....

ΟΡΓΗ, ΟΔΥΝΗ ΚΑΙ ΚΥΜΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ χθες βράδυ, μετά τον θάνατο του 46χρονου Τζορτζ Φλόϊντ κατά τη διάρκεια βίαιης προσαγωγής του από την αστυνομία στη Μινεάπολη.

Στην πόλη επιβλήθηκε χθες απαγόρευση της κυκλοφορίας. Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν και έξω από τον Λευκό Οίκο, ενώ ο αποπεμφθείς αστυνομικός έχει συλληφθεί.

Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, 46 ετών, με την οποία ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως μίλησε, εξέφρασε μεν ικανοποίηση για τη σύλληψη του αστυνομικού, που είναι κατ’ αυτήν ένα πρώτο βήμα «στον δρόμο προς την απόδοση δικαιοσύνης», αλλά επισήμανε πως η εξέλιξη ήταν «καθυστερημένη» και ανεπαρκής.

«Θέλουμε να του απαγγελθεί δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και εκ προμελέτης. Και θέλουμε να δούμε και τους άλλους αστυνομικούς (που ενέχονται στην υπόθεση) να συλλαμβάνονται», τόνισε η οικογένεια σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Προς το παρόν, μόνο ο αστυνομικός που πίεζε το αριστερό του γόνατο στον λαιμό του εκλιπόντα προκαλώντας του ασφυξία, ο Ντέρεκ Σόβιν, έχει «τεθεί υπό κράτηση», ανέφερε ο Τζον Χάρινγκτον, αξιωματούχος αρμόδιος γα τη δημόσια ασφάλεια στη Μινεσότα.

Το πρόσωπο του αστυνομικού αυτού έχει κάνει τον γύρο του κόσμου αφότου διαδόθηκε το βίντεο που καταγράφει τη βίαιη προσαγωγή του Τζορτζ Φλόιντ, διότι φερόταν να προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα πλαστό εικοσαδόλαρο.

Το τελευταίο πράγμα που ακούγεται να επαναλαμβάνει ο Φλόιντ είναι «δεν μπορώ να αναπνεύσω, σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Ο Σόβιν και οι υπόλοιποι τρεις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην τραγωδία αποτάχθηκαν. Διενεργούνται έρευνες σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο για να προσδιοριστούν οι όποιες ποινικές ευθύνες.

Ο Σόβιν κατηγορείται για σκληρή και επικίνδυνη ενέργεια η οποία προκάλεσε ανθρώπινο θάνατο και ανθρωποκτονία εξ αμελείας, διευκρίνισε ο εισαγγελέας της κομητείας Χένεπιν, στην οποία υπάγεται η Μινεάπολη.

Η σύλληψη και η απαγγελία κατηγοριών ακολούθησε την τρίτη νύχτα ταραχών στη μεγαλούπολη, στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ, όπου διαδηλωτές απαίτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Αναπτύχθηκε η Εθνοφρουρά για να επιβληθεί η τάξη και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Παρασκευής, από τις 20:00 τοπική ώρα (03:00 το Σάββατο ώρα Ελλάδας) ως τις 06:00 της επομένης, αφού ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε την προηγούμενη νύχτα και πολλά εμπορικά καταστήματα λεηλατήθηκαν.

«Μας συνθλίβουν εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πεθαίνουμε, αδερφέ, με το γόνατο κάποιου στον λαιμό μας, όταν δεν έχουμε κάνει τίποτα απολύτως (...). Λοιπόν, πάει, τελειώσαμε. Θέλω να πω, είμαστε ήδη νεκροί, ας πεθάνουμε υπερασπιζόμενοι μια δίκαιη υπόθεση, όχι;», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διαδηλωτής στη Μινεάπολη.

Οδύνη και οργή

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει μιλήσει επανειλημμένα για ένα «τραγικό» έγκλημα, στράφηκε κατόπιν εναντίον των «τραμπούκων», των «ταραχοποιών». «Όταν αρχίζουν λεηλασίες, αρχίζουν τα πυρά», διεμήνυσε σε ανάρτησή του στο Twitter, την οποία όμως η διαχείριση του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης έκρυψε, τοποθετώντας ειδική σήμανση που επισημαίνει πως αποτελούσε εξύμνηση «της βίας». Αργότερα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε να υπαναχωρεί, λέγοντας πως δεν θέλει οι αρχές να αρχίσουν «να ρίχνουν», λέγοντας «καταλαβαίνω τον πόνο» αυτών που διαμαρτύρονται, επιμένοντας ταυτόχρονα πως δεν θα επιτρέψει να επικρατήσει η «αναρχία», οι ταραχοποιοί να «πνίξουν τη φωνή τόσων πολλών ειρηνικών διαδηλωτών».

Σε πολύ διαφορετικό τόνο, ο Δημοκρατικός προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι μοιράζεται την «απελπισία» των εκατομμυρίων Αφροαμερικανών, για τους οποίους «το ότι τυχαίνουν διαφορετικής μεταχείρισης στη βάση της φυλής τους είναι τραγικό, οδυνηρό και με εξοργιστικό τρόπο ‘κοινότοπο’».

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, για τρίτη φορά, οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε ταραχές γύρω από το τμήμα όπου ανήκαν τα τέσσερα πρώην στελέχη της αστυνομίας της Μινεάπολης.

Όταν βρέθηκαν αντιμέτωπες με επίθεση κατά μέτωπο των διαδηλωτών, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης εγκατέλειψαν το κτίριο, γύρω στις 22:00 τοπική ώρα. Ορισμένοι διαδηλωτές πέρασαν τα κιγκλιδώματα που είχαν τοποθετηθεί, έσπασαν παράθυρα κι έβαλαν φωτιά στο αστυνομικό τμήμα.

Εμπορικά καταστήματα στην περιοχή γνώρισαν παρόμοια τύχη ενώ βίαια επεισόδια ξέσπασαν επίσης σε ορισμένες συνοικίες της γειτονικής πόλης Σεντ Πολ, με σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και πολίτες.

Η οργή ξεχειλίζει

Η οργή εκδηλώθηκε σε πολλές αμερικανικές πόλεις. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «σταματήστε να μας σκοτώνετε».

Στη Νέα Υόρκη, συγκεντρώθηκαν περίπου χίλιοι διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα εναντίον της αστυνομίας. Στο Ντένβερ, ένας αυτοκινητόδρομος αποκλείστηκε. Στο Λούιβιλ, στην πολιτεία Κεντάκι, σημειώθηκαν επεισόδια όταν κάτοικοι απαίτησαν δικαιοσύνη για την Μπριόνα Τέιλορ, μια μαύρη που έπεσε νεκρή από πυρά της αστυνομίας στην είσοδο του διαμερίσματός της τον Μάρτιο.

Τα πάθη έχουν εξαφθεί πολύ πέραν των συνόρων των ΗΠΑ. Οι εκκλήσεις να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ πολλαπλασιάζονται από τους χρήστες ιστότοπων δικτύωσης σε πολλές χώρες.

Η υπόθεση θύμισε εκείνη του Έρικ Γκάρνερ, του νεαρού μαύρου που πέθανε από ασφυξία το 2014 στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από λευκούς αστυνομικούς. Είχε πει ακριβώς την ίδια φράση, «δεν μπορώ να αναπνεύσω», που μετατράπηκε σε σύνθημα του κινήματος Black Lives Matter («Οι ζωές των μαύρων μετράνε»).

«Αρκετά», δήλωσε η μητέρα του Γκάρνερ, η Γκουέν Καρ, στη Νέα Υόρκη. Η αστυνομία πρέπει «να σταματήσει (...) να τρομοκρατεί και να σκοτώνει τους νέους μας».

Η Καρ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο θάνατος του Φλόιντ «άνοιξε μια παλιά πληγή και της έριξε αλάτι».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Άνεργος, πρώην παρκαδόρος, απολυμένος λόγω πανδημίας, μα πάνω απ' όλα Αφροαμερικανός. Ο Τζορτ Φλόιντ είχε την ατυχία να βρεθεί στο διάβα του Derek Chauvin, ενός αστυνομικού εναντίον του οποίου υπάρχουν πλείστες κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας.

Ο 44χρονος υπηρετεί εδώ και 19 χρόνια στην αστυνομία της Minneapolis και φέρεται να υπήρξε και συνάδελφος με τον Φλόιντ χωρίς να επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι γνωρίζονταν. Είναι ο άνθρωπος που κατά βάση βαρύνεται με τον θάνατο του Φλόιντ, εκείνος που καταγράφεται με έπαρση στα βίντεο που κυκλοφόρησαν, να πατάει το θύμα στον λαιμό. Την ώρα που εκείνος επί 9 λεπτά παρακαλάει για τη ζωή του, φωνάζοντας "I can't breathe".

Ο ίδιος τελικά συνελήφθη όπως μετέδωσε το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) το Associated Press και θα αντιμετωπίσει κατηγορίες ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Αν κοιτάξει κανείς το βιογραφικό του Chauvin, θα αντιληφθεί πως αφενός φέρει ένα μεγάλο παρελθόν άσκησης βίας, αφετέρου θα αντιληφθεί πως τέτοια στοιχεία δύσκολα αποπέμπονται από τα αμερικανικά σώματα ασφαλείας. Άλλωστε, ο "εκδημοκρατισμός" της αμερικανικής αστυνομίας δεν έγινε ούτε στα χρόνια του Μπαράκ Ομπάμα.

Οργή για τον Τζορτζ Φλόιντ
Οργή για τον Τζορτζ Φλόιντ AP

Συγκεκριμένα, ο Chauvin εμπλέκεται σε ακόμη τρία περιστατικά βίας εκ μέρους ενστόλων.

Το 2006, ο Chauvin ήταν ένας από τους έξι αστυνομικούς που πυροβόλησαν τον Wayne Reyes. Ο Wayne Reyes φερόταν να έχει επιτεθεί με μαχαίρι εναντίον ενός φίλου του και της συντρόφου του. Όταν έφτασε η αστυνομία, ο δράστης προσπάθησε να διαφύγει με το όχημά του, ακολούθησε καταδίωξη και εν τέλει έβγαλε όπλο με αποτέλεσμα να "εξουδετερωθεί" επί τόπου, σύμφωνα με την αναφορά της αστυνομίας, όπως γράφει η Star Tribune.

Στην "υπόθεση Toles", η αστυνομία κλήθηκε να ανταποκριθεί σε περιστατικό βίας σε σπίτι υπόπτου. Κατά την επέμβαση, ο Toles προσπάθησε να κλέψει όπλο ενστόλου με αποτέλεσμα -σύμφωνα πάντα με την αναφορά- ο Chauvin να τον πυροβολήσει τραυματίζοντάς τον.

To 2011, o ίδιος ενεπλάκη στον πυροβολισμό του Leroy Martinez ο οποίος κρατούσε όπλο. Ο Martinez, ινδιάνικης καταγωγής, επιβίωσε από τους πυροβολισμούς με τους αστυνομικούς να τίθενται σε διαθεσιμότητα για λίγες ημέρες. Σύμφωνα πάντως με αυτόπτες μάρτυρες, ο Martinez δεν κρατούσε όπλο όταν δέχθηκε πυρά.

Τα σκοτεινά προφίλ των ένστολων δολοφόνων του Τζορτζ Φλόιντ
YOUTUBE

Ο Chauvin θεωρείται υπαίτιος και για τροχαίο σε καταδίωξη το 2005, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Συνολικά εναντίον του υπάρχουν 12 αναφορές για άσκοπη άσκηση αστυνομικής βίας. Στις αναφορές κατηγορείται για χρήση ρατσιστικού λόγου.

Ο Chauvin φέρεται  να έχει καταγραφεί σε καρέ που αποδεικνύουν πως έχει πάρει μέρος, μαζί με άλλους αστυνομικούς, σε προεκλογική συγκέντρωση του Αμερικανού προέδρου. Ωστόσο ο επικεφαλής της Ένωσης Αστυνομικών στη Μινεάπολη, το διαψεύδει.

O δεύτερος αστυνομικός που εμπλέκεται σε περιστατικά αστυνομικής βίας είναι ο Tou Thao, ο οποίος καταγράφεται στα βίντεο να λογομαχεί με περαστικούς που ζητούν να αφήσουν τον Φλόιντ ελεύθερο.

Αυτός και ένας άλλος αστυνομικός, ο Robert Thunder, κατηγορήθηκαν το 2017 για υπερβολική χρήση βίας, σύμφωνα με τη Star Tribune. Στη μήνυση που κατέθεσε ο Lamar Ferguson υποστήριξε ότι επέστρεφε στο σπίτι του με την έγκυο γυναίκα του, όταν ο Thao και ο Thunder τον σταμάτησαν, του έκαναν σωματική έρευνα, του φόρεσαν χειροπέδες, τον κλώτσησαν και τον γρονθοκόπησαν.

Η υπόθεση έκλεισε με συμβιβασμό, στον οποίο ο Lamar Ferguson αποζημιώθηκε με το ποσό των 25.000 δολαρίων. Ο Thao είπε στην κατάθεσή του ότι αυτός και ο Thunder συνέλαβαν τον Ferguson κατόπιν εντάλματος και ότι τον χτύπησαν μόνο όταν αντιστάθηκε.

Άλλοι δύο αστυνομικοί συμμετείχαν στη σύλληψη του Floyd, αλλά τα ονόματά τους δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Οι τέσσερις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην άδικη δολοφονία του Φλόιντ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα την Τρίτη, λίγες ώρες μετά τις πρώτες διαδηλώσεις που ξέσπασαν με συμμετοχή 425.000 διαδηλωτών.

Οργή για τον Τζορτζ Φλόιντ
Οργή για τον Τζορτζ Φλόιντ AP

Για την ιστορία ο άτυχος Φλόιντ συνελήφθη, ακινητοποιήθηκε και σκοτώθηκε με την κατηγορία ότι προσπάθησε να περάσει ως αληθινό ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων.

Χωρίς το βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι αστυνομικοί "θα είχαν παρουσιάσει μια ψευδή εκδοχή των γεγονότων και θα είχαν κρύψει την υπόθεση κάτω από το χαλί", κατήγγειλε ο Μπέντζαμιν Κραμπ, δικηγόρος της οικογένειας του 46χρονου. Πράγμα που επιβεβαιώνεται από δεκάδες άλλες υποθέσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας στις ΗΠΑ, που έχουν μείνει ατιμώρητες.

"Δολοφόνησαν τον αδελφό μου. Τον σκότωσαν. Πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση σε αυτούς τους άνδρες. Η απόλυσή τους δεν αρκεί", είπε η Μπρίτζετ Φλόιντ στην εκπομπή Good Morning America του ABC.

"Τον πίεζαν εννέα λεπτά στον λαιμό", δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Μπέντζαμιν Κραμπ, μιλώντας στο ABC. "Απλά φανταστείτε τι υπέμεινε ο Τζορτζ Φλόιντ αυτά τα εννέα λεπτά, εκλιπαρώντας για μια ανάσα, εκλιπαρώντας για τη ζωή του".

Η σύλληψη του Chauvin είναι μια μερική δικαίωση για τη μνήμη του Φλόιντ, αλλά σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη στη "χώρα της ελευθερίας" για να υπάρξει ισότητα και εκδημοκρατισμός των σωμάτων ασφαλείας

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments