....

ΠΟΙΑ ΛΑΘΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;

Βασιλική Σιούτη

Ρεπορτάζ

Ποια λάθη θέλει να διορθώσει ο πρωθυπουργός και γιατί;

Η σύνθεση που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου δεν είχε ενθουσιάσει, όπως ούτε και το περίφημο rotation, καθώς αρκετοί υπουργοί έμοιαζαν ακατάλληλοι για τις θέσεις στις οποίες βρέθηκαν.

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου δεν είχε ενθουσιάσει, όπως ούτε και το περίφημο rotation, καθώς αρκετοί υπουργοί έμοιαζαν ακατάλληλοι για τις θέσεις στις οποίες βρέθηκαν.

Πολλοί θεωρούσαν ότι η μεγάλη πολιτική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα του έλυνε τα χέρια για να σχηματίσει μία κυβέρνηση χωρίς συμβιβασμούς. Το εκλογικό αποτέλεσμα, άλλωστε, του έδινε τη δυνατότητα να αγνοήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες και να επιλέξει πρόσωπα με γνώση και εμπειρία σε κάθε τομέα.

Η κυβέρνηση που ανακοίνωσε όμως το καλοκαίρι πέρασε κάτω από τον πήχη των προσδοκιών. Σύντομα φάνηκε να το αντιλαμβάνεται και ο ίδιος, καθώς από τις πρώτες κιόλας μέρες γίνονταν συζητήσεις για διορθωτικές κινήσεις. Επειδή κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παραδοχή κακών επιλογών, δεν έγινε. Όλοι όμως το επόμενο διάστημα μιλούσαν για την κακή εκκίνηση της δεύτερης κυβέρνησης Μητσοτάκη που εμφάνιζε αδυναμία να συντονιστεί. Η απουσία αίσθησης ασφάλειας που καταγράφεται σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και η αδυναμία αντιμετώπισης της παραβατικότητας κάνει ζημιά στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός άφησε τον καιρό να περάσει, διόρθωσε επικοινωνιακά την κακή εικόνα της εκκίνησης, «ξεχάστηκαν» οι αστοχίες, τα λάθη και η αναποτελεσματικότητα των πρώτων μηνών, στο μεταξύ βγήκαν από την κυβέρνηση ο Νότης Μηταράκης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, και τώρα με το νέο έτος, άλλαξε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, που έμοιαζε εντελώς ακατάλληλος από την πρώτη στιγμή, πριν ακόμα από την υπόθεση των Κροατών χούλιγκαν και όλες τις αποτυχίες και αστοχίες που ακολούθησαν. Μεγαλύτερη ήταν η έκπληξη της τοποθέτησης του στο συγκεκριμένο υπουργείο, παρά της αποπομπής του τώρα από αυτό. 

Ο πρωθυπουργός και οι δημοσκοπήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μελετάει προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις, όπως επισημαίνουμε συχνά. Η ασφάλεια των πολιτών έχει αναδειχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των Ελλήνων και στις έρευνες κοινής γνώμης, μετά από την ακρίβεια, αναφέρουν την υγεία και τα θέματα ασφάλειας ως σημαντικότερα προβλήματα. Αυτοί είναι και οι τομείς στους οποίους η κυβέρνηση Μητσοτάκη αξιολογείται αρνητικά από την πλειοψηφία των πολιτών.

Ο Γιάννης Οικονόμου όχι μόνο δεν μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση αυτή, αλλά θεωρήθηκε ότι εξέθεσε τον πρωθυπουργό σε κάποιες περιπτώσεις, όπως με τη μη υλοποίηση της εξαγγελίας περί επιστροφής 2.500 αστυνομικών από την φύλαξη των επισήμων. Κι επειδή προφανώς ο πρωθυπουργός δεν είχε άλλη λύση, έστειλε ξανά τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο γνώριμό του υπουργείο, απαλλάσσοντας τον από το υπουργείο Υγείας, όπου δεν φαινόταν να τα καταφέρνει.

Το ΠΑΣΟΚ, οι κυβερνήσεις του οποίου τον είχαν πρωτο-τοποθετήσει στο υπουργείο αυτό, σήμερα του ασκεί κριτική και υπενθυμίζει στην κυβέρνηση ότι τον είχε απομακρύνει «ως αποτυχημένο στις πυρκαγιές του 2021», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί, σύμφωνα με όσα ανέφερε στις ανακοινώσεις του, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ανασχηματισμό για να ξεχαστούν οι απόψεις που εξέφρασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή για τη συνθήκη της Λοζάνης και την αποστρατικοποίηση των νησιών.  

Την τελευταία φορά που ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, το 2021, είχε προαναγγείλει ότι οι ένοχοι της Marfin θα βρίσκονταν και ότι υπήρχαν νέα στοιχεία. Στην πορεία όμως δεν ξαναμίλησε για αυτό, ούτε έδωσε κάποιες εξηγήσεις, με αποτέλεσμα κάποιοι να του ασκήσουν κριτική για επικοινωνιακούς τακτικισμούς.

Μία άλλη ατυχής στιγμή, ένα φιάσκο που συνέβη στη θητεία του, ήταν το περιστατικό της κατάληψης στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι και η μεταχείριση της οικογένειας Ινδαρέ, την οποία η δικαιοσύνη αργότερα απάλλαξε από τις κατηγορίες.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επιστρέφει και αυτός σε ένα γνώριμο υπουργείο, της Υγείας, άλλη μια φορά ως κασκαντέρ της κυβέρνησης. Η Δόμνα Μιχαηλίδου αναβαθμίζεται σε υπουργό Εργασίας και ο Παύλος Μαρινάκης σε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, ενώ στην ήδη πολύ μεγάλη κυβέρνηση μπήκαν άλλοι δύο υφυπουργοί, ο Ανδρέας Νικολακόπουλος και η Ιωάννα Λυτρίβη

Η ασφάλεια ως λαϊκό πρόβλημα και οι ευρωεκλογές

Η απουσία αίσθησης ασφάλειας που καταγράφεται σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και η αδυναμία αντιμετώπισης της παραβατικότητας κάνει ζημιά στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κι ενώ το μεταναστευτικό και τα εθνικά ζητήματα έχουν υποχωρήσει ως ζητήματα που γεννούν ανησυχία αυτή την περίοδο, η ασφάλεια αναδεικνύεται ως σημαντικό λαϊκό πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι θα έχει πολιτικό κόστος, αν δεν κάνει κάτι για να αλλάξει η κατάσταση, καθώς οι ευρωεκλογές που πλησιάζουν προσφέρονται για έκφραση διαμαρτυρίας. Μία σημαντική υποχώρηση των ποσοστών της ΝΔ δεν είναι επιθυμητή, καθώς θα θαμπώσει την εικόνα της μεγάλης νίκης των εθνικών εκλογών για τα επόμενα τρία χρόνια, και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλει κανείς στο Μαξίμου.

https://www.lifo.gr/stiles/optiki-gonia/poia-lathi-thelei-na-diorthosei-...

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments