....

ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς, πως στην κυβέρνηση μόνο σαμπάνιες δεν άνοιξαν μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού eurogroup. 

Η ικανοποίηση σε Αθήνα και Βρυξέλλες –όπου ο Αλέξης Τσίπρας έδινε την μάχη του προσφυγικού στην Σύνοδο Κορυφής- ήταν τόσο έντονη, που δύσκολα θα μπορούσαν να την κρύψουν. Άλλωστε, εδώ και σχεδόν 40 μέρες βρίσκονταν σε εξέλιξη ένας πόλεμος νεύρων, για το εάν και πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των Θεσμών στην Ελλάδα.

Τώρα και δια στόματος του καθ’ ύλην αρμόδιου, επικεφαλής του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, το κουαρτέτο επιστρέφει άμεσα -ίσως και εντός της ημέρας- στην Αθήνα. Για το Μέγαρο Μαξίμου αυτό σημαίνει πως πλέον ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το Πάσχα τον Καθολικών άνοιξε οριστικά και τίποτα δεν θα μπορέσει να την σταματήσει. Οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο είναι ακόμα αρκετές, όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετές ώστε να μπλοκάρει η διαδικασία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ανώτατη κυβερνητική πηγή «Αφού επέστρεψαν, τώρα όλα θα τα βρούμε». 

Ταυτόχρονα, φτερά στο κυβερνητικό επιτελείο δίνει και η δήλωση για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος μέσα στο Απρίλιο. Εκτιμούν πως αυτό είναι και το κλειδί για να υπάρξει σταθεροποίηση στην χώρα και μετά το καλοκαίρι να μπει η ελληνική οικονομία για τα καλά σε τροχιά ανάπτυξης. 

Από το Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και στην τοποθέτηση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγλινγκ, ο οποίος και αναγνώρισε πως τα οικονομικά δεδομένα σήμερα, είναι καλύτερα του αναμενόμενου, γεγονός που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί κατά το διάστημα της διαπραγμάτευσης, κυρίως για να αποκρουστούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ. 

Πάντως, παρά την διάχυτη ικανοποίηση που επικρατεί στην κυβέρνηση, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως θα πρέπει η μπάλα να μείνει χαμηλά, διότι οι θεσμοί –και ειδικά το ΔΝΤ- ενδεχομένως να ζητήσουν νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της τριετίας 2016-2018.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments