WWW.TASTV.GR

Ο.Τ.Α. Ν. ΠΕΛΛΑΣ : ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Πέλλας στην συνεδρίασή του της 11-9-2021 συζήτησε τα προβλήματα εφαρμογής του άρθρου 206 του Νόμου 4820/2021  στους Δήμους για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Το Δ.Σ. υιοθετεί το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και:
Τάσσεται υπέρ του καθολικού  εμβολιασμού ως άμεσου και ριζικού μέτρου Δημόσιας Υγείας με σκοπό την αναχαίτιση του 4ου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19).
Παράλληλα, δηλώνουμε την αντίθεσή μας με τα διοικητικά μέτρα (υποχρεωτικότητα, διοικητικά πρόστιμα, πληρωμή των τεστ από τους εργαζόμενους, αναστολή εργασίας κλπ) και τον αυταρχικό  τρόπο που επιδιώκει να επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό η κυβέρνηση, καταπατώντας συνταγματικές αρχές και παραβιάζοντας θεμελιώδη ατομικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.
Η κυβέρνηση, με πάγια γραμμή τον αυταρχισμό και τον διχασμό, στην προσπάθεια της να διασκεδάσει την αποτυχημένη στρατηγική της στην διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού με τις γνωστές παλινωδίες, αντιφάσεις και ελλείμματα, χρησιμοποιεί απειλητικά και εκβιαστικά ως άλλοθι την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Επαναφέρει το προσφιλές της νεοφιλελεύθερο μέτρο της διαθεσιμότητας, της αναστολής εργασίας και την περικοπή μισθού, τάχα μου για «υγειονομικούς όρους».
 Όλο αυτό το διάστημα και παρά την ομόθυμη κοινωνική συναίνεση, ειδικά στη πρώτη φάση των lock down, η κυβέρνηση σπατάλησε πολύτιμο χρόνο σε επικοινωνιακά παιχνίδια με περιστασιακές και σπασμωδικές αντιδράσεις, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει την πανδημία αποτελεσματικά. Δεν αξιοποίησε τα σύγχρονα εργαλεία της Δημόσιας Υγείας, με στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα. Δεν πήρε επαρκή υγειονομικά μέτρα στους χώρους εργασίας, στις δομές πρόνοιας, στα μεταφορικά μέσα κ.α. χώρους υπερμετάδοσης. Δεν μερίμνησε για την έγκαιρη ανίχνευση-ιχνηλάτηση και απομόνωση των κρουσμάτων. Δεν προχώρησε στην ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με κατεπείγουσα προτεραιότητα στην αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.).
Η αυτοθαυμαζόμενη κυβέρνηση ακολουθώντας την διοικητική-κατασταλτική  λογική αντί της ορθής προληπτικής και υγειονομικής, δεν επεδίωξε αξιοποιώντας τα ισχυρά επιστημονικά δεδομένα, ένα σχέδιο αξιόπιστης εμβολιαστικής εκστρατείας. Που να βασίζεται στη πειθώ, στη στοχευμένη και εξαντλητική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα τα σύγχρονα εργαλεία της Προαγωγής και της Αγωγής Υγείας. Βασικές προϋποθέσεις της αναγκαίας κοινωνικής συναίνεσης και κοινωνικής συνοχής προκειμένου να μπει ένα ακόμη πολύτιμο λιθαράκι στο χτίσιμο του επιζητούμενου «τείχους της συλλογικής ανοσίας». Αντιθέτως, η κυβέρνηση με την συγκεκριμένη αυταρχική επιλογή της, που στερείται και σοβαρής επιστημονικής τεκμηρίωσης, γκρεμίζει κάθε έρεισμα κοινωνικής συναίνεσης, κατασκευάζοντας έναν νέο κοινωνικό αυτοματισμό, δημιουργώντας κοινωνική πόλωση και πυροδοτώντας περαιτέρω την δυσπιστία σε κάθε κατηγορία αμφισβητιών, από τους διστακτικούς και φοβικούς έως τους ανορθολογικούς και συνωμοσιολόγους.
Ενάμιση χρόνο τώρα οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνουν και θα συνεχίσουν να δίνουν στην πρώτη γραμμή την καθημερινή μάχη έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19), προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους πολίτες υπό αντίξοες συνθήκες, με ελάχιστα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π), με ελλείψεις προσωπικού αλλά και αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού.
Και όλα αυτά υπό το βάρος της μεγάλης κόπωσης και πίεσης που οφείλεται στην μεγάλη περιστολή των αδειών του προσωπικού για ενάμιση χρόνο τώρα, λόγω αναστολής χορήγησης των αδειών, από το Υπουργείο Εσωτερικών. Είναι κωμικοτραγικό από τη μια στιγμή να χαρακτηριζόμαστε ήρωες και από την επόμενη να καταντούμε αποδιοπομπαίοι τράγοι μιας κυβέρνησης, που απέτυχε παταγωδώς (εκτός των άλλων) και στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
 Επιμένουμε ότι με το ανάλγητο αυτό μέτρο της υποχρεωτικότητας και της τιμωρητικότητας που το συνοδεύει, πέραν του διχασμού ανάμεσα στο προσωπικό, θα προκληθεί και μεγάλη σύγχυση στις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α., αφού η αναστολή εργασίας θα απομακρύνει έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο πρακτικά είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί εγκαίρως.
Η κυβέρνηση συνεχίζει τον κοινωνικό αυτοματισμό: διαχωρίζει και στοχοποιεί τους εργαζόμενους που δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν, δείχνοντάς τους με το δάκτυλο ως τους φταίχτες για την μετάδοση της πανδημίας! Παράλληλα τους υποχρεώνει με την απειλή του προστίμου των 300 € αν δεν δηλώσουν το τεστ, να το κάνουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, πληρώνοντας 10 € για το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό rapid test και 60 € για το μοριακό τέστ. Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των Δήμων δωρεάν και συχνό προληπτικό έλεγχο για όλους τους εργαζόμενους.
Καταγγέλλουμε την αποδυνάμωση του Νοσοκομείου Έδεσσας. Πάνω από 70 εργαζόμενοί του (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό) έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας.   
Είναι κρατική ευθύνη η διαφύλαξη της υγείας της κοινωνίας στο σύνολό της. Η κυβέρνηση αντί μόνιμων προσλήψεων στα νοσοκομεία, εξαγγέλλει συγχωνεύσεις και κλείσιμο δομών υγείας.

Το Δ.Σ.
Του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments