....

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ 14 ΝΟΕ- ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

 


Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) προσβάλλει πολλά εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Ο προδιαβήτης, μη φυσιολογικά υψηλά επίπεδα γλυκόζης που δεν πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια του διαβήτη, επηρεάζει περισσότερους από 50 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις είναι πως ένας στους τρεις θα αναπτύξει διαβήτη και περισσότεροι από ένας στους δύο θα έχει προδιαβήτη στη διάρκεια της ζωής του. Αυτή η επιδημία του Σακχαρώδη Διαβήτη οφείλεται κυρίως στην αύξηση της παχυσαρκίας και στον καθιστικό τρόπο ζωής.

Γράφει η  Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας. Η πρώιμη αγγειακή νόσος είναι η τελική αιτία θανάτου για πάνω από τα δύο τρίτα των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, οδηγώντας σε απώλεια πάνω από 10 ετών ζωής, όταν διαγιγνώσκεται στην ηλικία των 40.

Τί είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης και πως γίνεται η διάγνωση

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα ετερογενές σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία και διαταραχές του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των πρωτεινών και των λιπών. Οι διαταραχές αυτές οφείλονται είτε σε ανεπάρκεια έκκρισης της ινσουλίνης, είτε σε μείωση της δράσης της ή και των δύο.

Η διάγνωση τίθεται όταν η γλυκόζη νηστείας είναι >126mg/dl σε δύο μετρήσεις μετά από 8ωρη νηστεία ή σε τυχαία μέτρηση >200mg/dl με συμπτωματολογία (πολυουρία, πολυδιψία ή ανεξήγητη απώλεια βάρους).

Επίσης η δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης (OGTT) είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος προκειμένου να ελεγχθεί η ανοχή στη γλυκόζη. Ο ασθενής θα πρέπει να έχει λάβει γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, να έχει τηρήσει 12ωρη νηστεία και το πρωί της δοκιμασίας να μην έχει καπνίσει.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments