....

ΠΩΣ «ΜΠΛΟΚΑΡΕ» ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ε1 Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Πρόβλημα στο Taxisnet - Η υποχρέωση επικαιροποίησης στοιχείων όλων των φορολογουμένων όμως είναι διαρκής και δεν έχει προθεσμία λήξεως

«Σκούρα» τα βρίσκουν οι φορολογούμενοι -κυρίως οι ηλικίας άνω των 60 και πιο ηλικιωμένοι- με την επικαιροποίηση στοιχείων που ζητά η ΑΑΔΕ, καθώς έχει μπλοκάρει την υποβολή των κοινών δηλώσεων των συζύγων.
 

 

Πρακτικά, ακόμα και η πιο απλή περίπτωση συμπλήρωσης δήλωσης φόρου εισοδήματος μπορεί να «σκαλώσει» πριν καν ξεκινήσει αφού, εκτός από τον υπόχρεο, απαιτείται να μπει σε διαδικασίες taxisnet ακόμη και ο οποιοσδήποτε δεν είχε ποτέ στη ζωή του καμία απολύτως σχέση με φορολογικές δηλώσεις και Κωδικούς Taxisnet μέχρι σήμερα.
 

 

Πριν ακριβώς δύο μήνες η ΑΑΔΕ, με την απόφαση Διοικητή Α1025 (ΦΕΚ Β' 765/18-02-2022) η εφορία κάλεσε τους φορολογούμενους να προβούν στην επικαιροποίηση των στοιχείων τους στο Taxisnet της ΑΑΔΕ.

Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, χωρίς προφανή λόγο ή ανάγκη, συνέδεσε την υποβολή της φετινής δήλωσης Ε1 με την ανωτέρω υποχρέωση.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει πλέον είναι το εξής:
 

 

Μέχρι τώρα όποιος έκανε δήλωση εισοδήματος, έκανε χρήση των κωδικών Taxisnet.

Πλέον όμως, σε κοινές δηλώσεις εισοδήματος όπου ένας εκ των δύο συζύγων δεν έχει καν εισόδημα και δεν εμπλέκεται στην διαδικασία, η υποβολή δεν μπορεί να προχωρήσει αν και τα δύο μέλη δεν δηλώσουν ηλεκτρονικά τα νέα στοιχεία τους.

Δυστυχώς ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο -και χωρίς να έχουν προφανή υποχρέωση- άτομα ηλικίας 50 ή 60 ετών και άνω που αναγκάστηκαν να εκδώσουν πέρυσι κλειδάριθμο για πρώτη φορά στη ζωή τους, μόνον και μόνον προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.
 

 

Κατά συνέπεια, ακόμα και αν δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με δηλώσεις φόρου εισοδήματος Ε1, πρέπει να κάνουν επικαιροποίηση στοιχείων.

Η υποχρέωση επικαιροποίησης στοιχείων όλων των φορολογουμένων όμως είναι διαρκής και δεν έχει προθεσμία λήξεως. Άρα δεν συντρέχει και λόγος να μπλοκάρει τις δηλώσεις Ε1.

Από την άλλη, σύμφωνα με την ίδια απόφαση Πιτσιλή Α1025 (ΦΕΚ Β' 765/18-02-2022) σήμερα μπαίνει σε ισχύ η δυνατότητα να μπορέσουν όλοι οι «βοηθοί εκπλήρωσης» των φορολογουμένων να ελέγξουν ποιος τους έχει δηλώσει σαν «βοηθούς» του.

Συγκεκριμένα η απόφαση προβλέπει ότι: «ο Βοηθός Εκπλήρωσης δύναται να ανακτά ψηφιακά κατάλογο των συναλλασσομένων, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει και επιβεβαιώσει, ως «e-mail Βοηθού Εκπλήρωσης» τη δική του ηλεκτρονική διεύθυνση, με την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης μέσω κωδικού που θα λάβει στη δηλωθείσα ηλεκτρονική διεύθυνση κατά τη στιγμή της ανάκτησης. Κατόπιν της ανάκτησης, ο Βοηθός Εκπλήρωσης δύναται να ανακαλεί την ηλεκτρονική του διεύθυνση από τη μερίδα του συναλλασσομένου, υπό την προϋπόθεση ότι ο τελευταίος έχει προηγουμένως προβεί σε δήλωση «Προσωπικού e-mail». Η έναρξη ισχύος της διάταξης αυτή ορίζεται δύο (2) μήνες μετά την 18-02-2022 που ήταν και η δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ.

Σχόλια - Facebook Comments