....

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Σκόπια.

Ξεκίνησε η συζήτηση για τις συνταγματικές τροποποιήσεις στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας. Η ημερήσια διάταξη εγκρίθηκε με 70 ψήφους «υπέρ» και 47 «κατά».

Μετά την διευκρινιστική ομιλία του Πρωθυπουργού Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, αναμένεται μακρά συζήτηση, δεδομένου του μεγάλου αριθμού βουλευτών που έχουν εγγραφεί για το ομιλία στο βήμα, κυρίως από τα κυβερνώντα κόμματα.

Η συνεδρία αναμένεται να διαρκέσει το πολύ 10 ημέρες.

 
 
 

Τι λέει η πρόταση τροποποίησης του Συντάγματος


Η πρόταση για την τροποποίηση και συμπλήρωση του Συντάγματος, προβλέπει αλλαγές στο συνταγματικό Προοίμιο και τροπολογίες των άρθρων 12 και 36.

 

Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στο Προοίμιο και την τροπολογία 36 του Συντάγματος, προτείνεται να τεθεί κόμμα μετά το «… ο Βοσνιακός λαός» και να προστεθούν «ο βουλγαρικός λαός, ο κροατικός λαός, ο λαός του Μαυροβουνίου, ο σλοβενικός λαός, ο εβραϊκός λαός και ο αιγυπτιακός λαός».

 
 
 

Με τις τροπολογίες στην τροπολογία 12, προτείνεται η αλλαγή του αριθμού των μελών της Επιτροπής Σχέσεων μεταξύ Κοινοτήτων από 19 σε 43 μέλη, με 16 μέλη το καθένα από τους βουλευτές της Βουλής – Σλαβομακεδόνες και Αλβανούς και ένα μέλος ο καθένας μεταξύ των βουλευτών Τούρκοι, Βλάχοι, Ρομά, Σέρβοι, Βόσνιοι, Βούλγαροι, Κροάτες, Μαυροβούνιοι, Σλοβένοι, Εβραίοι και Αιγύπτιοι.

Για να αλλάξει όμως το Προοίμιο του Συντάγματος, γράφουν τα δημοσιεύματα  των Σκοπίων,  απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των ψήφων από το σύνολο των βουλευτών της Συνέλευσης και πλειοψηφία ψήφων από το σύνολο των βουλευτών που ανήκουν στις κοινότητες που δεν αποτελούν την πλειοψηφία στη Δημοκρατία της Μακεδονίας.

The Hellenic Information Team

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments