WWW.TASTV.GR

ΠΟΙΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑ - ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Θα έρθουν από αύριο τα έλατα; Το αργότερο στις αρχές Δεκέμβρη, τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια, οι πλατείες και τα φαρδιά πεζοδρόμια της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων κατακλυζόταν από μικρά έλατα με προορισμό το γιορτινό στόλισμα. Ποιοι χάνουν το επίδομα.

Φέτος αυτά (πιθανότατα) θα μας λείψουν. Και να φτάσουν στις πόλεις, δεν θα μπορέσουμε να τα αγοράσουμε, δεν έχουμε διάθεση να ψωνίσουμε

Αλλά θα λείψει και το εισόδημα των ορεινών κοινοτήτων, περιοχές όπου καλλιεργούνται τα μικρά έλατα, συντηρώντας και το ανάγλυφο κάθε πλαγιάς…

Δεν είναι μόνο οι καλλιεργητές ελάτου που, αναμενόμενο είναι, θα πληγούν οικονομικά από την πανδημία (αλλά, είναι μη αναμενόμενο που δεν προβλέπεται να αποζημιωθούν γι’ αυτή την απώλεια). Πλάι σε αυτούς είναι πολλοί άλλοι μισθωτοί (και τύποις ελεύθεροι επαγγελματίες) που πληρώνονται με το μπλοκάκι, ελεύθερο επαγγελματίες χωρίς (σταθερή) έδρα και αγρότες κ.α. Για όλους αυτούς δεν προβλέπεται στήριξη του εισοδήματος εν μέσω κορονοϊού.

Ποιοι χάνουν το επίδομα

Μεταξύ αυτών για τους οποίους δεν υπάρχει πρόβλεψη για επίδομα περιλαμβάνονται: κηπουροί, οι μεσίτες, γυμναστές και προπονητές, παραγγελιοδόχοι και ντήλερ, συντηρητές, διοργανωτές συνεδρίων, φωτογράφοι και διακοσμητές, φροντιστές, κτηνίατροι, γεωπόνοι, παρκαδόροι, περιφερόμενοι έμποροι, επαγγελματίες που στηρίζουν ηλικιωμένα άτομα ή ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας κ.α.

Όλοι αυτοί ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να περιμένουν την επιστρεπτέα «προκαταβολή 5» προκειμένου να τύχουν ενίσχυσης. Αλλά αυτή θα ενεργοποιηθεί μετά την Πρωτοχρονιά, χωρίς να είναι ακριβές το «πότε», χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα κριτήρια. Μόνο ότι θα διατεθεί ένα ποσό κοντά στα 700 εκ. ευρώ. Ενώ μέχρι τέλους του μήνα βρίσκεται σε εξέλιξη η «επιστρεπτέα 4». Στην οποία η συμμετοχή (και αποζημίωση) απαιτεί μειωμένα έσοδα άνω του 20% το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο πέρυσι.

Εν αντιθέσει με την επιδημία της περασμένης άνοιξης, στην δεύτερη καραντίνα δεν προβλέπεται στήριξη όλων των ελεύθερων επαγγελματιών που ανέστειλαν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες με κρατική απόφαση.

Με εξαίρεση του Δικηγόρους, Μηχανικούς και (πιθανόν) Γιατρούς για τους οποίους, εκ των υστέρων και μετά από τις αντιδράσεις των ισχυρών Συλλόγων τους (ΤΕΕ, ΔΣΑ, ΙΣΑ κ.α.), ο υπουργός Εργασίας ανακοινώσε ότι θα ενισχυθούν από τον… ΟΑΕΔ (και το σχετικό κονδύλι για την ενίσχυση των ελευθέρων επαγγελματιών στις περιπτώσεις λουκέτου και ανεργίας…). Αν και σε αυτή την περίπτωση, ακόμη δεν ανακοινώθηκε το οριστικό ποσό της ενίσχυσης, υπολογίζεται πάντως ότι θα λάβουν περί τα 400 € έκαστος.

Τώρα, καθώς εντείνεται η φτωχοποίηση, ενώ πλησιάζουν και οι γιορτές, πληθαίνουν οι αντιδράσεις και από άλλους επαγγελματικούς χώρους οι οποίοι καλούνται να κάνουν Χριστούγεννα χωρίς εισόδημα.

Ενώ, ταυτόχρονα, δεν είναι δεδομένη και η οικονομική ενίσχυση (επιστρεπτέα προκαταβολή) από τον Ιανουάριο. Και αυτό γιατί οι διαδικασίες της επιστρεπτέας προκαταβολής, εξ αρχής και χωρίς να είναι γνωστά τα επιμέρους στοιχεία, δεν περιλαμβάνει όσους επαγγελματίες επιχείρησαν για πρώτη φορά φέτος να δραστηριοποιηθούν σε κάποιον κλάδο, ή δεν είχαν πέρυσι έσοδα και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία ως προς τον πραγματικό τζίρο και τις απώλειές τους αυτό το μήνα της σκληρής καραντίνας και των «κλειδωμένων» αγορών.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments