....

ΠΑΙΔΙΆ, ΤΑ ΜΕΓΆΛΑ ΘΎΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΡΊΣΗΣ

Aπό την Σοφία Νέτα



Είναι γνωστό σε όλους ότι τα πρώτα θύματα της κρίσης είναι τα παιδιά, στα οποία οι συνέπειες της κρίσης φάνηκαν πολύ νωρίς με τρόπο έντονο και δραματικό. Το γεγονός μας επισημαίνει η Πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, Μαρία Ηλιοπούλου, ψυχολόγος – ψυχοπαιδαγωγός και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό «Δικαίωμα στην πόλη – Γιώργος Καμίνης».

«Όταν τον Σεπτέμβρη του 2011» αναφέρει χαρακτηριστικά, «κάποια ολοήμερα δημοτικά σχολεία της Αθήνας ζήτησαν από το Δημοτικό βρεφοκομείο μέσω της κ. Παπαχελά, τότε Αντιδημάρχου Παιδείας, λίγες μερίδες φαγητού για μαθητές τους, κάποιοι είπαν ότι είναι μεμονωμένες περιπτώσεις! Ευτυχώς δεν τους ακούσαμε, οργανωθήκαμε, ενισχύσαμε τα μαγειρεία μας, δεχτήκαμε δωρεές. Σήμερα 1.350 παιδιά στα σχολεία της Αθήνας έχουν κάθε μεσημέρι ένα πιάτο ζεστό φαγητό στο τραπέζι μαζί με τους συμμαθητές τους.

Όμως και στους παιδικούς σταθμούς αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των οικογενειών που αντιμετώπισαν έντονα οικονομικά προβλήματα. Χρειάστηκε να γίνει αλλαγή στον κανονισμό προκειμένου να φιλοξενούνται κατά προτεραιότητα παιδιά ανέργων και με χαμηλά εισοδήματα γονέων, οι οποίοι φυσικά δεν πληρώνουν τροφεία. Σήμερα 62% των παιδιών των σταθμών φιλοξενούνται και σιτίζονται δωρεάν.

Είχαμε επίσης πολλές διαγραφές παιδιών. Έλληνες γονείς που έφυγαν στην επαρχία, ξένοι που γύρισαν στις χώρες τους. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τόσο μικρά παιδιά να αλλάζουν περιβάλλον και μάλιστα με τέτοιες συνθήκες.

Παράλληλα, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των οικογενειών που απευθύνονται στην ψυχοκοινωνική υπηρεσία του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών (ΔΒΑ) για στήριξη των παιδιών που παρουσιάζουν δυσκολίες συναισθηματικές και ψυχολογικές λόγω της κατάστασης στο σπίτι τους. Ξέρετε όταν οι γονείς είναι άνεργοι, είτε δυσκολεύονται πολύ να τα βγάλουν πέρα οικονομικά, αυτό έχει συνέπειες και στην ποιότητα των σχέσεων στην οικογένεια».

-Πώς αντιμετωπίσατε αυτές τις οικογένειες; Έχετε τη δυνατότητα να τις υποστηρίξετε;

-Κινητοποιήθηκε άμεσα η κοινωνική υπηρεσία του ΔΒΑ. Εντοπίστηκαν οι πιο δύσκολες περιπτώσεις, αναζητήσαμε δωρεές προκειμένου να ανακουφιστούν κάπως, ευτυχώς δημιουργήθηκε στο μεταξύ και ο Κόμβος Αλληλεγγύης του Δήμου, οπότε πλέον έχουν σταθερά πρόσβαση σε τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια κλπ.

Εξίσου σημαντικό και δύσκολο το θέμα της ψυχολογικής υποστήριξης. Λάβετε υπόψη ότι εκτός από τις οικογένειες και οι παιδαγωγοί χρειάζονται υποστήριξη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καινούριες δύσκολες συνθήκες. Το τμήμα ψυχολογικής υποστήριξης δέχεται ολοένα και περισσότερα αιτήματα και οι ψυχολόγοι μας είναι αριθμητικά πολύ λίγοι για να καλύψουν τις ανάγκες. Έχουμε 5.500 παιδιά, 50 από αυτά με διαγνωσμένες ειδικές δυσκολίες και πολλά που οι δυσκολίες τους εμφανίζονται στην πορεία. Έρχονται στον ΠΣ από 6 μηνών, οπότε τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται αργότερα.

Προκειμένου να ανταποκριθούμε στην αυξημένη πλέον ζήτηση ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, εκτός των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών του ΔΒΑ που υποστηρίζουν καθημερινά τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικά προβλήματα, την τελευταία χρονιά αναπτύχθηκαν συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και δημιουργήθηκε ένα Δίκτυο εθελοντών.

- Οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Αθηναίων είναι αρκετοί για να καλύψουν τις ανάγκες της Αθήνας;

-Αν μου κάνατε αυτή την ερώτηση πριν από τρία χρόνια, όταν αναλάβαμε, θα σας απαντούσα αρνητικά. Υπήρχε μία αντίληψη στον κόσμο ότι μένουν εκτός ΠΣ χιλιάδες παιδιά, ότι είναι τρομερά δύσκολο να γίνει δεκτό ένα παιδί, ότι χρειάζεται «μέσον». Χρειάστηκε να γίνουν δύο συγκεκριμένες κινήσεις, προκειμένου να ανατραπεί αυτή η εικόνα. Πρώτα απ’ όλα, υιοθετήσαμε ηλεκτρονικό σύστημα μοριοδότησης των αιτήσεων, με σαφή κριτήρια, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στα παιδιά των οικογενειών με πολύ χαμηλό εισόδημα. Έτσι, χωρίς να αποκλείονται τα υπόλοιπα παιδιά, εξασφαλίσαμε την πρόσβαση σε αυτούς που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και την απόλυτη διαφάνεια. Η ηλεκτρονική καταγραφή των αιτήσεων μας έδωσε και τον ακριβή αριθμό τους, διότι μέχρι τότε αν εσείς π.χ. κάνατε αίτηση σε 3 ΠΣ για το παιδί σας, σας μετρούσαν 3 φορές, με αποτέλεσμα η ζήτηση να φαίνεται υπερβολικά αυξημένη!

Προκειμένου να ορίσουμε τη χωρητικότητα των ΠΣ αλλά και να αξιολογήσουμε την κατάσταση των κτιρίων αναθέσαμε στο ΕΜΠ, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λάτση, τη μελέτη του δικτύου των 77 ΠΣ. Κατατέθηκαν προτάσεις βελτίωσης των χώρων των ΠΣ που θα αποτελέσουν τη βάση προγραμματισμού για τη βελτίωση των ΠΣ και την ίδρυση νέων ή/και την αντικατάσταση χώρων που δεν είναι ικανοποιητικοί. Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν δημόσια σε ημερίδα. Η μελέτη είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΔΒΑ.

Σε γενικές γραμμές, η κατανομή των ΠΣ στην Αθήνα είναι αρκετά καλή, λίγες είναι οι περιοχές που χρειάζονται ενίσχυση. Έχουμε ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του χρόνου τις διαδικασίες για να βρούμε και να μισθώσουμε νέα κτίρια. Παράλληλα, θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους η κατασκευή δύο βιοκλιματικών ΠΣ στην Κυψέλη και στον Κεραμεικό. Αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει οι επανεγγραφές των παιδιών που ήδη φιλοξενούνται και μετά τις εκλογές θα δεχτούμε και νέες αιτήσεις για την επόμενη σχολική χρονιά. Πριν από αυτό, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΔΑ οι κενές θέσεις σε κάθε ΠΣ.

-Εχει αναβαθμιστεί το έργο και η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών;

-Όταν ο Γ. Καμίνης μου εμπιστεύτηκε τη διοίκηση των ΠΣ, δέχτηκα με χαρά, στοχεύοντας, και λόγω ιδιότητας, στην αναβάθμιση του παιδαγωγικού έργου. Έχοντας υπάρξει δασκάλα πολλών από τις παιδαγωγούς των ΠΣ στο ΤΕΙ προσχολικής αγωγής, θεώρησα ότι μαζί θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επιμόρφωση, στην ανανέωση χώρων και πρακτικών, στη διαμόρφωση ενός παιδαγωγικού προγράμματος που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις, προσαρμοσμένο στις σημερινές ανάγκες των οικογενειών. Έγιναν πολλά προς αυτή την κατεύθυνση, παρόλο που οι συνθήκες, λόγω της κρίσης, ήταν αρκετά αντίξοες: ελλείψεις σε τακτικό προσωπικό, διαρκείς αλλαγές προσώπων – οι εργαζόμενοι με συμβάσεις μένουν για 11 μήνες και μετά αντικαθίστανται από άλλους, δυστυχώς όχι έγκαιρα! – ανασφάλεια του προσωπικού για την παραμονή του στη θέση του, ανασφάλεια της διοίκησης αν θα μπορέσει να εξασφαλίσει την άδεια από το Υπουργείο Εσωτερικών για να προσλάβει προσωπικό, κλπ.

-Θα θέλατε να παραμείνετε στη Διοίκηση του ΔΒΑ;

-Ναι, θα το ήθελα. Στα τρία χρόνια της θητείας μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι παιδικοί σταθμοί λειτούργησαν ομαλά χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα του παρεχόμενου έργου. ο αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών αυξήθηκε ενώ μειώθηκε σημαντικά το κόστος ανά παιδί. Κυρίως όμως έχει ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση του ΔΒΑ. Θεωρούμε ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες να διερευνηθούν εναλλακτικές μορφές αγωγής και φροντίδας των μικρών παιδιών, όπως συμβαίνει διεθνώς, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των οικογενειών στις σημερινές συνθήκες ζωής στην πόλη. Να αναβαθμιστεί το παιδαγωγικό έργο και να γίνουν ακόμα περισσότερα σε ό,τι αφορά την αποδοχή της διαφορετικότητας, κάτι που με τις σημερινές συνθήκες αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

kourdistoportocali

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments