....

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΜΙΑ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ;

Η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας απαιτεί χρόνο, δεξιότητες και αποφασιστικότητα και μπορεί να είναι ευκολότερη για κάποιους από άλλους. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά μαθαίνουν μια νέα γλώσσα γρηγορότερα από τους ενήλικες και μπορούν να επιτύχουν επίπεδα φυσικών ομιλητών με περισσότερη ευκολία. Ποια είναι όμως η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσουν;

Όλοι οι γονείς θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας και προσπαθούμε να τους εξασφαλίσουμε όλα εκείνα τα εφόδια που θα τα κάνουν στο μέλλον αυτάρκη κι επιτυχημένα.  Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι ένα σπουδαίο εφόδιο που επιπρόσθετα καλλιεργεί τα παιδιά και τα εκθέτει σε νέους πολιτισμούς και κουλτούρες. Ειδικά σε μια ιδιαίτερα τουριστική χώρα, όπως η Ελλάδα, σε συνδυασμό με τον τεράστιο αντίκτυπο του Διαδικτύου στην εκπαίδευση, το παιδί μας θα πρέπει πολύ σύντομα να είναι σε θέση να χειριστεί, τουλάχιστον μια δεύτερη γλώσσα, όπως  χειρίζεται τα ελληνικά. Πότε είναι όμως η σωστή ηλικία για να ξεκινήσουμε;

Ξεκινάμε στο προνήπιο!
Πριν από μερικά χρόνια, αυτή η ιδέα θα ήταν αδιανόητη για τους περισσότερους. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη και η ευελιξία του νου, ενισχύονται τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού. Σύμφωνα με την έρευνα, επομένως, η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας είναι τόσο εύκολη όσο η εκμάθηση της πρώτης. Μάλιστα οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι το 50% της ικανότητάς μας για μάθηση έχει αναπτυχθεί έως την ηλικία των 4 ετών και ένα άλλο 30% έως την ηλικία των 8 ετών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά τριών ετών ενθαρρύνονται να μάθουν δεύτερη γλώσσα. Είναι αλήθεια ότι τα δίγλωσσα παιδιά που μαθαίνουν μια δεύτερη γλώσσα από μικρή ηλικία ακούγονται σαν ντόπιοι και στα δύο αργότερα.Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι τα παιδιά μαθαίνουν ευκολότερα μια δεύτερη γλώσσα εάν την πήραν στις κοινότητες των οικογενειών τους, παρά στην τάξη.

Από την άλλη πλευρά αυτό δε σημαίνει πως οι ενήλικες δεν μπορούν να μάθουν μια ξένη γλώσσα εάν το επιθυμούν. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι κατάλαβαν καλύτερα μια ξένη γλώσσα σε μεγαλύτερη ηλικία παρά ως παιδιά. Ο εγκέφαλός μας μεγαλώνοντας χρησιμοποιεί διαφορετικούς μηχανισμούς για να μάθει. Αυτό σημαίνει ότι ως ενήλικες μπορούμε να κατακτήσουμε πιο εύκολα έννοιες γραμματικής και να γενικεύσουμε κανόνες ενώ θα δυσκολευτούμε ενδεχομένως στο κομμάτι της προφοράς.

Με βάση τα νέα δεδομένα λοιπόν αν θέλουμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να μάθει σε τόσο μικρή ηλικία δεν έχουν κανένα νόημα τα δομημένα μαθήματα σε κάποια τάξη φροντιστηρίου. Αρκεί να γίνουμε πιο δημιουργικοί και μην διστάσουμε να παίξουμε και να πούμε τραγούδια στην ξένη γλώσσα. Μπορούμε να βρούμε ωραίες και διασκεδαστικές ιδέες για δραστηριότητες με τα παιδιά στο διαδίκτυο (Kinder Aktivitäten in Zürich) και να μάθουμε καθημερινό λεξιλόγιο μαζί τους ή να τους ενθαρρύνουμε να παρακολουθούν κόμικς στην ξένη γλώσσα (αλλά πάντα η τηλεόραση με μέτρο για τα παιδιά).
Μαθήματα στην αρχή της εφηβείας (10-15 ετών)

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από το MIT στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει ότι υπάρχει πράγματι μια κρίσιμη περίοδος μετά την οποία η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας γίνεται πιο δύσκολη, όπως η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο καλύτερος χρόνος για να μάθεις μια νέα γλώσσα με γνώσεις και προφορά φυσικού ομιλητή είναι έως την ηλικία των 10. Τα παιδιά κάτω των 10 ετών μπορούν να απορροφήσουν ευκολότερα πληροφορίες και να υπερέχουν στη νέα γλώσσα ενώ οι νέοι κάτω των 18 ετών μπορούν να δείξουν μεγάλη δεξιότητα στην εξάσκηση της γραμματικής μιας νέας γλώσσας.  Επομένως το διάστημα από 10 έως και 15 ετών είναι ιδανικό για να ξεκινήσει ένα παιδί πιο δομημένα μαθήματα εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας αφού σε αυτό το διάστημα έχει το χρόνο και την ικανότητα να το κάνει πιο ουσιαστικά.

Συνοψίζοντας, αν ενδιαφερόμαστε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μάθουν ξένες γλώσσες καλό είναι να ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα, μέσω παιχνιδιών και μουσικής για να πυροδοτήσουμε τη γλωσσική αντίδραση στον εγκέφαλό τους. Όταν το παιδί φτάσει στην πρώιμη εφηβεία του, τότε είναι καιρός για πιο σταθερή εκπαίδευση με τη βοήθεια ενός έμπειρου δασκάλου που θα ξεκινήσει την εκμάθηση ξένων γλωσσών.

 

Σχόλια - Facebook Comments