....

ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΠΟΥ ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΤΡΑΓΟΥΔΑ «ΑΝΤΙΟ» - ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Συγκλονιστικό βίντεο με τον «αποχαιρετισμό» - Τραγουδούσαν μέσα στο βυθισμένο υποβρύχιο όπου χάθηκαν και τα 53 μέλη του πληρώματος λίγες εβδομάδες πριν το μοιραίο ατύχημα

 

Σπαραγμό προκαλεί το βίντεο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας και απεικονίζει τα μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου της Ινδονησίας που σκοτώθηκαν μετά από έκρηξη, να τραγουδούν παίζοντας μουσική, λίγες μόλις εβδομάδες πριν τον θάνατό τους.

Το υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδονησίας το οποίο είχε χαθεί από τα ραντάρ την προηγούμενη εβδομάδα στα νερά ανοικτά του νησιού Μπαλί βρέθηκε στο βυθό, διαλυμένο σε τρία κομμάτια, με τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλούν για δυστύχημα το οποίο προκλήθηκε μετά από έκρηξη στο σύστημα εκτόξευσης τορπίλης κατά την διάρκεια στρατιωτικής άσκησης. Ανάμεσα στα μέλη που απεικονίζονται στο βίντεο που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Guardian να τραγουδούν είναι και ο κυβερνήτης τους, Heri Oktavian.
 

 



Τραγική ειρωνεία είναι ότι τα μέλη του πληρώματος τραγουδούσαν μία γνωστή επιτυχία στην Ινδονησία, το όνομα του οποίου σημαίνει «Αντίο». «Ακόμη κι αν δεν είμαι έτοιμος να μου λείπεις. Δεν είμαι έτοιμος να ζω χωρίς εσένα. Σου εύχομαι τα καλύτερα», είναι μόνο μερικοί από τους στίχους του τραγουδιού.




 

Όπως αναφέρει ο Guardian το βίντεο καταγράφηκε ως αποχαιρετιστήριο για τον απερχόμενο διοικητή του υποβρυχίου του οποίου ο αντικαταστάτης ανέλαβε στις αρχές Μαρτίου.

Ο εντοπισμός του υποβρυχίου

Όπως έγινε γνωστό, ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδονησίας, Χάντι Τζατζάντο, επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι και τα 53 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν. «Με βάση όλα τα στοιχεία, μπορούμε να δηλώσουμε ότι το KRI Nanggala βυθίστηκε και όλο το πλήρωμά του σκοτώθηκε», είπε ο Τζατζάντο.

Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν επίσης διάφορα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και ένα σωσίβιο, που πιστεύουν ότι ανήκαν στο πλήρωμα του KRI Nanggala-402, η επαφή με το οποίο χάθηκε την περασμένη Τετάρτη, ενώ ετοιμαζόταν να εκτοξεύσει μια τορπίλη, στο πλαίσιο άσκησης. Σύμφωνα με τον Τζατζάντο, το υποβρύχιο έχει κοπεί στα τρία: το πρυμναίο τμήμα, το κύτος και το κεντρικό τμήμα, το οποίο φέρει ρωγμές.

Ο πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες του πληρώματος 

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο δήλωσε ότι ενημερώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας πως ένα αγνοούμενο από την Τετάρτη υποβρύχιο εντοπίστηκε βυθισμένο στη θάλασσα του νησιού Μπαλί και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των 53 μελών του πληρώματος.

«Ο στρατός και το Πολεμικό Ναυτικό άλλαξαν το καθεστώς του υποβρυχίου KRI Nanggala 402 από 'αγνοούμενο' σε 'βυθισμένο'», δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους. «Όλοι οι Ινδονήσιοι εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για την τραγωδία στις οικογένειες του πληρώματος», πόρσθεσε.

Συντρίμμια του υποβρυχίου που εξαφανίστηκε στα ανοικτά του νησιού Μπαλί εντοπίστηκαν χθες Σάββατο στη θάλασσα, είχε ανακοινώσει  το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδονησίας και όλες οι εκτιμήσεις συνέτειναν στο  ότι το υποβρύχιο είχε διαλυθεί,  αφού έπεσε σε βάθος 850 μέτρων. Εκατοντάδες στρατιωτικοί και περίπου 20 πλοία είχαν κινητοποιηθεί για να εντοπίσουν του υποβρύχιο που αγνοείται από την Τετάρτη όταν συμμετείχε σε στρατιωτικά γυμνάσια.
 

 

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδονησίας είχε εκτιμήσει τότε ότι τα μέγιστα αποθέματα οξυγόνου που διέθετε το πλήρωμα σε περίπτωση βλάβης στην παροχή ηλεκτροδότησης ήταν  72 ώρες, οι οποίες εξέπνευσαν περίπου στις 2:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου τοπική ώρα. Ωστόσο, το υποβρύχιο είχε «σπάσει» νωρίτερα σε τρία κομμάτια, αφού δεν έγινε δυνατό να αναδυθεί , με αποτέλεσμα να πέσει σε βάθος πολύ μεγαλύτερο από το ανώτατο των προδιαγραφών του. 

«Με βάση τα στοιχεία που πιστεύουμε ότι προέρχονται από το KRI Nanggala, αλλάξαμε το καθεστώς του υποβρυχίου από ‘αγνοούμενο’ σε ‘βυθισμένο», ανέφερε ο Γιούντο Μαργκόνο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδονησίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες.


ypovryxio1


Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν έκρηξη στον τορπιλοσωλήνα

Τα συντρίμμια που βρέθηκαν «δεν θα μπορούσαν να έχουν προέλθει από το υποβρύχιο παρά μόνο έπειτα από ακραία πίεση ή ζημιές στο σύστημα εκτόξευσης τορπιλών», διευκρίνισε ο ίδιος.

Το Πολεμικό Ναυτικό εντόπισε πολλά αντικείμενα, ανάμεσά τους και ένα κομμάτι του συστήματος εκτόξευσης τορπιλών και ένα μπουκάλι γράσο το οποίο χρησιμοποιείται για το λάδωμα του περισκοπίου του υποβρυχίου. Επίσης στη θάλασσα βρέθηκε ένα χαλάκι προσευχής.

Οι έρευνες συνεχίζονται, αλλά μια επιχείρηση διάσωσης σε μεγάλο βάθος φαίνεται «πολύ επικίνδυνη και δύσκολη», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού. «Δεν γνωρίζουμε την κατάσταση των θυμάτων, αφού δεν τους έχουμε εντοπίσει ακόμη». «Όμως μετά τον εντοπισμό αυτών των αντικειμένων, μπορείτε να εξάγετε μόνοι σας συμπεράσματα», τόνισε.

Το υποβρύχιο, ένα από τα πέντε που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδονησίας, καταδύθηκε την Τετάρτη νωρίς το πρωί στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων στη θάλασσα βόρεια του νησιού Μπαλί. Ο στρατός έχασε την επαφή με το υποβρύχιο λίγη ώρα αργότερα.

Σύμφωνα με τον στρατό, το υποβρύχιο, που μπορεί να πλέει σε βάθος έως 500 μέτρων, ενδέχεται να έχει βυθιστεί έως και στα 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πετρελαιοκηλίδα που εντοπίστηκε την Πέμπτη στην περιοχή όπου είχε καταδυθεί το υποβρύχιο ενδέχεται να σημαίνει ότι υπήρξε διαρροή καυσίμων από αυτό, κάτι που ίσως υποδηλώνει ότι έχει υποστεί ζημιές, σύμφωνα με ειδικούς.

Εξάλλου ο στρατός δεν διευκρίνισε για ποιο λόγο το υποβρύχιο είχε πλήρωμα 53 ανθρώπων, ενώ κανονικά δεν προβλέπεται να έχει περισσότερους από 40. Αυτού του είδους τα υποβρύχια μπορούν να αντέξουν στην πίεση σε βάθος 300 με 400 μέτρων. Πιο βαθιά, όπου η πίεση του νερού είναι μεγαλύτερη, υπάρχει κίνδυνος να διαρραγεί το κύτος τους.

Στην περιοχή έχουν σταλεί ενισχύσεις από τις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Μαλαισία.

Δείτε βίντεο: Ινδονησία: Σπαρακτικό βίντεο με το πλήρωμα του υποβρυχίου που βούλιαξε να τραγουδά «αντίο»

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments