....

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

Νέοι επαγγελματίες, φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα, εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, έμποροι 62 ετών και άνω, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών αλλά και φορολογούμενοι με ανενεργό μπλοκάκι θα διαπιστώσουν ότι και φέτος ο «λογαριασμός» της Εφορίας θα είναι ελαφρύτερος.

Η ΑΑΔΕ έχει ανεβάσει ταχύτητες για να ανοίξει έως το τέλος Μαρτίου την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων προχωρώντας στην προσυμπλήρωση των κωδικών στα νέα έντυπα για αποδοχές, ενοίκια, τόκους, δαπάνες με ηλεκτρονικές αποδείξεις, αποπληρωμή δανείων, τόκους και μερίσματα με βάση τις βεβαιώσεις και τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

Ο επιπλέον φόρος που θα προκύψει για τους φορολογούμενους, με βάση την εκκαθάριση των δηλώσεων, θα πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023.

Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις δεν ισχύουν οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές από τις αποδείξεις και τα τεκμήρια που εφαρμόστηκαν στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες που επλήγησαν από την πανδημία και για αυτό οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αποφύγουν έξτρα επιβαρύνσεις.

«Κερδισμένοι» των νέων φορολογικών δηλώσεων είναι:

  • Νέοι επαγγελματίες: Οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά, δηλαδή όσοι έχουν ατομικές επιχειρήσεις που δεν είχαν συμπληρώσει στις 31 Δεκεμβρίου 2021 τρία έτη λειτουργίας, δικαιούνται μειωμένο κατά 50% ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, δηλαδή συντελεστή φορολογίας εισοδήματος μειωμένο από το 9% στο 4,5% με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2021 μέχρι 10.000 ευρώ. Όλοι οι φορολογούμενοι που υπάγονται σ’ αυτήν τη ρύθμιση, για να κατοχυρώσουν τον μειωμένο αυτό συντελεστή, πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 017-018 του πίνακα 2 της φορολογικής δήλωσης (του εντύπου Ε1).
  • Φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα: Στο εισόδημα από ακίνητα δεν περιλαμβάνονται τα ποσά των μισθωμάτων που δεν εισπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2021, λόγω απαλλαγής των ενοικιαστών από την υποχρέωση καταβολής των ποσών αυτών βάσει νομοθετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.
  • Ανείσπρακτα ενοίκια: Στους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν ενοίκια από τους μισθωτές τους το 2021, λόγω άρνησης ή αδυναμίας των τελευταίων να τα πληρώσουν, η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα αυτά ποσά θα χορηγηθεί, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Τα εν λόγω εισοδήματα θα φορολογηθούν στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν.
  • Συνταξιούχοι 65 ετών και άνω:  Έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα κ.α.
  • Φιλοξενούμενοι: Απαλλάσσονται από το τεκμήριο κατοικίας οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενείς ή φίλους.
  • Επαγγελματίες – ατομικές επιχειρήσεις: Μειωμένη προκαταβολή φόρου στο 55% θα πληρώσουν και φέτος επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν κέρδη στις φορολογικές δηλώσεις τους

Σχόλια - Facebook Comments