....

ΌΛΟΙ ΣΤΟ ΙΚΑ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2015

Το Τρίτο Μνημόνιο προβλέπει ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2015 σε ένα Ταμείο υπό την «ομπρέλα» του ΙΚΑ, συγκρότηση νέου, ενιαίου ΔΣ και ομάδας διαχείρισης που θα χρησιμοποιούν την υποδομή και οργάνωση του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος» η ενοποίηση φέρνει αλλαγές σε εισφορές και παροχές και μειώσεις στις συντάξεις. Θα έχει προηγηθεί η ενοποίηση, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όλων των επικουρικών Ταμείων που είναι ΝΠΔΔ στο ΕΤΕΑ.

Η συγχώνευση των Ταμείων κύριας ασφάλισης εντάσσεται στο πλαίσιο της καθιέρωσης ενιαίων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, της εναρμόνισης των εισφορών και παροχών, και της εξάλειψης των όποιων εξαιρέσεων εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ασφάλισης. Η ενοποίηση θα επιφέρει και περικοπές στις συντάξεις, αφού ο στόχος που τίθεται είναι να εξοικονομηθούν επιπλέον δαπάνες τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) το 2016.Image and video hosting by TinyPic

Με βάση το δεσμευτικό για τη χώρα και την κυβέρνηση Τρίτο Μνημόνιο τα «βήματα» για τη δημιουργία κοινού Ταμείου για όλους τους ασφαλισμένους έχουν ως εξής:

1. Έως τον Οκτώβριο θα έχουν οριστικοποιηθεί οι επιπλέον παραμετρικές αλλαγές που θα γίνουν στο Ασφαλιστικό και θα τεθούν σε ισχύ από 1/1/2016. Πέραν των αλλαγών που έχουν ήδη ψηφιστεί για το «μπλόκο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων αναδρομικά από 1/1/2015, τη μείωση της κατώτατης σύνταξης στα 392,70 ευρώ από 486 ευρώ και τη χορήγηση του προνοιακού τμήματος στα 67, το Τρίτο Μνημόνιο επιβάλλει αυξήσεις σε όσες εισφορές παραμένουν χαμηλές ή είναι αναντίστοιχες προς τις παροχές.

2. Έως τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα ενοποιήσει όλα τα Ταμεία κοινωνικής ασφάλισης σε μία οντότητα, χρησιμοποιώντας τις υποδομές και την οργάνωση του ΙΚΑ, θα εφαρμόσει κεντρικό μητρώο όσων καταβάλλουν εισφορές και θα δημιουργήσει κοινές υπηρεσίες.

3. Έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2016 θα έχει δημιουργηθεί και θα λειτουργεί κοινό κεφάλαιο με τους πόρους και τα αποθεματικά όλων των πρώην Ταμείων.

4. Πριν από τα τέλη του 2017 θα ενσωματωθούν η δήλωση, η πληρωμή και η είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση.

Οι σχεδιαζόμενες ανατροπές στο Ασφαλιστικό εκτιμάται ότι θα φέρουν περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις. Το νέο «κούρεμα» θα υπερκαλύπτει τις μειώσεις που είχε κρίνει το ΣτΕ ως αντισυνταγματικές κυρίως ελλείψει οικονομικών μελετών, εκτιμούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο δεν θα γίνει καμία νέα μείωση σε αποδοχές μέχρι 1.000 ευρώ από κύρια και επικουρική σύνταξη, ενώ θα τεθεί νέο ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις περί τα 2.000 ευρώ, αντί των ορίων που ισχύουν σήμερα και είναι 2.774 ευρώ στα ειδικά Ταμεία, 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ και 3.360 ευρώ σε όσους λαμβάνουν διπλές συντάξεις.

Σχόλια - Facebook Comments