....

ΠΩΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Ο ΦΠΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ

Αλεξανδρής Πέτρος

Το ειδικό καθεστώς για τους αγρότες που δεν υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων-εξόδων, δηλαδή εξαιρούνται από τη νέα διαδικασία υπολογισμού του φόρου εισοδήματος, καθορίζει ειδική τροποποιητική ρύθμιση του κώδικα ΦΠΑ, που ψηφίστηκε από τη Βουλή τα μεσάνυχτα της Κυριακής 30 Μαρτίου στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Για αγρότες που πωλούν μόνοι τους τα προϊόντα τους από δικό τους κατάστημα ή από λαϊκές αγορές, η επιστροφή γίνεται με συντελεστή 3%.

Πρόκειται για την κατηγορία των αγροτών που έχουν ετήσια ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγροτικών προϊόντων κάτω από 15.000 ευρώ και δικαιούνται να λάβουν ενιαία ενίσχυση κάτω από 5.000 ευρώ. Αυτή η κατηγορία θα δικαιούται επιστροφή ΦΠΑ με συντελεστή 6% επί της αξίας των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων αγροτικών υπηρεσιών, ενώ για την πραγματοποίηση της επιστροφής θα υποβάλλεται αίτηση επιστροφής κάθε χρόνο.

Ειδικά για τους αγρότες που πωλούν μόνοι τους τα προϊόντα τους από δικό τους κατάστημα ή από λαϊκές αγορές, η επιστροφή θα γίνεται με συντελεστή 3%.

Στη διάταξη ορίζεται, επίσης, ότι για την παράδοση αγροτικών προϊόντων από την αγροτική εκμετάλλευση σε άλλη δραστηριότητα «εκδίδεται ειδικό στοιχείο που περιλαμβάνει το είδος, την ποσότητα, την ποιότητα και την κανονική αξία των παραγόμενων αγαθών».

«Το ειδικό αυτό στοιχείο» συνεχίζει ο νομοθέτης χωρίς να προσδιορίζει το είδος του παραστατικού, « εκδίδεται και από αγρότες που εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς, προκειμένου να προσδιορίζονται τα ακαθάριστα έσοδα της εκμετάλλευσης».

 

Παρατάσεις για τις δηλώσεις μετάταξης

Στην έκτη παράγραφο της ίδιας διάταξης, περιλαμβάνεται, όπως είχε γράψει το Agronews, και η παράταση μέχρι 20 Μαΐου 2014 για τη δήλωση στην εφορία όσων αγροτών συμπεριληφθούν στο καθεστώς τήρησης απλογραφικών βιβλίων (που είναι και τα βιβλία που αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών).

Για τα διπλογραφικά βιβλία η σχετική προθεσμία λήγει στις 15 Απριλίου.

Δείτε στις σελίδες 206-210 του νέου πολυνόμου, που ψηφίστηκε από τη Βουλή τις αλλαγές στον κώδικα ΦΠΑ που αφορούν τους αγρότες.

Εδώ ολόκληρος Ο νέος πολυνόμος του υπουργείου Οικονομικών.pdf

http://www.agronews.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments