
ΟΡΓΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΣΙΑΡΑ – «ΘΑ ΦΑΜΕ ΞΥΛΟ»
Οργή βουλευτών της ΝΔ προς τον Τσιάρα – «Θα φάμε ξύλο, είναι πολλοί Νεοδημοκράτες στα μπλόκα, πως σας ξέφυγε έτσι η κατάσταση»
Εκρηκτικό είναι το κλίμα στην ενημέρωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που γίνεται στην Πειραιώς , καθώς δεκάδες μέλη της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανησυχούν για την εξέλιξη των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται πάνω από 35 βουλευτές, ενώ με ζουμ συμμετέχουν περίπου άλλοι 20. Αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν την αγωνία που υπάρχει για την οργή των αγροτών. Η Ζέτα Μακρή ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η συμμετοχή στα μπλόκα είναι πρωτοφανής. «Όλοι οι δικοί μας είναι μέσα. Τι φταίει κι επικοινωνιακά η κατάσταση ξέφυγε;». Επίσης, ο βουλευτής Καρδίτσας, Τέλης Σπάνιας, είπε ότι «θα έπρεπε να μην πάρουνε τα χρήματα από τους λογαριασμούς για τον ΕΛΓΑ. Να βρεθεί ένας τρόπος να μη γίνει αυτό».
Παράλληλα, ο Χρήστος Μπουκώρος σημείωσε αρχικά, πως «οι αγρότες διαμαρτύρονται, η κυβέρνηση ακούει τη διαμαρτυρία τους. Για αυτό είμαστε σήμερα εδώ για να ενημερωθούμε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών και κυρίως για τον σχεδιασμό που υπάρχει για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων του πρωτογενή τομέα», ενώ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τόνισε ότι «τρώμε πολύ ξύλο έξω, άλλα να πούμε και τα καλά: Στην Μαγνησία το μέτρο 23 έχει πληρωθεί ικανοποιητικά».
Τι είπε ο Τσιάρας
Από τη μεριά του ο Κώστας Τσιάρας είπε απευθυνόμενος προς του βουλευτές πως «οι έλεγχοι ήταν προαπαιτούμενο. Αν δεν γίνονταν έλεγχοι θα διακινδύνευαν οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί πόροι» και πρόσθεσε ότι «οι κινητοποιήσεις όντως είναι μεγάλες. Κάθε μπλοκ όμως στην επικράτεια έχει τα δικά του αιτήματα. Δεν έχουν για αυτό το λόγο οι αγρότες βγάλει συντονιστικό. Αν δεν καθίσουμε στο τραπέζι για να μιλήσουμε θα είναι τυφλή εντελώς η διαμαρτυρία. Τα βασικά τους όμως αίτημα όπως για παράδειγμα η μείωση στο κόστος παραγωγής έχει ικανοποιηθεί. Κατανοούμε όλοι πως μαξιμαλιστικά αιτήματα του τύπου «εγγυημένης χαμηλής τιμής» δεν μπορούν να υπάρξουν, όχι στην Ελλάδα αλλά πουθενά. Όπου μπήκαν λιγότερα χρήματα (πέραν των 2000 δεσμευμένων ΑΦΜ) έγινα γιατί βρέθηκαν ζητήματα κατά τους ελέγχους».
Πολλοί θέτουν το «Μέτρο 23»
Σημειώνεται, ότι πολλοί βουλευτές αμφισβητούν το μοντέλο μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, ενώ άλλοι θέτουν το ζήτημα των αποκλεισμών αγροτών από το «Μέτρο 23». Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Φάνης Παππάς, έκανε λόγο για σειρά προβλημάτων στις πληρωμές λόγω των ελέγχων: «οι έλεγχοι διασταύρωσης γίνονται από την ΑΑΔΕ όμως υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Και τι είναι η ΑΑΔΕ; Θεοί;» ενώ ο Ανδρέας Κατσανιώτης είπε πως «και στις εφορίες πιάστηκαν επίορκοι εφοριακοί. Και στα τελωνεία πιάστηκαν. Δεν κλείσαμε όμως ούτε τις εφορίες ούτε τα τελωνεία».
Επίσης με ηχητικό τρόπο διαφοροποιήθηκε η Φωτεινή Αραμπατζή σχετικά με την κυβερνητική διαχείριση, ενώ φαίνεται να υπήρχαν τοποθετήσεις με έντονο ύφος που αποτυπώνουν την αγωνία δεκάδων βουλευτών της περιφέρειας.
Συγκεκριμένα, η κα. Αραμπατζή είπε προς τον κ. Καββαδά του ΟΠΕΚΕΠΕ «βάσει ποιας οδηγίας έκανες διασταυρωτικούς ελέγχους και με ποια κριτήρια επέλεξες τα συγκεκριμένα ΑΦΜ;».

Σχόλια - Facebook Comments