....

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN: Η Μ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΑΙΝΙΑ

πό μικρή ερχόταν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τον πατέρα της. Από τη θέση του θεατή δεν άργησε να μεταπηδήσει σ′ αυτή του συντελεστή - σκηνοθέτη, με αποτέλεσμα η φετινή να ήταν η έβδομη φορά που η Μαρία Γιαννούλη (γιατί περί αυτής ο λόγος) συμμετείχε στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με ταινία. Ο λόγος για ένα ντοκιμαντέρ 28 λεπτών που αφηγείται μια ιστορία αγάπης: «Ο Νικόλας της Μαρίας» (μέρος της σειράς «Ες αύριον τα σπουδαία» από την Ελληνική Εταιρεία Σκηνοθετών και την ΕΡΤ παραγωγής 2022).

Ο Νικόλας, παγκόσμιος πρωταθλητής κολύμβησης, εγκαταλείφθηκε σε ίδρυμα μόλις γεννήθηκε με σύνδρομο Down. Οι συνθήκες στις οποίες μεγάλωνε ήταν τραγικές κι ήταν καταδικασμένος να ζήσει όλη του τη ζωή εκεί. Μέχρι που η Μαρία, αποφάσισε να τον υιοθετήσει, κι έτσι η αγάπη, η φροντίδα και το πείσμα της - σε συνεργασία με το σύντροφό της Λοΐζο - μεταμόρφωσαν τον Νικόλα ριζικά. Μια συγκινητική ιστορία για τη δύναμη της ψυχής και της ανιδιοτελούς αγάπης που ξεπερνάει όλα τα εμπόδια


Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Ο Νικόλας της Μαρίας»
 
Ελληνική Εταιρεία Σκηνοθετών / ΕΡΤ. Φωτό still: Στέλιος Πίσσας

Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «Ο Νικόλας της Μαρίας»


- Τι είναι αυτό που έστρεψε το βλέμμα σας στο Νικόλα και τη Μαρία κι αποφασίσατε να κάνετε ντοκιμαντέρ τη ζωή τους;

Αγαπώ να λέω ιστορίες. Λατρεύω να μου μιλάνε οι άνθρωποι και να κατανοώ τι τους οδηγεί και τι τους δίνει κίνητρο. Οι άνθρωποι και τα βλέμματά τους, οι σιωπές, η δύναμη και η αδυναμία τους, το πόσο ευάλωτοι και πόσο ατρόμητοι μπορούν να γίνουν σε μια στιγμή. Οι σχέσεις μας, η αλληλεγγύη, ο έρωτας και οι απώλειες μας μικρές και μεγάλες, αυτά μ ενδιαφέρουν. Ψάχνω την αισιόδοξη πλευρά στο ζοφερό περιβάλλον που ζούμε.

- Διαπιστώσατε κοινές ανησυχίες στη θεματική του ντοκιμαντέρ του φετινού Φεστιβάλ;

Οι περισσότερες ταινίες - ντοκιμαντέρ του φετινού φεστιβάλ είχαν στο κέντρο τους τον άνθρωπο, τις ανάγκες, τους φόβους, τις επιθυμίες του… Οι ταινίες, είτε ντοκιμαντέρ, είτε φίξιον, έχουν τεράστια δύναμη, ανακινούν συζητήσεις, επηρεάζουν πολιτικές, μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε όλοι ένα. Είμαστε μαζί. Παρά τα σημάδια των καιρών, πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι και να μην χάνουμε την ελπίδα γιατί αλλιώς χάνεται το νόημα.

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments