....

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ

Οι παγκόσμιες τιμές σε τρόφιμα, όπως τα σιτηρά και το φυτικό λάδι, μειώθηκαν το 2023 σε σχέση με τα υψηλά ρεκόρ του 2022, όταν ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ξηρασία και άλλοι παράγοντες συνέβαλαν στην επιδείνωση της πείνας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Δείκτης Τιμών Τροφίμων του Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές, το 2023 ήταν κατά 13,7% χαμηλότερες σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2022. Ωστόσο, οι τιμές της ζάχαρης και του ρυζιού αυξήθηκαν την ίδια περίοδο.

Η πτώση των τιμών στα βασικά προϊόντα διατροφής το 2023 ήρθε παρόλο που ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την επισιτιστική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο. Οι κλιματικές επιπτώσεις, όπως ο ξηρός καιρός, οι πλημμύρες και το φυσικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, σε συνδυασμό με τις συνέπειες συγκρούσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι απαγορεύσεις στο εμπόριο τροφίμων, που έχουν αυξήσει τον πληθωρισμό των τροφίμων, και τα ασθενέστερα νομίσματα έχουν πλήξει ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ενώ τα προϊόντα διατροφής, όπως τα σιτηρά, έχουν υποχωρήσει μετά τις οδυνηρές αυξήσεις το 2022, η ανακούφιση σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει φτάσει στον πραγματικό κόσμο των καταστηματαρχών και των οικογενειών που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα.

 

Περισσότεροι από 333 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν οξεία επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας το 2023, σύμφωνα με μια άλλη υπηρεσία του ΟΗΕ, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. Ιδιαίτερα το ρύζι και η ζάχαρη ήταν αρκετά πιο ακριβά την περασμένη χρονιά λόγω των κλιματικών επιπτώσεων στις αναπτυσσόμενες περιοχές της Ασίας και οι τιμές αυξήθηκαν ειδικά στις αφρικανικές χώρες.

Με εξαίρεση το ρύζι, πάντως, ο δείκτης δημητριακών του FAO πέρυσι ήταν 15,4% κάτω από τον μέσο όρο του 2022, «αντανακλώντας τις καλά εφοδιασμένες παγκόσμιες αγορές». Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι η Ρωσία αποχώρησε από μια συμφωνία εν καιρώ πολέμου που επέτρεπε τη ροή σιτηρών από την Ουκρανία σε χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Οι χώρες που αγοράζουν σιτάρι βρήκαν προσφορά αλλού, κυρίως από τη Ρωσία, με τιμές χαμηλότερες από ό,τι πριν από την έναρξη του πολέμου, εξηγούν οι αναλυτές.

 

Ο δείκτης ρυζιού του FAO αυξήθηκε κατά 21% το 2023 λόγω των περιορισμών στις εξαγωγές της Ινδίας σε ορισμένα είδη ρυζιού και των ανησυχιών για τον αντίκτυπο του Ελ Νίνιο στην παραγωγή ρυζιού . Αυτό σήμαινε υψηλότερες τιμές για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπως η Σενεγάλη και η Κένυα.

Ομοίως, ο δείκτης ζάχαρης πέρυσι έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, σημειώνοντας άνοδο 26,7% από το 2022 λόγω ανησυχιών για χαμηλές προμήθειες. Αυτό οφειλόταν στον ασυνήθιστα ξηρό καιρό, που κατέστρεψε σοδειές στην Ινδία και την Ταϊλάνδη (σ.σ. ο δεύτερος και τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο).

Ωστόσο, ο δείκτης ζάχαρης βελτιώθηκε τον τελευταίο μήνα του 2023, φθάνοντας σε χαμηλό εννέα μηνών λόγω της ισχυρής προσφοράς από τη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ζάχαρης παγκοσμίως, και την Ινδία που μείωσε τη χρήση της για την παραγωγή αιθανόλης.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των φυτικών ελαίων μειώθηκαν από το 2022, με το φυτικό έλαιο να πέφτει σε χαμηλό τριετίας καθώς βελτιώθηκαν οι παγκόσμιες προμήθειες, σύμφωνα με τον FAO.

Σχόλια - Facebook Comments