....

ΟΡΙΟ ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΑ- ΑΤΑΚ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΧΩΡΑΦΙΑ

Για τα παραστατικά χρήσης αγροτεµαχίων και τον Αριθµό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) η εγκύκλιος ΟΠΕΚΕΠΕ προβλέπει τα εξής:

Μη ιδιόκτητα αγροτεµάχια

Για τα µη ιδιόκτητα αγροτεµάχια τα οποία δεν συνοδεύονται από Απόδειξη Υποβολής ∆ήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας (ηλεκτρονικό µισθωτήριο), τα παραστατικά χρήσης δύναται να είναι: συµβολαιογραφικά έγγραφα, ιδιωτικά συµφωνητικά µίσθωσης (ενοικιαστήρια) ή χρησιδάνεια παραχώρησης [...].

Η συµπλήρωση της ΕΑΕ2023 µε τον ΑΤΑΚ όπως αποτυπώνεται στην ∆ήλωση Ακίνητης Περιουσίας (Ε9) του ιδιοκτήτη είναι υποχρεωτική για το έτος 2023 για το σύνολο των δηλούµενων αγροτεµαχίων. Παραστατικό ένορκης βεβαίωσης γίνεται αποδεκτό µόνο µε ηµεροµηνία σύνταξης πριν την 31.05.2023. και µόνο σε περιπτώσεις που δεν εµπλέκονται σε δεσµεύσεις για περαιτέρω έλεγχο. [...]

Όταν το ετήσιο µίσθωµα υπερβαίνει τα προβλεπόµενα ποσά υποχρεωτικά πρέπει να επισυνάπτεται η Απόδειξη Υποβολής ∆ήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας (ηλεκτρονικό µισθωτήριο).

Για κάθε ένα µη ιδιόκτητο αγροτεµάχιο επισυνάπτεται σε ηλεκτρονική µορφή το παραστατικό που αφορά τη µίσθωση του συγκεκριµένου αγροτεµαχίου. Αν στο εν λόγω µισθωτήριο γίνεται αναφορά περισσότερων αγροτεµαχίων το αρχείο πρέπει να συνδεθεί µε το σύνολο των αγροτεµαχίων που αφορά. [...]

Παραστατικά χρήσης για µη ιδιόκτητα αγροτεµάχια, τα οποία υπεγράφησαν σε παρελθόντα χρόνο, ισχύουν, εφόσον η διάρκεια νόµιµης κατοχής που αναγράφουν σε σχέση µε την ηµεροµηνία υπογραφής τους, καλύπτει και την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. [...]

Επισήµανση: Από το έτος 2022 λαµβάνονται υπόψιν τα στοιχεία του Λειτουργούντος Κτηµατολογίου όπου εµφανίζονται κύριοι Φορείς του Ελληνικού ∆ηµοσίου. Στις περιπτώσεις που ψηφιοποιηµένο αγροτεµάχιο εµπίπτει εντός των ανωτέρω αναφεροµένων περιοχών, ο δηλών ενοικιαστής υποχρεούται να υποβάλλει στην ΕΑΕ µέχρι το πέρας της καταληκτικής ηµεροµηνίας βεβαίωση ως εξής:

Α) στην περίπτωση ενοικίασης – παραχώρησης του αγροτεµαχίου ή τµήµατος του, απευθείας από το Φορέα του ∆ηµοσίου, βεβαίωση ενοικίασης – παραχώρησης του Φορέα που να αναγράφεται απαραίτητα ο ΚΑΕΚ του αγροτεµαχίου και η αντίστοιχη έκταση

Β) στην περίπτωση υπεκµίσθωσης του αγροτεµαχίου από τρίτο, βεβαίωση που να προκύπτει ότι ο Φορέας ενοικίασε-παραχώρησε το αγροτεµάχιο µε δικαίωµα υπεκµίσθωσης όπου, να αναγράφεται απαραίτητα ο ΚΑΕΚ του αγροτεµαχίου και η αντίστοιχη έκταση.

Ιδιόκτητα αγροτεµάχια

Για τα ιδιόκτητα αγροτεµάχια δεν απαιτείται προσκόµιση δικαιολογητικών. Για τα εν λόγω αγροτεµάχια είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ΑΤΑΚ όπως αποτυπώνεται στη ∆ήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) και του ΚΑΕΚ όταν υπάρχει. Σε περίπτωση δήλωσης – ψηφιοποίησης αγροτεµαχίου εντός περιοχών στις οποίες έγινε εφαρµογή της υπ’ αριθ. 873/55993/20-05-2015 ΚΥΑ κατά τα έτη 2016-2021 απαιτείται η προσκόµιση παραστατικών όπως έχουν ανωτέρω περιγραφεί.

Έλεγχος ΑΤΑΚ

  1. Ο έλεγχος της χρήσης του ΑΤΑΚ εξακολουθεί να είναι ένα στοιχείο απλοποιηµένου ελέγχου της νόµιµης κατοχής χωρίς όµως να επιφέρει κυρώσεις για τον δικαιούχο .
  2. Στις περιπτώσεις ασυµφωνίας του ΑΤΑΚ µε την επιλέξιµη έκταση του αγροτεµαχίου θα χρησιµοποιείται η µικρότερη ένδειξη.
  3. Στις περιπτώσεις που ένα ΑΤΑΚ αντιστοιχεί σε περισσότερους από έναν ενοικιαστές τότε θα γίνεται αντιπαραβολή µε τη συνολική έκταση που δηλώνει ο ιδιοκτήτης κι εφόσον είναι επαρκής δεν θα γίνεται καµία προσαρµογή. Στην περίπτωση που δεν επαρκεί η έκταση που δηλώνεται από τον εκµισθωτή θα βγαίνει προειδοποιητικό µήνυµα ότι η δηλούµενη έκταση θα αναπροσαρµοσθεί [...].
  4. Στις περιπτώσεις ενοικιαστηρίων αγροτεµαχίων µικρότερων από 40 στρέµµατα τα οποία προστιθέµενα αθροίζουν περισσότερα από 40 στρέµµατα δεν είναι υποχρεωτικό το ηλεκτρονικό ενοικιαστήριο και θα αποτελέσουν αντικείµενο ελέγχου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
  5. Αγροτεµάχια µέχρι 40 στρέµµατα για τα οποία δεν υπάρχει διαθέσιµο το ΑΤΑΚ, ο µισθωτής καταθέτει υπεύθυνη δήλωση για τους λόγους µη διαθεσιµότητας (π.χ. µη ολοκλήρωση αποδοχής κληρονοµιάς, κάτοικος εξωτερικού κλπ). Οι περιπτώσεις αγροτεµαχίων χωρίς ΑΤΑΚ θα είναι αντικείµενο ειδικού ελέγχου βάσει δείγµατος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
  6. Η συμπλήρωση του ΑΤΑΚ είναι υποχρεωτική για αγροτεμάχια που δηλώνονται πρώτη φορά στην ΕΑΕ 2023.
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments