....

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ!

 

 

 

Αν και έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μια χώρα της Μεσογείου που είναι ηλιόλουστη, σχεδόν όλον τον χρόνο, υποφέρουμε από έλλειψη βιταμίνης D δηλ. της βιταμίνης που συνδέεται με την έκθεση στο ηλιακό φως. Η παραδοχή αυτή δεν αφορά μόνο τους Έλληνες αλλά και τους Κύπριους, δημιουργώντας ένα παράδοξο γεγονός που προβλημάτισε τους ειδικούς.

Η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία προχώρησε για πρώτη φορά στην έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών. Οι οδηγίες παρουσιάστηκαν στο 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους Διαβήτη, που ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη, πριν από λίγες ημέρες. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία - Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας - Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, κ.  Μούσλεχ είπε χαρακτηριστικά πως «στη χώρα μας ισχύει το λεγόμενο μεσογειακό παράδοξο. Παρ’ όλο που έχουμε ηλιοφάνεια, οι περισσότεροι Έλληνες έχουν μεγάλη έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό τους. Για την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία ήταν αναγκαίο να προχωρήσει στην έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών –κάτι που γίνεται για πρώτη φορά πανελλαδικά– με στόχο την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση και καθοδήγηση των συμπολιτών μας».

Η έγκαιρη διάγνωση της βιταμίνης D είναι πολύ σημαντική για την πορεία της υγείας μας και ο ενδοκρινολόγος είναι ο αρμόδιος για να διαπιστώσει την επάρκεια ή την έλλειψή της. Οι ειδικοί τονίζουν πως είναι καλό να κυκλοφορούμε στον ήλιο καλό, αποφεύγοντας την υπερβολική ποσότητα αντηλιακού, σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως θα πρέπει να αγνοούμε την αντηλιακή προστασία αλλά πως μπορούμε να κινούμαστε σε εξωτερικούς χώρους, με ασφάλεια, τις πρωινές ώρες που ο ήλιος δεν είναι  τόσο επικίνδυνος. Επίσης καλό θα είναι να ενισχύσουμε το διαιτολόγιό μας με γαλακτοκομικά, αν δεν καταναλώνουμε αρκετά.

Η έρευνα του Συνεδρίου, τα ποσοστά και τα συμπεράσματα

Η έρευνα που απέδειξε την ανεπάρκεια της πολύτιμης βιταμίνης D σε Έλληνες και Κύπριους ονομάζεται «Αυξημένη συχνότητα ανεπάρκειας βιταμίνης D σε δείγμα ελληνικού και κυπριακού πληθυσμού» και παρουσιάστηκε εκτενώς στο πρόσφατο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδους Διαβήτη. Οι δύο χώρες εξετάστηκαν μαζί, λόγω της κοινής φυλογενετικής προέλευσής τους και κοινών περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνθηκών. Η έρευνα εκπονήθηκε και φέρει την υπογραφή του ΑΠΘ και της Ιατρικής Σχολής St George UK, από το Διεθνές Τμήμα Πανεπιστημίου της Λευκωσίας.

Tα στοιχεία προήλθαν από τα εργαστηριακά πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και Άγιος Λουκάς στη Λευκωσία για χρονικό διάστημα 5 ετών, επιλέχθηκαν τυφλά, και αφορούσαν 8.780 Έλληνες και 2.594 Κύπριους,

Η επεξεργασία και ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως το 73,07% των Ελλήνων και το 69,28% των Κυπρίων του δείγματος είχαν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D. H μέση τιμή για τους Έλληνες ήταν 25,08 ng/ml και για τους Κύπριους 25,37 ng/ml. Τα υψηλότερα επίπεδα και στις δύο βάσεις δεδομένων καταγράφηκαν τον μήνα Σεπτέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί πως, και στις δυο βάσεις δεδομένων, η ηλικία και ο μήνας του έτους ήταν σημαντική παράγοντες για τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό.

«Ο επιπολασμός της ανεπάρκειας βιταμίνης D είναι εξαιρετικά υψηλός και στα δύο δείγματα πληθυσμού και ιδίως σε άτομα με χρόνιες παθήσεις. Ωστόσο, ο αναδρομικός σχεδιασμός της μελέτης δεν μπορεί να καταδείξει αιτιολογική συσχέτιση και απαιτούνται περαιτέρω προοπτικές μελέτες παρακολούθησης ή και αναπλήρωσης σε υγιή άτομα» καταλήγουν οι υπεύθυνοι της μελέτης.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments