
Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. 43ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Με αφορμή τη διεξαγωγή του 43ου Τακτικού Συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα Δευτέρα 27 Απριλίου 2015,
στο Ξενοδοχείο «NOVOTEL ATHENES» (Μιχ. Βόδα 2-6) η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου κάνοντας έναν απολογισμό δράσης της 3ετίας που πέρασε με δυναμικές, μαζικές και ενωτικές κινητοποιήσεις απέναντι στην πολιτική του μνημονίου που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την τρόικα.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έθεσε παράλληλα το πλαίσιο δράσης πάνω στο οποίο η πιο δυναμική Ομοσπονδία του Δημοσίου θα κινηθεί το επόμενο διάστημα διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διασφαλίζοντας το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα του θεσμού που αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης του κοινωνικού ιστού και προοπτικής ανάπτυξης της χώρας.
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαζί με τους υπαλλήλους στο Δημόσιο και συνολικά την Ελληνική κοινωνία για περισσότερα από τέσσερα χρόνια αντιστάθηκαν με όλες τους τις δυνάμεις στη λαίλαπα των μνημονιακών πολιτικών που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την τρόικα. Με μέτρα, που πολλές φορές πέρασαν με πραξικοπηματικό τρόπο, οδήγησαν σε πλήρη διάλυση το κοινωνικό κράτος, ισοπέδωσαν τα εργασιακά δικαιώματα και οδήγησαν την Ελληνική κοινωνία στην φτώχεια και την εξαθλίωση.
Η πολιτική των μνημονίων οδήγησε στην κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτων, εκτόξευσε την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη με αποτέλεσμα νοικοκυριά να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες τους, υποβάθμισε και κατάστρεψε την Υγεία και την Παιδεία. Δημιούργησε επίσης αυτή η πολιτική ένα χρέος «βουνό» που υπονομεύει το μέλλον πολλών γενεών και υποθηκεύει τη Δημόσια περιουσία και τα κοινωνικά αγαθά, ανάμεσα σε αυτά και των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πάλεψαν απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όρθωσαν ανάστημα στα «βάρβαρα» μέτρα και σε όλους όσους πίστεψαν πώς θα υποταχθούν όπως υποτάχθηκαν οι πολιτικοί στους τοκογλύφους δανειστές. Αγωνίστηκαν και κατάφεραν να αποτρέψουν ένα σημαντικό μέρος των μέτρων που ήθελε να περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων, η διαθεσιμότητα, η υποτιθέμενη αξιολόγηση, η μετατροπή των συμβάσεων με διαφορετικά κριτήρια. Μέτρα, όλα με στόχο χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων.
Η Ελληνική κοινωνία απέρριψε την πολιτική του μνημονίου και καταδίκασε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τις πολιτικές δυνάμεις που την εφάρμοσαν. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την καθοδήγηση της Γερμανίας, προσπαθούν να αγνοήσουν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών και την απόφαση του Ελληνικού λαού για την ανατροπή των «βάρβαρων» νεοφιλελεύθερων πολιτικών και αντιλαϊκών προγραμμάτων που είχαν συμφωνηθεί ή ψηφιστεί από την προηγούμενη συγκυβέρνηση.
Κανείς δεν πίστεψε πώς με την αλλαγή της κυβέρνησης θα λυθούν ως δια μαγείας τα προβλήματα των εργαζομένων και θα αποκατασταθεί η καταστροφή που συντελέστηκε σε μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά, υγειονομικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα. Κανείς από τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όμως δεν είναι διατεθειμένος να δείξει την παραμικρή ανοχή σε ενέργειες, κινήσεις ή φαινόμενα που προσομοιάζουν στην πολιτική των μνημονίων ή είναι μέρος αυτής.
Μία τέτοια ενέργεια αποτελεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) για την παραχώρηση των ταμειακών διαθεσίμων των Ο.Τ.Α., κάτι που θα σημάνει αυτομάτως και την οικονομική κατάρρευσή τους, δεδομένης και της πολιτικής οικονομικής ασφυξίας που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια σκοπίμως. Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης είναι καταδικαστέα και απορριπτέα, όπως και κάθε άλλη που κινείται σε αυτή τη λογική.
Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και κατ’ επέκταση το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιστάθηκαν στις πολιτικές αυτές και είναι αποφασισμένοι και διατεθειμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μαζικά, ενωτικά διεκδικώντας «τη ζωή μας πίσω». Να αποκαταστήσουμε, να προστατεύσουμε και να διευρύνουμε τα μισθολογικά, θεσμικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα που μπήκαν στην κλίνη του προκρούστη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Σχόλια - Facebook Comments