....

ΟΣΔΕ ΕΙΔΙΚΏΝ ΣΥΝΘΗΚΏΝ

Οι χώρες που έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παρατείνουν τις διαδικασίες του ΟΣΔΕ λόγω του κορωνοϊού και αποτελούν μειοψηφία μεταξύ των κρατών-μελών, εμφανίζονται να έχουν κοινά γνωρίσματα. Είτε είναι σχετικά μικρού μεγέθους, με κριτήριο τον αριθμό των αγροτών (Ιρλανδία, Κροατία, Ουγγαρία), είτε οι πολίτες τους έχουν συγκριτικά υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και εξοικείωσης με την πληροφορική (σκανδιναβικές χώρες και χώρες της Βαλτικής).

Η Ελλάδα βέβαια δεν διαθέτει αυτά τα γνωρίσματα, καθώς, για παράδειγμα:

 Διαχειρίζεται, με βάση τον αριθμό δικαιούχων, οι οποίοι κατέχουν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό αγροτεμαχίων το πέμπτο μεγαλύτερο ΟΣΔΕ της ΕΕ.

Διαχειρίζεται, με βάση το ύψος των συνολικών πληρωμών που αναμένεται να ανέλθουν στα 1,7 δις ευρώ, το έβδομο μεγαλύτερο ΟΣΔΕ της ΕΕ.

 Ο αγροτικός πληθυσμός κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις με κριτήριο τη συμβατική και την αγροτική-τεχνική εκπαίδευση, ενώ η χώρα συνολικά στις τελευταίες θέσεις με κριτήριο την αξιοποίηση της πληροφορικής.

Η Ελλάδα διαθέτει όμως και κάτι ακόμη: Ένα από τα πιο έγκυρα συστήματα πληρωμών της ΕΕ, μετά από μεγάλο διάστημα καταλογισμών και προβλημάτων, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν ολοκληρωθεί έργα υποδομής, όπως το κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες.

Η λειτουργική πυραμίδα ΚΥΔ – συντονιστής έργου – τεχνικός σύμβουλος – ΟΠΕΚΕΠΕ – ηγεσία ΥΠΑΑΤ, στην οποία πιστώνεται αυτό το επίτευγμα, καλείται σήμερα να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την ομαλή υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ στην εποχή της κρίσης του κορωνοϊού.

Καλείται να διαχειριστεί εξαιρετικά σύνθετες διαδικασίες, στις οποίες εμπλέκονται εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας υπό συνθήκες «μένουμε σπίτι», που κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν στο εγγύς μέλλον. Καλείται να προστατέψει πρωτίστως την υγεία όλων αυτών και ταυτόχρονα να διασφαλίσει την εύρυθμη πληρωμή των οικονομικών τους ενισχύσεων χωρίς να προκληθούν ατομικοί καταλογισμοί και ποινές. Καλείται να πάρει αποφάσεις που συχνά έχουν τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα.

Ένα είναι βέβαιο: Το φορτίο αυτό δεν θα το επωμιστούν αυτοί που με ιδιαίτερη ευκολία δηλώνουν κατά καιρούς ότι «ας φάμε και κανέναν καταλογισμό, το κράτος θα τα πληρώσει».

Το φορτίο αυτό θα το επωμιστούν αυτοί που απαρτίζουν τη λειτουργική πυραμίδα του ΟΣΔΕ και μετέτρεψαν το σύστημα πληρωμών από παράδειγμα προς αποφυγή σε παράδειγμα προς μίμηση.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments