....

ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ

Kάθε χρόνο την τελευταία τριετία χάνονται 50 αγρότες σε δυστυχήματα με αγροτικά μηχανήματα

Γράφει ο Θοδωρής Σδρούλιας

tsdro@tee.gr

Ίσως η σημερινή μέρα είναι η χειρότερη για να γράψω ένα άρθρο σε ότι αφορά τα ατυχήματα, μια δύσκολη στιγμή και οδυνηρή στιγμή για όλη την Ελλάδα, μένουμε άφωνοι  μ’ αυτό που συμβαίνει, χάνονται νέα παιδιά, από τι, από αμέλεια, από αδιαφορία, από κακή συντήρηση, ειλικρινά δεν ξέρουμε τι να πούμε…. αλλά τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά  θα πρέπει να υψώσουμε φωνή, φθάνει όχι αλλά δυστυχήματα. Και όμως καθημερινά, ιδιαίτερα στον αγροτικό χώρο χάνονται ζωές και σήμερα ακόμη σ’ αυτή την οδυνηρή στιγμή, ακόμη ένα άλλο ατύχημα αγροτικό προστίθεται στη λίστα των ατυχημάτων.

Ο Θ. Σδρούλιας στην Ιταλία με τον υπεύθυνο ενημέρωσης και φορέας πιστοποίησης για τις αψίδες ασφαλείας έναντι ανατροπής

Προχτές στα Γιάννενα  σε μια μεγάλη συνάντηση αγροτών που οργάνωσε ο ΠΣΑΘ συζητήθηκε πάρα πολύ σοβαρά  αυτή η κατάσταση. Και εδώ ανοίγουμε μια μεγάλη θεματική ενότητα. Αυτό που προέχει και είναι σημαντικό, δυστυχώς στον ευρύτερο ελληνικό χώρο δεν δίνουμε την δέουσα προσοχή.

Κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες αγροτικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων με μηχανήματα. Ένας  αριθμός σοβαρός μας αναγκάζει να αρχίσουμε να βλέπουμε την όλη κατάσταση διαφορετικά.

Απαραίτητες οι μικρές παρεμβάσεις που σώζουν ζωές, όπως η ζώνη ασφαλείας

 

Αλλά πριν πάμε σε νομοθεσίες και τι ακριβώς χρειάζεται σ’ αυτό το άρθρο θα σταθούμε σε μικρές παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στα τρακτέρ έτσι ώστε να αποφεύγουμε τουλάχιστον πολλά μικρά ατυχήματα. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία ακόμη επιτρέπει την κίνηση των τρακτέρ των παλιότερων χρόνων. Φυσικά αυτό δεν είναι κακό αρκεί να γίνεται η σωστή συντήρηση για την αποφυγή των ατυχημάτων.

Από το παρτικόφ προκλήθηκαν πολλά ατυχήματα, απαραίτητο ένα κάλυμμα

Μικρές βελτιώσεις όπως βλέπουμε στις εικόνες μας βοηθούν αρκετά. Τις προηγούμενες δεκαετίες έδιναν έμφαση σε κινητήρες, χρόνο εργασίας, ιπποδυνάμεις κλπ.

Σήμερα βρίσκονται στο επίκεντρο οι μικρές παρεμβάσεις, όπως ένα μικρό σκαλοπάτι για να ανεβεί κάποιος στο τρακτέρ. Μικρές λαβές στα φτερά των τρακτέρ ώστε να  ανεβαίνει κάποιος πιο άνετα.

Ένα ατύχημα που ο αναβάτης σώθηκε με την αψίδα

 

Καινούργια φωτιστικά, δεδομένου ότι τα τρακτέρ εκτελούν μεταφορές και τη νύκτα είναι αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Πλέγματα δίπλα στις εξατμίσεις  για να αποφεύγονται τα εγκαύματα, καινούργια καθίσματα για να είναι  πιο άνετη η εργασία. Και το σημαντικότερο η μπάρα ασφαλείας. Όλες αυτές οι μικρές παρεμβάσεις βοηθούν σε μεγάλο βαθμό.

Η αλήθεια είναι ότι τα σημερινά σύγχρονα τρακτέρ είναι ασφαλή και πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας του χειριστή και αυτό είναι πολύ καλό, αλλά υπάρχει και ένας  αριθμός αγροτών που πιθανόν  δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν καινούργια μηχανήματα. Οφείλουμε να προστατεύσουμε όμως και αυτούς.

Βασικά η νομοθεσία δεν είναι ακόμη έτοιμη να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις παραμέτρους. Ένας έλεγχος θα ήταν αναγκαίος και θα βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό αγρότες και όλους όσους εμπλέκονται σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες.

Όλοι μας θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το τρακτέρ δεν είναι παιγνίδι, είναι ένα μηχάνημα που με σωστή χρήση φέρνει άριστα αποτελέσματα, αλλά με ανορθόδοξη χρήση μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Πρόληψη στην ανάβαση στο τρακτέρ, αλλά και αποφυγή καψίματος από την εξάτμιση

Τι μπορεί να γίνει σήμερα; Ενημέρωση, αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή τονίζοντας και λέμε προσοχή, το αγροτικό μηχάνημα είναι ένα εργαλείο έργου και όχι επίδειξης.

Τα νούμερα των ατυχημάτων δυστυχώς ακόμη και σήμερα είναι μεγάλα παρόλο που γίνονται προσπάθειες.

Εάν έχετε ένα παλιό τρακτέρ τουλάχιστον κάνετε τις μικρές παρεμβάσεις ώστε να αποφύγετε σοβαρά προβλήματα.

Ήδη έχουμε προγραμματίσει μια σειρά από διαλέξεις από ειδικούς που θα μας μιλήσουν για τον τρόπο αποφυγής ατυχημάτων και τη σωστή χρήση των αγροτικών εργαλείων και παρελκόμενων.

Σ’ αυτό το σημείο για να μην μακρηγορούμε, εάν ένας αγρότης θέλει να πουλήσει το μηχάνημά του δεν μπορεί να το πουλήσει γιατί δεν υπάρχει φορέας που θα πιστοποιεί την αψίδα προστασίας έναντι ανατροπής, αλλά δεν είναι μόνο η αψίδα, είναι και οι μικρές παρεμβάσεις που φαίνονται στις αντίστοιχες φωτογραφίες που  βοηθούν στην αποφυγή ατυχημάτων.

Πιστοποίηση… παράταση. Από αναβολή σε αναβολή με αποτέλεσμα να χάνονται ζωές. Τα συμπεράσματα δικά σας.

*Με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σδρούλιας στην ετήσια συνέλευση του ΠΣΑΘ στα Ιωάννινα, κάθε χρόνο την τελευταία τριετία χάνονται 50 αγρότες σε δυστυχήματα με αγροτικά μηχανήματα.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments