....

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ….. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ;;;Προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, είναι μονόδρομος η νεοφιλελεύθερη επιλογή όπου όλα λειτουργούν και υπάγονται στους νόμους της αγοράς που αυτορυθμιζόμενη λύνει όλα τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα… ακόμα και της υγείας και της  πανδημίας !!!  
Η κυριαρχία αυτών των ιδεών είχε σαν αποτέλεσμα να δούμε τα τελευταία χρόνια  τεχνοκράτες και ανώτατα στελέχη του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος να παίζουν καθοριστικό ρόλο, να επηρεάζουν τις σημαντικές αποφάσεις της κυβέρνησης και να αντικαθιστούν τους πολιτικούς στα ανώτερα και ανώτατα αξιώματα, όπως αυτά του υπουργού ακόμα και του πρωθυπουργού (Σκέρτσος, Παπαδήμος, Πικραμμένος, Στουρνάρας).  Αλλά και σήμερα, για να μοιράσουν «σωστά»…   τα δις του Ταμείου ανάκαμψης σκέφτονται κυβερνήσεις τεχνοκρατών μιας χρήσης…..
Η επικοινωνία είναι το μεγαλύτερο όπλο τους, ντύνουν με ωραία λόγια τις άνομες πράξεις τους, χρησιμοποιούν λέξεις που έχουν θετικό πρόσημο στη συνείδηση του κόσμου για να προωθήσουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους και δεν διστάζουν να καταφεύγουν σε ψέματα και σε παραποίηση της πραγματικότητας. Εξαγοράζουν και χειραγωγούν τα προπαγανδιστικά ΜΜΕ,  επηρεάζουν τη Δικαιοσύνη, αυξάνουν την καταστολή και την περιστολή θεμελιωδών δικαιωμάτων, βάλλουν με κάθε τρόπο κατά της ελευθεροτυπίας, κατηγορούν δημοσιογράφους και δικαστικούς που αποκαλύπτουν τα σκάνδαλα και την διαπλοκή,   ακρωτηριάζουν αυτή την ίδια τη Δημοκρατία.   Επιδιώκουν μια φοβική και ελεγχόμενη κοινωνία.
Η πολιτικοοικονομική αυτή διαπλοκή γέννησε ένα νέο είδος πολιτικού ….. του πολιτικού- μαριονέτα των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων  που τον στηρίζουν και που συναλλάσσονται μαζί του με το αζημίωτο.
Αυτό που έζησε η πατρίδα μας με τη διαπλοκή, τα σκάνδαλα, την χρεοκοπία, την τρόικα, το ΔΝΤ αλλά και τελευταία με  την Πανδημία είναι ο αδιάψευστος  μάρτυρας !!!!! Η ψεύτικη εικόνα ενός επαρκούς τεχνοκρατικού «επιτελικού» κράτους καταρρέει με πάταγο, όταν αποκαλύπτεται  η πλήρης  ανικανότητά του  να διαχειριστεί  κρίσεις.  
Αυτό όμως  που κυρίως τρομάζει αλλά και αγανακτεί είναι ότι ενώ η πανδημία έχει αναδείξει  την τεράστια αναγκαιότητα ενός ισχυρού ΕΣΥ και ενός αποτελεσματικού κοινωνικού δικτύου πρόνοιας, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιλέγονται είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
 Αποδιοργάνωση του ΕΣΥ και της ΠΦΥ, συρρίκνωσή του (κλείσιμο και συγχωνεύσεις  κλινικών και νοσοκομείων), παραμέληση της κοινωνικής πρόνοιας και των δομών ευάλωτων ομάδων, υπονόμευση του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος της κοινωνικής ασφάλισης, διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, υποδαύλιση του κοινωνικού διχασμού -εμβολιασμός και αναστολές εργασίας- με αποτέλεσμα τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής . Ακούσαμε και το αμίμητο-αδιανόητο από μέλος της κυβέρνησης (Α. Σκέρτσος)  ότι…. η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι πολυτέλεια !!!!!
Η κερδοσκοπία πάνω από όλα, ακόμα και  πάνω από την ανθρώπινη Ζωή…. Ενώ η πανδημία κορυφώνεται και η κυβέρνηση παίρνει έστω αυτά τα αργοπορημένα και ανεπαρκή  μέτρα, δεν φροντίζει να ελέγξει  την κερδοσκοπία ούτε στην αγορά των μασκών υψηλότερης ασφάλειας -διπλάσια τιμή- ούτε και στα διαγνωστικά τεστ του κορωνοϊού (PCR).
Ζήσαμε μάλιστα το κωμικοτραγικό γεγονός η διατιμημένη τιμή του (PCR) των 47 ευρώ,  που πανικόβλητη η κυβέρνηση υιοθέτησε, μετά την λαϊκή κατακραυγή, να είναι πολύ ακριβότερη από αυτήν των περίπου 25 ευρώ που πέτυχαν τουλάχιστον 3 δήμοι και ένας σύλλογος  γονέων  με πολύ μικρότερη βεβαίως διαπραγματευτική δύναμη.  Θα μπορούσε να πετύχει τιμή και κάτω των 20 ευρώ η κυβέρνηση, μας είπαν οι δήμαρχοι….. και βεβαίως με αυτή την τιμή  να συνταγογραφούνται και να παρέχονται δωρεάν στους πολίτες.  
Η κυβέρνηση όμως δεν το έκανε ….προτίμησε να λειτουργήσουν ο υπουργοί της σαν ντίλερ ιδιωτικών εταιρειών.
Δεν τους ενδιαφέρει εάν το υπερβολικό κόστος που επωμίζεται ο πολίτης θα επηρεάσει αρνητικά την επιδημιολογική επιτήρηση, θα αυξήσει τα κρούσματα των πλαστών τεστ και κατ΄ επέκταση την ταχύτερη μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Έχει επιλέξει την ανο(η)σία της αγέλης και όποιος αντέξει….
Η πανδημία είναι για αυτούς ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν οι ημέτεροι και χορηγοί τους. Απευθείας αναθέσεις 5 δις, σε εταιρείες που στήνονται ή αλλάζουν παραγωγή (αμορτισέρ) σε χρόνο ντε τε!!! , μέσα σε μια ημέρα.
Και όλα αυτά στο όνομα του υπέρτατου δόγματος του Νεοφιλελευθερισμού… το κέρδος και οι αγορές υπεράνω της κοινωνίας, της πολιτικής ακόμα και της ανθρώπινης ζωής.
Ο  πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη του το ομολόγησε κυνικά… «ναι μπορεί να είχαμε 16000 νεκρούς συμπολίτες μας, αλλά ο τουρισμός πήγε καλά»!!!!! σήμερα έχουμε πάνω από   24500 νεκρούς……  Προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι μονόδρομος οι 100 θάνατοι ημερησίως και η πρωτιά μας στις απώλειες ζωών ανά εκατ. κατοίκων στην Ευρώπη….
Καθόρισαν και καθορίζουν τη ζωή μας πολιτικοί-τεχνοκράτες που δυστυχώς, όχι μόνο δεν έχουν σε πολλές περιπτώσεις  την απαραίτητη υψηλή επιστημονική κατάρτιση που επιβάλλει η θέση τους, αλλά κυρίως  δεν λειτουργούν με γνώμονα  το κοινωνικό συμφέρον,  την προώθηση μιας μακροχρόνιας βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης και την προστασία του περιβάλλοντος. Μέλημά τους απλώς και μόνο η μεγιστοποίηση των οικονομικών στόχων και η ευημερία των αριθμών.
Με αυτές τις αρχές και αυτά τα δόγματα να εφαρμόζονται ακόμα και σε περίοδο πανδημίας η υγειονομική τραγωδία που ζούμε ήταν αναπόφευκτη, όπως και η  επακόλουθη  οικονομικοκοινωνική  κρίση ….αλλά και η κρίση της δημοκρατίας.
Να δεχτούμε αυτόν τον μονόδρομο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού;… δεν μας αξίζει
Υπάρχει ο δρόμος που βάζει σε προτεραιότητα , το συλλογικό και το κοινωνικό συμφέρον, τη διεύρυνση της δημοκρατίας , το περιβάλλον που ζούμε , την ίδια την ζωή μας…

Dr Ανδρέας Μουρατίδης
Πλαστικός Χειρουργός
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ
π Αντιπρόεδρος ΔΣ Νοσοκομείου Παπαγεωργίου


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments