....

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΈΔΕΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΛΛΑ, 1328-1912»

 

    Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Με τα μάτια των ξένων -Περιηγητές στην Έδεσσα και την Πέλλα, 1328-1912», που εξέδωσε πρόσφατα ο Φ.Σ.Ε. «Μέγας Αλέξανδρος», θα γίνει την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 19:00, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Αποστολία Μαλαδάκη, φιλόλογος

Θοδωρής Σαρηγκιόλης, ποιητής

Ευάγγελος Χεκίμογλου, Δρ.Οικ.Ιστορίας, Έφορος Εβρ. Μουσείου Θεσ/νίκης

Γιάννης Χατζηπέγιου, Πρόεδρος Φ.Σ.Ε. «Μέγας Αλέξανδρος».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εδεσσαίων στη Θεσσαλονίκη.

 

Ένα ...ταξίδι στην ιστορία της πόλης

 

Το βιβλίο «Με τα μάτια των ξένων: Περιηγητές στην Έδεσσα και την Πέλλα 1328-1912», είναι ένα  ταξίδι  στην ιστορία της πόλης μας μέσα από την προοπτική Ευρωπαίων περιηγητών.

Η επιθυμία ανίχνευσης της ιστορικής συνέχειας από το χθες στο σήμερα ενός λαού  χαρακτηρίζει τον Ευρωπαίο ταξιδιώτη και αποτελεί το πρώτο ερέθισμα.

Πρόκειται για ένα είδος ταξιδιώτη που συνδυάζει εθνολογικά, φιλολογικά, κοινωνιολογικά και ιστορικά ενδιαφέροντα και επιθυμεί  να παρατηρήσει και να καταγράψει την καθημερινότητα των κατοίκων και το τοπίο. Ανάμεικτα συναισθήματα από τους κακούς, αν όχι ανύπαρκτους δρόμους, τα πανάθλια καταλύματα, τα βρόμικα χάνια, αλλά και από το παραδείσιο τοπίο των καταρρακτών, την οργιώδη βλάστηση, τη μαγεία του μητροπολιτικού μεγάρου,  ξεπηδούν μέσα από τα κείμενα τους και σκηνοθετούν την εικόνα του παρελθόντος. Το πρωταρχικό ερέθισμα διανθίζεται από πλούσια φαντασία, ευαισθησία και κατακλύζεται από το νεανικό πάθος των ταξιδιωτών που ξεπερνούν τις δυσκολίες και αφοσιώνονται στο σκοπό του ταξιδιού: να γνωρίσουν την Έδεσσα και την γύρω περιοχή. Με τα μάτια των ξένων ταξιδιωτών λοιπόν έχουμε τη δυνατότητα να ζωντανέψουμε το παρελθόν, να μάθουμε, να θαυμάσουμε αλλά και να προβληματιστούμε.

prosklisi thess.jpgafisa thess.jpg

 

 

          

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments