....

«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ-ΤΑΞΗ-ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Οι καταλήψεις κτιρίων και οι επιθέσεις σε εκκλησίες από αντιεξουσιαστές προκάλεσαν σεισμό αντιδράσεων θέτοντας στο επίκεντρο των ευθυνών το κυβερνών κόμμα, όπου στο εσωτερικό του κορυφωνόταν η αντίθεση μεταξύ των υποστηρικτών και των καταλήψεων και των κυβερνητικών στελεχών που εφάρμοσαν το δόγμα «νόμος και τάξη» με …αριστερό πρόσημο. 

Η κατάληψη στο ΑΠΘ και οι ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις των αντιεξουσιαστών με καταλήψεις κτιρίων στην συμπρωτεύουσα αλλά και οι οργανωμένη παρουσία ομάδων που εντάσσονται στον αντιεξουσιαστικό χώρο οι οποίοι έκαναν την εμφάνισή τους σε εκκλησίες κατά την διάρκεια λειτουργίας προκαλέσαν την έντονη αντίδραση της Ιεράς Συνόδου. Οι Μητροπολίτες ζήτησαν την καταδίκη των συμβάντων από τα πολιτικά κόμματα και τις κινήσεις και ευχαρίστησαν όσους φορείς το έχουν ήδη πράξει αφήνοντας υπόνοιες για την στάση της επίσημης ελληνικής κυβέρνησης και του Μαξίμου που απάντησε με διαρροές μέσω κύκλων. Συγκεκριμένα κύκλοι του Μαξίμου ανέφεραν ότι «προφανώς είναι καταδικαστέα τα γεγονότα. Οι ναοί και οι χώροι λατρείας δεν είναι χώροι διεκδίκησης, πόσο μάλλον όταν έχουν βίαια χαρακτηριστικά. Το περιστατικό είναι προσβολή στο δημόσιο αίσθημα». 


Η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει «την ως τώρα απουσία οποιασδήποτε δήλωσης καταδίκης της επίθεσης από τους καθ' ύλην αρμόδιους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των πολιτών και τα θρησκεύματα Υπουργούς» αλλά και την «εύγλωττη επίσης σιωπή επιστημονικών και ακτιβιστικών ενώσεων και συμβουλίων, που έχουν ως αντικείμενο τις δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα».


Το δόγμα «νόμος και τάξη»

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης και των στελεχών του κόμματος που εκφράζουν διαφωνίες με την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» αλά αριστερά. Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της τάσης των 53+ Γ. Κυρίτσης με δηλώσεις του παρουσίασε τις καταλήψεις ως προσπάθεια αξιοποίησης των κενών διαμερισμάτων και τάχθηκε κατά του αν. υπουργού Ν. Τόσκα για την παρέμβαση της αστυνομίας στην Θεσσαλονίκη λέγοντας ««Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τη φωτιά», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε: «δεν βλέπω τον λόγο να υπάρχουν άδεια διαμερίσματα και άνθρωποι χωρίς στέγη». Πρόσθεσε άλλωστε ότι σε αυτό το θέμα θα μπορούσαμε να εκμεταλλευθούμε την εμπειρία πολλών ευρωπαϊκών χωρών που είναι αρκετά πλούσια. 

Προτιμώ τις καταλήψεις από αυτά που γίνονται στη Γαλλία στη Γερμανία και αλλού στην Ευρώπη. Ξαφνικά μας πειράξανε οι καταλήψεις;»  δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.  «Όταν λείπει ο δημόσιος χώρος οι άνθρωποι πρέπει να βρουν δημόσιο χώρο» τόνισε η υπουργός. «Ακούω ότι πρέπει να επικρατήσει η τάξη και η ασφάλεια, πρέπει να επικρατήσει σε όλα τα επίπεδα δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο» πρόσθεσε ηη Σία Αναγνωστοπούλου. Οπως είπε «οι καταλήψεις ποτέ δεν δημιούργησαν την κρίση, έχουμε καταλήψεις από τη μεταπολίτευση, άλλα μας οδήγησαν στην κρίση, άλλα φαινόμενα που μας φτάσανε εδώ που μας φτάσανε.»
«Η ευκολία του ‘‘μπαίνει δεν μπαίνει η αστυνομία’’ (σ.σ σε χώρο υπό κατάληψη) εμένα δεν με αφορά» πρόσθεσε.  Για την κατάληψη του ΑΠΘ υποστήριξε ότι η διαχείριση της αστυνομίας ήταν η καλύτερη δυνατή. «Τελείωσε καλά δεν μπορούσε να παρέμβει με τόσο κόσμο η αστυνομία» ανέφερε. 

Εκτός από την ομάδα των 53+ που τάχθηκαν εξ αρχής κατά των αστυνομικών παρεμβάσεων στους υπό κατάληψη χώρους, η παρέμβαση αντιεξουσιαστών σε εκκλησία κατά την διάρκεια λειτουργίας έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό φέρνοντας σε αμηχανία την κυβέρνηση. Από την μία πλευρά βρίσκονται οι 53+ και συλλογικότητες που υπερασπίζονται την δράση των αντιεξουσιαστικών ομάδων σε μία προσπάθεια να «θυμηθούν» τον …ΣΥΡΙΖΑ του 4%, σε αντιπαράθεση με τους κυβερνητικούς όπως τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα που υπερασπίζονται το δόγμα «νόμος και τάξη» αλά αριστερά. Στο παιχνίδι της ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης μπήκαν και οι ΑΝΕΛ οι οποίοι με ανακοίνωσή τους καταδίκασαν την προκλητική στάση των αντιεξουσιαστών που εισέβαλαν στην εκκλησία στην Θεσσαλονίκη. 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments