....

ΠΟΤΕ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ; Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Δρ.ΚΑΡΙΚΟ

ΠΟΤΕ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Μια απάντηση στην ερώτηση "πότε πρόλαβαν" να βγάλουν εμβόλιο. Η εμπορευματοποίηση και μονοπώληση των επιτευγμάτων τέτοιων ανθρώπων και ομάδων είναι άλλου παππά ευαγγέλιο, και χρήζει άλλης δράσης...

H απίστευτη ιστορία της Δρ.Καρίκο

Η Κάτι Καρίκο είναι η επιστήμονας που είχε την «εξωφρενική» ιδέα που για δεκαετίες δεν ήθελε να ακούσει κανείς: ότι το αγγελιαφόρο RNA δηλαδή το mRNA μπορούσε να είναι η λύση στη θεραπεία πλήθους ασθενειών.

Στην εφεύρεση της βασίστηκε το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Γεννήθηκε σ'ενα χωριό της Ουγγαρίας όπου και σπούδασε. Έφυγε πολύ νέα με τον άντρα της και την κόρη τους (πολλάκις Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας σήμερα). Επειδή κανείς δεν μπορούσε να εγκαταλείψει την Ουγγαρία με περισσότερα από 100 δολάρια έραψαν στο αρκουδάκι του παιδιού άλλα 900 δολάρια και με αυτά πήγαν στις ΗΠΑ.

Η Καρίκο πολύ νωρίς είχε την ιδέα ότι με τη βοήθεια του αγγελιοφόρου RNA είναι δυνατόν να δοθεί η πληροφορία στα κύτταρα να παράγουν τα ίδια το «φάρμακο» από την ασθένεια που τα απειλούσε κάθε φορά.

Αυτή η ιδέα ήταν αδιανόητη  στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα ότι αφού κανείς δεν την πίστευε για να χρηματοδοτήσει μια σχετική έρευνα έπρεπε να γυρνάει τα πανεπιστήμια για να βρει «μια θέση στον πάγκο».

Ο άντρας της που εργάζεται ως θυρωρός σε ένα συγκρότημα οικιών, τα βράδι και τα σαββατοκύριακα που πήγαινε στο εργαστήριο της, έλεγε ότι δεν πάει στη δουλειά αλλά για να διασκεδάσει.
Μάλιστα κάποτε είχε υπολογίσει ότι σύμφωνα με το εισόδημα που έφερνε στο σπίτι δούλευε περίπου για 1 δολάριο την ώρα.

Η ιστορία των πειραμάτων χωρίς χρήματα με μόνη την εμπιστοσύνη κάποιων συναδέλφων της κάθε φορά, είναι συγκλονιστική.

Πιο συγκλονιστική η άποψή της για την επιστημονική έρευνα: «Πρέπει να στήνεις μοντέλα με τρόπο που να σε διαψεύδουν. Στην επιστήμη πρέπει να είσαι έτοιμος να αποδειχθεί ότι η υπόθεσή σου είναι λανθασμένη. Είναι ο μόνος τρόπος για να πας μπροστά».

Μην τα πολυλογούμε. Με τα χρόνια η Καρίκο απέδειξε το ρόλο του mRNA αλλά έπρεπε να ξεσπάσει η πανδημία για να εφαρμοστεί η θεωρία της. Μόλις οι Κινέζοι έδωσαν στη δημοσιότητα το γονιδίωμα του νέου κορονοϊού η BioΝtech χρειάστηκε κάποιες ώρες για να αναπτύξει το αγγελιοφόρο RNA με την εντολή της θεραπείας σε μορφή εμβολίου, μόλις μια μέρα ενώ η Moderna χρειάστηκε δύο ημέρες.

Η Δρ.Καρίκο επέτρεψε στον εαυτό της να συνειδητοποιήσει την επιτυχία της μόλις πήγε η ίδια να εμβολιαστεί το Δεκέμβριο. Κάποιος είπε στην ομήγυρη ότι ήταν η εφευρέτης του εμβολίου και το προσωπικό στην κλινική ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Ήταν η μόνη φορά που έβαλε τα κλάματα από τη συγκίνηση.

Από το «Κι όμως κινείται» του Γαλιλαίου μέχρι το εμβόλιο για τον Covid η ίδια συναρπαστική ιστορία κάποιου ανθρώπου που δεν ήταν μόνο ότι σκέφτηκε κόντρα στο ρεύμα αλλά ότι επέμεινε κι αντί να διαλέξει το δρόμο του κέρδους και της διασημότητας, ήθελε απλώς τη γωνιά του «στον πάγκο του εργαστηρίου».

(Με πληροφορίες από: https://www.nytimes.com/2021/04/08/health/coronavirus-mrna-kariko.html)

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments