....

ΠΙΠΕΡΙΑ ΜΠΑΧΟΒΟΥ, Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΙΠΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Μια παραδοσιακή ποικιλία πιπεριάς  αποτελεί αυτή της πιπεριάς Μπαχόβου.

 



Κατάγεται από τη περιοχή της Αλμωπίας στο νομό Πέλλας με πρωτεύουσα την Αριδαία και πολύ γνωστό προορισμό τα λουτρά Πόζαρ.

Μπάχοβο είναι και η παλιά ονομασία του χωριού των Προμάχων, που είναι ένα από τα πολλά χωριά του Δήμου Αλμωπίας απ'όπου και πήρε το όνομα η παραδοσιακή ποικιλία της πιπεριάς.

Σα φυτό καλλιεργείται σε βάθος πολλών ετών στη περιοχή και αποτελεί μια από τις πολλές αγροτικές οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής.

Αναπαράγεται με σπόρους που διατηρούνται παραδοσιακά από τη προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.

Σα φυτό είναι εύρωστο και ανθεκτικό σε ασθένειες και εχθρούς. Έχει προσαρμοστεί πλήρως στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας και μπορεί να καλλιεργηθεί εύκολα σε πολλά μικροκλίματος της Ελλάδας.

Οι ανάγκες του δε διαφέρουν από τις ανάγκες των άλλων ποικιλιών πιπεριάς.

Ο καρπός είναι μικρόσωμος εμφανίζει κλασική πεπλατυσμένη δομή και πάχος στο ανώτερο τμήμα του, ενώ έχει γεύση που παραπέμπει στο καυτερό. Η παρουσία των σπόρων είναι μεγάλη στο εσωτερικό του καρπού. 

Ο χρωματισμός είναι από σκούρος πράσινος και φτάνει το έντονο κόκκινο κατά τη πλήρη ωρίμανση.

Η συνολική παραγωγή ανά καλλιεργητική περίοδο ποικίλει καθώς εξαρτάται από τις καλλιεργητικές πρακτικές όπως σε όλα τα φυτά αλλά σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιητική.

Από τη πιπεριά παράγεται το γνωστό κόκκινο πιπέρι Μπαχόβου, τουρσί με βάση τη πιπεριά, ενώ καταναλώνεται και ψητή. Πολλές είναι η βιοτεχνίες τροφίμων της περιοχής που τη προτιμούν στις συνθέσεις των προϊόντων τους.

 

Παγώνης Βασίλειος

Γεωπόνος Α.Π.Θ.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments