....

ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΟΤΑΝ ΕΙΠΕ: «ΚΑΝΑΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΟΜΠΙΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ» (VIDEO)

“Κρατάει χρόνια αυτή η … κολώνια”. Το σκάνδαλο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που ήδη έχει οδηγήσει σε παραιτήσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, αναδεικνύει την… παράδοση τόυ ελληνικού πολιτικού συστήματος στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

Ο αείμνηστος Θεόδωρος Πάγκαλος -που δεν έκρυβε τα λόγια του – μας είχε πει ορθά κοφτά ότι όταν οι κυβερνήσεις συναλλάσσονται με συντεχνίες, συνδικαλιστές και συνεταιρισμούς για να “αξιοποιήσουν” ευρωπαϊκά κονδύλια, η συζήτηση γίνεται “μεταξύ κλεπτών”.  Η ακραία αυτή παραδοχή του χαρισματικού πολιτικού, κορυφαίου στελέχους των κυβερμήσεων του ΠΑΣΟΚ επανέρχεται μετά από χρόνια στη δημόσια συζήτηση με τη παρουσίαση (από το ΚΡΗΤΗ TV) παλαιότερης, αποκαλυπτικής τηλεοπτικής συνέντευξης του στον δημοσιογραφο Κωνσταντίνο Ζούλα.

«Κάναμε διάφορες κομπίνες για να απορροφήσουμε τα λεφτά»

Με ύφος ωμό και δηκτικό, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ περιέγραφετότε με χαρακτηριστική ειλικρίνεια τις παθογένειες στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τον αγροτικό τομέα – πολλές από τις οποίες, όπως προκύπτει, παραμένουν ενεργές δεκαετίες μετά.

Ο Θ. Πάγκαλος αποκάλυπτε ότι, όταν κατέφθαναν κοινοτικά κονδύλια «για την επιστήμη, την τεχνολογία και τον νεοτερισμό στον αγροτικό τομέα», το ελληνικό κράτος δεν είχε αντίστοιχα προγράμματα, ούτε ουσιαστικό σχεδιασμό.

«Κάναμε διάφορες κομπίνες για να απορροφήσουμε τα λεφτά», ανέφερε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τη λογική με την οποία προχωρούσαν έργα που σχετίζονταν με πλατείες, ιατρεία, σχολεία, αλλά όχι με την αγροτική παραγωγή.

Παραδέχθηκε δε δημόσια την αδυναμία ελέγχου: «Δεν είναι ότι δεν απορροφήθηκαν τα λεφτά, είναι ότι δεν πήγαν σε παραγωγικές πρωτοβουλίες». Όπως έλεγε, «αν είχαμε μεγαλύτερη ευφυΐα και καλύτερη οργάνωση, θα μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε αλλιώς».

Πάγκαλος σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ: «Ας μιλήσουμε μεταξύ κλεπτών»

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η περιγραφή του για μια «κομματική συνέλευση» στην Κρήτη, παρουσία μόνο στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Εκεί, όπως αφηγείται, τους κάλεσε «να μιλήσουν μεταξύ κλεπτών» και τους πρότεινε «να δηλώνουν διπλάσια παραγωγή, όχι τετραπλάσια», επειδή… «έχει και όρια η απάτη».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν το δέχτηκαν, ο Πάγκαλος απάντησε: «Το δέχτηκαν».

Ο πρώην υπουργός ανέφερε επίσης το παράδειγμα του «βαπτισμένου» γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, που εμφανίστηκε ως ελληνικό για να εισπραχθούν κοινοτικές ενισχύσεις, και τη σύγκρουση με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είχαν πάρει ένα φορτίο καλαμπόκι γιουγκοσλαβικό. Το είχαν βαπτίσει ελληνικό στην Καβάλα. Και το στέλνανε ως ελληνικό προϊόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κοινοτικοί το είχαν παρακολουθήσει. Και εμείς τους λέγαμε όχι, “τι βλακείες λέτε” και τα λοιπά. Σας διαψεύδουμε. Και θα δείτε τι θα πάθετε», διηγήθηκε ο Θ. Πάγκαλος και συνέχισε: «Εμείς αντί να πάμε να δώσουμε τα χρήματα του καλαμποκιού πίσω και να πούμε “ξέρετε έγινε ένα λάθος γιατί ξεγελάστηκαν οι δημόσιες υπηρεσίες ή εν πάση περιπτώσει ήταν κάτι δημόσιοι υπάλληλοι που παρενέβησαν τον όρκο τους και αυτά και ζητούμε συγγνώμη πάρτε τα λεφτά και κλείστε”, κάναμε θέμα. Και καταδικάστηκε ο υπουργός σε φυλακή».

Η συνέντευξη, που είχε δημοσιευτεί πριν από χρόνια, γίνεται εκ νέου επίκαιρη, καθώς οι εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα του προβλήματος στη διαχείριση αγροτικών επιδοτήσεων.

Δείτε το video με τις δηλώσεις Πάγκαλου

Οι δηλώσεις Θ. Πάγκαλου αρχίζουν από το 2.21 λεπτο του βίντεο

https://economico.gr/mia-skliri-alitheia-apo-to-parelthon-otan-o-theodor...

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments