....

ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΚΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ «ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ» ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Αλγεινή εντύπωση στους δημοκρατικούς κύκλους των Τρικάλων προκάλεσε η στάση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης,

που καταψήφισε χθες την πρόταση να προβληθεί στα σχολεία της περιοχής το ντοκιμαντέρ “Νεοναζί: το ολοκαύτωμα της μνήμης”, του Στέλιου Κούλογλου. Την πρόταση κατέθεσαν οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης “Φυσάει κόντρα”, για να γίνουν γνωστά στους μαθητές τα εγκλήματα  “που προκάλεσαν τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και οι φασίστες ντόπιοι συνεργάτες τους”, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη προβολή του ντοκιμαντέρ το Σάββατο.

Αμέσως μετά την προβολή, που παρακολούθησαν εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης, πολλοί απ΄αυτούς όρθιοι, το συγκρότημα encardia τραγούδησε αντιφασιστικά τραγούδια. Ακολούθησε συζήτηση με τον Στέλιο Κούλογλου για την νεοναζιστική απειλή και τους τρόπους αντιμετώπισης της, που κράτησε σχεδόν 2 ώρες. Στη διάρκεια της συζήτησης, ο τελευταίος προσέφερε την ταινία στους καθηγητές που θα ήθελαν να την προβάλλουν στα σχολεία τους.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου επικαλέστηκε "αστείες προφάσεις” για να απορρίψει την πρόταση. Τα 3 μέλη της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, υποστήριξαν ότι θα πρέπει να κληθούν να μιλήσουν στους μαθητές αντάρτες, που “δεν εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ”. Όμως στο ντοκιμαντέρ μιλάει ο Γιώργος Φαρσακίδης, ο μοναδικός επιζών από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ που έστησαν την ενέδρα στα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στον Χορτιάτη και δεκάδες ακόμη συγγενείς και υποστηρικτές των ανταρτών.

Τελικώς την πρόταση υπερψήφισαν 7 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου(τα 2 μέλη που κατέθεσαν την πρόταση, καθώς και 5 ακόμη σύμβουλοι που διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη γραμμή των παρατάξεων τους( 4 από την παράταξη της πλειοψηφίας που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και ένας από την παράταξη που πρόσκειται στην ΝΔ). Εναντίον της πρότασης τάχθηκαν 31 σύμβουλοι(οι 3 του ΚΚΕ και 28 από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ). Σημειώνεται ότι στην περιοχή υπάρχει ισχυρή παράδοση δωσιλογισμού,που στη διάρκεια της κατοχής έδρασε στα Τρίκαλα μέσα από τις γραμμές της φασιστικής οργάνωσης ΕΕΕ (Εθνική Ένωσις Ελλάδος).

Η προβολή στα Τρίκαλα ολοκλήρωσε την περιοδεία της ταινίας στην Θεσσαλία. Είχαν προηγηθεί προβολές στην Καρδίτσα και την Λάρισα, τις οποίες παρακολούθησαν εκατοντάδες θεατές. Η ταινία θα προβληθεί στις 24 Μαρτίου στην Θεσσαλονίκη και τις επόμενες ημέρες στη Θέρμη, στα Γρεβενά, στο Κιλκίς και την Αλεξανδρούπολη.

Η πρόταση που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τους Β. Ζώη και Ε.Ζαρίφη τόνιζε μεταξύ των άλλων:

Επειδή θεωρούμε ότι η προβολή αυτού του σημαντικού ντοκιμαντέρ που έχει ως αντικείμενό του την καταγραφή τόσο σημαντικών για την πατρίδα μας και το λαό μας ιστορικών γεγονότων και τις δυστυχίες που προκάλεσαν τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και οι φασίστες ντόπιοι συνεργάτες τους, θα βοηθήσει αποτελεσματικά τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να μάθουν τα ακριβή ιστορικά γεγονότα της ναζιστικής θηριωδίας και να συνειδητοποιήσουν τα δεινά που επιφέρει στους λαούς ο φασισμός και ο ναζισμός ...

... ήδη σε επαφή που είχαμε με τον δημιουργό και παραγωγό του, έχει εξασφαλισθεί η αφιλοκερδής του συγκατάθεσή, (η οποία μπορεί άμεσα να αποσταλεί όπως μας διαβεβαίωσε και εγγράφως), ώστε να προβληθεί με πρωτοβουλία του Δήμου μας και ειδικότερα της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλες  τις σχολικές μονάδες σε κάθε μία χωριστά ή ακόμα και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας, με απεύθυνση στους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου μας.

Επειδή όπως λέει και ένας κάτοικος που επιβίωσε από τη ναζιστική θηριωδία του Διστόμου,  «Η ιστορία, είναι το μέλλον μας»  και αυτή την ιστορία η νεολαία μας πρέπει να την γνωρίσει .

)

http://tvxs.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments