
ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΕΛΗ ΜΑΪΟΥ ΜΕ «ΣΚΙΑ» ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Μπορεί το χρονοδιάγραμμα να δείχνει πληρωμές προς τα τέλη Μαΐου του 2026, για τις 12 Συνδεδεμένες Ενισχύσεις του έτους 2025, όμως το πραγματικό ερώτημα δεν είναι πότε θα πληρωθούν, αλλά ποιοι τελικά θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους. Το διοικητικό χάος που έχει δημιουργηθεί μεταξύ ΑΑΔΕ και ΥΠΑΑΤ, σε συνδυασμό με τα προβλήματα του Κτηματολογίου, απειλεί να αφήσει εκτός ενισχύσεων δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους.
Κωδικός 54350: Το «μπλόκο» που πνίγει τους παραγωγούς
Όπως έχει ήδη αναδειχθεί σε προγενέστερο δημοσίευμα, ο κωδικός 54350 (αγροτεμάχια εντός λειτουργούντος Κτηματολογίου με κύριο φορέα το Ελληνικό Δημόσιο), σε συνάρτηση με το περιβόητο monitoring, έχει εξελιχθεί σε βασικό «εργαλείο» αποκλεισμού.
Με πρόσχημα τα στοιχεία του Κτηματολογίου, δεσμεύονται εκτάσεις που καλλιεργούνται νόμιμα, με αποτέλεσμα περίπου 200.000 αγρότες να έχουν χάσει είτε μέρος είτε το σύνολο των επιδοτήσεων.
Ντόμινο προβλημάτων και στις Συνδεδεμένες
Οι παραγωγοί που αντιμετώπισαν προβλήματα στη Βασική Ενίσχυση ή σε συμπληρωματικές πληρωμές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δουν αντίστοιχα εμπόδια και στις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις καθώς και στην πληρωμή διαφόρων αγροτικώνπρογραμμάτων (νιτρορύπανση, βιoλογικά κα).
Αν δεν υπάρξουν άμεσες διορθώσεις, η κατάσταση οδηγεί σε οικονομική ασφυξία, χωρίς καμία ευθύνη των ίδιων των αγροτών.
Πότε αναμένονται οι πληρωμές
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ΑΑΔΕ και ΥΠΑΑΤ, οι πληρωμές των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων τοποθετούνται χρονικά κοντά στο τέλος Μαΐου, επιτείνοντας το ήδη πιεσμένο ταμειακό πρόβλημα των εκμεταλλεύσεων.
Τα ποσά ανά καλλιέργεια
Οι εκτιμήσεις για τα ποσά των ενισχύσεων διαμορφώνονται ως εξής:
- Ρύζι: ~30 €/στρέμμα (έως 34,5 €/στρέμμα)

- Σανοδοτικά ψυχανθή (μηδική, τριφύλλι): 9,5 €/στρέμμα
- Πρωτεϊνούχα ψυχανθή: ~20 €/στρέμμα (έως 22,5 €/στρέμμα)
- Καλαμπόκι: 48–50 €/στρέμμα (έως 63,3 €/στρέμμα)
- Πορτοκάλι: ~35 €/στρέμμα (έως 44,8 €/στρέμμα)
- Βιομηχανική ντομάτα: 44–46 €/στρέμμα (έως 58,8 €/στρέμμα)
- Μήλα: ~45 €/στρέμμα (έως 54,3 €/στρέμμα)
- Όσπρια: 32,7 €/στρέμμα
- Σπόροι σποράς: ~40 €/στρέμμα (έως 54 €/στρέμμα)
- Κορινθιακή σταφίδα: 40 €/στρέμμα
Ενισχύσεις στην κτηνοτροφία
- Αιγοπρόβατα: 12–14 €/ζώο
- Θηλάζουσες αγελάδες: 95–100 €/ζώο (έως 124 €/ζώο)
- Μοσχάρια 11–12 μηνών: ~200 €/ζώο (έως 230 €/ζώο)
- Μοσχάρια 13–24 μηνών: ~215 €/ζώο (έως 287 €/ζώο)
Αγροτικός κόσμος σε «ομηρία»
Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα ανησυχητική: καθυστερήσεις στις πληρωμές, διοικητικά λάθη και αδυναμία διόρθωσης δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τον αγροτικό κόσμο.
Το ζητούμενο πλέον δεν είναι μόνο η καταβολή των ενισχύσεων, αλλά η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήματος πληρωμών.

Σχόλια - Facebook Comments