....

ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Tην Πέμπτη, στο Euroworking Group, αναμενόταν να γίνει μια πρώτη συζήτηση για το πακέτο των μακροοικονομικών μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, η οποία θα συνεχιστεί τη Δεύτερα με τους θεσμούς. Τα μέτρα φαίνεται ότι θα αφορούν πρωτίστως την άμεση και έμμεση φορολογία και δευτερευόντως ίσως το ασφαλιστικό.

Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί σε ποιον βαθμό σχετίζονται με τους αγρότες, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις παρεμβάσεις που, κατά τη γνώμη μας, θα μπορούσαν να επιφέρουν ουσιώδεις, καταλυτικές αλλαγές στον πρωτογενή τομέα.

Η πρώτη αφορά τη φορολογία. Η διακίνηση μεγάλου μέρους της παραγωγής κάποιων προϊόντων χωρίς παραστατικά γιγαντώνει την παραοικονομία, καθιστά όμηρο τον πιο αδύναμο κρίκο της αλυσίδας, δηλαδή τον αγρότη, πλήττει την υγιή επιχειρηματικότητα και περιορίζει, τελικά, τις φορολογικές εισπράξεις του Δημοσίου. Έχει και ακόμα μία κρίσιμη επίπτωση: τη συνεχή περιθωριοποίηση των συνεταιρισμών και των οικονομικών οργανώσεων των αγροτών που λειτουργούν με υγιή τρόπο, βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα των μελών τους, ενδυναμώνουν την οικονομική τους θέση.

Έχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων και το συμπέρασμα είναι σχεδόν το ίδιο: όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να ανατραπούν, εάν η κυβέρνηση μείωνε στο μισό τον φόρο εισοδήματος όσων αποδεδειγμένα διακινούν την παραγωγή τους μέσω οργανώσεων.

Η δεύτερη αφορά την ασφάλιση της εργασίας. Οι παραγωγοί των τυπικών ελληνικών προϊόντων, δηλαδή των προϊόντων εντάσεως εργασίας που χρησιμοποιούν εκτεταμένα αγρεργάτες, επιθυμούν να τους ασφαλίζουν με εργόσημο, ώστε να δικαιολογούν τα σχετικά έξοδα. Οι αγρεργάτες, ωστόσο, συχνά επιθυμούν το αντίθετο, δηλαδή πληρωμή χωρίς παραστατικά ή με μειωμένη ασφάλιση, ώστε να αποκτούν πρόσβαση σε προνοιακά επιδόματα. Η κυβέρνηση, λοιπόν, πρέπει να πάρει εκείνα τα μέτρα που θα καταστήσουν το εργόσημο λειτουργικό.

Η τρίτη παρέμβαση αφορά τη λειτουργία της αγοράς. Η θέσπιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την εξόφληση του παραγωγού εντός 60 ημερών εμφανίζει δυσλειτουργίες. Όχι τόσο γιατί η ΕΕ θεσμοθέτησε πρόσφατα την πληρωμή εντός 30 ημερών, αλλά γιατί πολλοί αγρότες φοβούνται πιθανά αντίποινα από κάποιους αγοραστές προϊόντων, σε περίπτωση που καταγγείλουν ότι παρανομούν. Συνεπώς, για να καταστεί ο νόμος λειτουργικός, η κυβέρνηση πρέπει να θωρακίσει τους αγρότες από αυτές τις πιέσεις.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments