....

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ;

Βαγγέλης Δεμίρης

Το όλο και πιο πιθανό σενάριο να εκλεγεί ένας σημαντικός αριθμός ακραίων και ευρωσκεπτικιστών βουλευτών στις ευρωεκλογές του Μαΐου κινδυνεύει να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές στην προσπάθεια εκλογής του νέου προέδρου της Κομισιόν με συναίνεση.

Σχεδόν 400 εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν μεταξύ 22 και 25 Μαΐου για να επιλέξουν τα 751 μέλη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η καινοτομία σε αυτές τις εκλογές είναι ότι τα αποτελέσματά τους θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην επιλογή του προέδρου της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για τη θεσμική καινοτομία που προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας και που η πλειοψηφία των ηγετών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν.

Μέχρι σήμερα, τέσσερα ευρωπαϊκά κόμματα έχουν ορίσει τους επικεφαλής τους στις εκλογές. Πρόκειται για τον Αλέξη Τσίπρα για το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τον Μάρτιν Σουλτς (Γερμανία) για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, τον Γκι Φερχόφστατ (Βέλγιο) για τους Φιλελεύθερους και τους Ζοζέ Μποβέ (Γαλλία) και Σκα Κέλερ (Γερμανία ) για τους Πράσινους. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα αποφασίσει για τον επικεφαλής της λίστας στο Δουβλίνο στις 7 Μαρτίου. Οι υπόλοιπες πολιτικές ομάδες απορρίπτουν τη νέα διαδικασία και δεν έχουν επιλέξει επικεφαλής της λίστας.

Φως στις προθέσεις των πολιτικών ομάδων αναμένεται να ρίξουν οι δύο πολιτικές συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 10 και 15 Μαΐου και οι οποίες θα μεταδοθούν από τη δημόσια τηλεόραση στα κράτη-μέλη. Μετεκλογικά καθοριστικό θα είναι το ανεπίσημο δείπνο των αρχηγών κρατών της Ε.Ε. στις 27 Μαΐου, όπου θα γίνει αποτίμηση των αποτελεσμάτων, ενώ την ίδια μέρα έχει προγραμματιστεί και Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας είναι να υποβάλει το Συμβούλιο των Υπουργών ένα όνομα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα εκλέξει τον πρόεδρο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Ωστόσο, το θέμα αυτό διχάζει Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο, το οποίο θεωρεί ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών πρέπει να έχουν ουσιαστικά μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα η επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων της Ευρωβουλής κάλεσε το Συμβούλιο να τιμήσει τις επιλογές των πολιτών, όταν θα προτείνει τον υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μάλιστα, η επιτροπή επιθυμεί να επιλεγούν όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταξύ των ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 70% των νέων ευρωβουλευτών θα προέρχεται από το ΕΛΚ, το ΕΣΚ, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους από το 80% που είναι σήμερα.

Ωστόσο, εντείνονται οι φόβοι ότι το υπόλοιπο 30% των ευρωβουλευτών θα προέλθει από εξτρεμιστικά ή ευρωσκεπτικιστά κόμματα, οι θέσεις και οι προθέσεις των οποίων δεν είναι ακόμη απολύτως σαφείς σε αυτό το στάδιο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι Φιλελεύθεροι -που είναι συχνά ρυθμιστές- θα είναι και πάλη η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα της Ευρωβουλής, ιδίως μετά τις κακές επιδόσεις τους στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και την περιορισμένη ισχύ τους στη Μ. Βρετανία.

Σε αυτό το ρευστό σκηνικό, ακόμη και το χρονοδιάγραμμα βρίσκεται στον αέρα. Πρόθεση, πάντως, είναι η πρώτη συνεδρίαση του νέου Κοινοβουλίου να πραγματοποιηθεί μεταξύ 1 και 3 Ιουλίου, η πρώτη συνάντηση των πολιτικών σχηματισμών μεταξύ 7 και 10 Ιουλίου και η εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταξύ 14 και 17 Ιουλίου. Η ψηφοφορία για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι τον Οκτώβριο, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα υπάρξει συμφωνία για το ποιος θα είναι ο πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

http://www.imerisia.gr/

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments