....

ΤΟ ΠΑΣΟΚ... ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Η Χαριλάου Τρικούπη δεν παίρνει θέση για τα τεκταινόμενα της Κουμουνδούρου - Στελέχη διαπιστώνουν αργά αντανακλαστικά, καθυστέρηση στην εκκίνηση της αυτοδιοικητικής μάχης, ενώ ο Ανδρουλάκης ρίχνει τον πήχη για το στοίχημα των ευρωεκλογών

Ενα δύσκολο κουβάρι έχει στα χέρια του και προσπαθεί να το ξετυλίξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης, στρέφοντας το βλέμμα του στις προσεχείς και κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η πλέον καθοριστική για την πορεία της Χαριλάου Τρικούπη είναι αναμφίβολα η αναμέτρηση των ευρωεκλογών, ωστόσο ο κ. Ανδρουλάκης καλείται πολύ νωρίτερα να επιβεβαιώσει ότι «το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε», όπως εκτίμησε το βράδυ της 25ης Ιουνίου. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ένα σημαντικό crash test, όπου το ΠΑΣΟΚ επέλεξε με την απόφαση της αυτόνομης καθόδου να καταγράψει στις περιφέρειες ενίσχυση της ανοδικής τάσης διά των επικεφαλής των συνδυασμών του. Εκτός από τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη, που θα επανεκλεγεί άνετα (με τη στήριξη και της Νέας Δημοκρατίας), δεν υπάρχει, όπως φαίνεται, άλλος επικεφαλής συνδυασμού που να μπαίνει με άνεση στον δεύτερο γύρο ή να κερδίζει τη μάχη στην περιφέρειά του.


 


Τα προγνωστικά και τα γκάλοπ δίνουν και παίρνουν. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν να οργανώσουν καλύτερα την προεκλογική εκστρατεία στην τελική ευθεία, στοχεύοντας σε ευρύτερα κοινά σε κάθε περιοχή. Ιδιαίτερης σημασίας θεωρούν τη μάχη στην Αθήνα, όπου ο κ. Χάρης Δούκας συνεχίζει να ανεβαίνει στη σκάλα του δημοτικού ανταγωνισμού διεισδύοντας και σε κεντροδεξιά κοινά της πρωτεύουσας.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ηγεσία και στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη παραμένουν αυτές τις ώρες προσηλωμένα στον εμφύλιο πόλεμο και την εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αναμένουν τα τελικά αποτελέσματα για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα. Ούτε ο κ. Ανδρουλάκης, ούτε το επιτελείο του είπαν οτιδήποτε με το οποίο να υπονοούν κάτι σχετικό με τους δύο μονομάχους στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε επίσης διατύπωσαν άποψη για το πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις του κόμματός τους με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον παραμερισμό του πρώην προέδρου του Αλέξη Τσίπρα.

Συνομιλητές του κ. Ανδρουλάκη επιμένουν ότι αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να βρει τον δρόμο του, δηλαδή να ανακτήσει την πολιτική ηγεμονία της Κεντροαριστεράς, τότε δεν μπορεί να αφήνει ανοιχτές χαραμάδες στην τάση ετεροπροσδιορισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποφύγει σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ εντός Βουλής για την καταψήφιση, για παράδειγμα, ενός κυβερνητικού νομοσχεδίου. Σημαίνει ότι το επιτελείο Ανδρουλάκη ετοιμάζεται να δώσει σκληρή μάχη οκτώ μηνών (μέχρι τις ευρωεκλογές) όχι μόνο απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να ξεχωρίσει ως η μόνη αξιόπιστη και υπεύθυνη αντιπολιτευτική δύναμη.

Δεν παίρνει θέση

«Είναι θέση αρχής: όσα έκαναν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, να μην τα κάνει το ΠΑΣΟΚ σε αυτούς. Δεν τα έκανε ποτέ το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, δεν έπαιξε με τα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Αρα, δεν θα το κάνω ούτε τώρα διότι συνεχίζω τη δημοκρατική και θεσμική μας παράδοση», λέει χαρακτηριστικά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ όταν του ζητούν να σχολιάσει την εσωκομματική αναμέτρηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα συνεχίσει και αύριο να μην παίρνει θέση, είτε εκλεγεί ο κ. Στέφανος Κασσελάκης, είτε η κυρία Εφη Αχτσιόγλου; «Φυσικά και έχω άποψη, όχι μόνο για τα πρόσωπα, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ και το αποτύπωμά του στην ελληνική κοινωνία και την πολιτική ζωή του τόπου», φέρεται ότι απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης στις πιεστικές κρούσεις συνομιλητών του προ ημερών.

Στο επιτελείο του πάλι προσπαθεί να κόψει μαχαίρι τη συζήτηση, στη λογική ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κοιτάζει μόνο μπροστά και να ανεβάζει ταχύτητα. Πως;
Στελέχη που δεν αποφεύγουν να κρύψουν τον προβληματισμό τους για την εικόνα του ΠΑΣΟΚ στη νέα πολιτική περίοδο σημειώνουν το φρένο στην τάση ανόδου μετά την αποτύπωση του 11,8% στις εθνικές εκλογές. Διαπιστώνουν αργά αντανακλαστικά, αραιές συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, όπως του Πολιτικού Συμβουλίου, καθυστέρηση στην εκκίνηση της αυτοδιοικητικής μάχης.

Οι πιο αισιόδοξοι, από αυτούς που έχουν αναλάβει ρόλους ευθύνης υπό τον κ. Ανδρουλάκη, επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε από την πρώτη ώρα δίπλα στους πληγέντες στη Θεσσαλία, μετέφερε την τραγική εικόνα στους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες και ζήτησε έμπρακτη στήριξη και κατάφερε εντός ελάχιστου χρόνου να καταθέσει σειρά τεκμηριωμένων προτάσεων για την ανάπτυξη του αναγκαίου εθνικού σχεδίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των επιπτώσεών της.
 

 

Στη δε Βουλή, όπως ισχυρίζονται, η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι συμπαγής και μαχητική, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τα ευάλωτα νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη.

Εντούτοις, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ρίχνει πλέον τον πήχη όταν ερωτάται σχετικά με το ευρύτερο πολιτικό στοίχημα των ευρωεκλογών. Μάλιστα όταν ο κ. Ανδρουλάκης εκλήθη κατά την πρόσφατη συνέντευξη στο Ζάππειο να ορίσει τους στόχους των κύριων σταθμών, έκανε κίνηση να παρακάμψει εντέχνως την ερώτηση για τις ευρωεκλογές και να εστιάσει στο αποτύπωμα των επόμενων εθνικών εκλογών!

Εμπειρο στέλεχος που έβαλε πλάτη για την εξασφάλιση του διψήφιου ποσοστού στις κάλπες των εθνικών εκλογών εξηγεί ότι δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμο το σενάριο ενός ΠΑΣΟΚ κολλημένου στη τρίτη θέση. Το ίδιο στέλεχος αποκλείει αναταράξεις ακόμη κι αν το ΠΑΣΟΚ παραμείνει στα κυβικά του, ωστόσο υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι «τόσο ο Ανδρουλάκης όσο και μια μεγάλη ομάδα στελεχών έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν σοβαρά και να πετύχουν το στοίχημα».

Εννοώντας ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί υπό προϋποθέσεις να εκτοπίσει στην τρίτη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να συμπεριλαμβάνει στο σκεπτικό του μάλιστα το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αρκεί, όπως λέει, αλλά με αρκετές επιφυλάξεις, «να συντονίσουμε τα βήματά μας και να ανοίξουμε τις πόρτες του κόμματος για τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και της Κουμουνδούρου».

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments