκέφτηκε το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στην περιφέρεια. Στη συγκρότηση μιας Εθνικής Διακομματικής Ομάδας που θα διαμορφώσει ένα νέο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση και ένα σχέδιο ανάπτυξης, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ΝΔ, τόνισε από το Βόλο, ο πρόεδρος της ΝΔ. «Ο αγρότης εξήντλησε τα όρια συμμετοχής του στην εθνική προσπάθεια και μάλιστα ορισμένες αποφάσεις ήταν πιο υπερβολικές, απ΄ ότι θα έπρεπε. Είναι αδιανόητο να δεχθούμε πιο βαριά, πιο μεγάλα, πιο επώδυνα μέτρα, τα οποία μας έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα. Δεν γίνεται να τα δεχθούμε. Και δεν γίνεται χωρίς διάλογο, χωρίς επιχειρήματα», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο Βελεστίνο, όπου μίλησε κυρίως σε αγρότες.
Ο κ. Μεϊμαράκης μίλησε για έλλειψη σταθερότητας λόγω των επαναλαμβανόμενων εκλογών, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, «μέσα σε έξι χρόνια έχουμε αλλάξει επτά πρωθυπουργούς», επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης σταθερής κυβέρνησης που θα εφαρμόσει μακροπρόθεσμη διακυβέρνηση και θα προσπαθήσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα της για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Στη συνέχεια επισκέφτηκε τη Λάρισα, όπου αναφερόμενος στο σχέδιο στρατηγικής του κόμματός του για τον αγροτικό τομέα τόνισε: «θα δώσουμε τη μάχη και δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές μεταβολές, γιατί στόχος μας είναι μια ισχυρή αγροτική (γεωργική και κτηνοτροφική) παραγωγή. Και ένας ισχυρός μεταποιητικός τομέας, που θα αποδίδει προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Γιατί στόχος μας είναι η ισχυρή Ελλάδα. Και ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή περιφέρεια. Και ισχυρή περιφέρεια σημαίνει ισχυρός πρωτογενής τομέας. Στόχος μας λοιπόν, είναι μια Ελλάδα που παράγει, εξάγει, προοδεύει».

Λαφαζάνης: Κύριο θύμα του μνημονίου είναι ο αγροτικός πληθυσμός (5/9/2015)

Την άποψη ότι ο αγρότης εξαφανίζεται με το τρίτο μνημόνιο εξέφρασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Σε δηλώσεις που έκανε ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το τρίτο μνημόνιο δεν εξοντώνει μόνο συνταξιούχους και μισθωτούς, το πρώτο και κύριο θύμα του μνημονίου είναι η ελληνική περιφέρεια, είναι ο αγροτικός πληθυσμός». Παράλληλα, εκτίμησε ότι «ο αγρότης εξαφανίζεται, η ύπαιθρος ερημώνεται. Αυτή είναι, δυστυχώς, η εικόνα στην αγροτική περιφέρεια».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments