....

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Η έλευση του Solvency IΙ την 1η Ιανουαρίου 2016 και η κατάθεση του σχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση την 4η Ιανουαρίου, το οποίο σχέδιο προβλέπει μειώσεις στις συντάξεις από 15% μέχρι και 35% μεσοσταθμικά ελευθερώνουν το δρόμο προς την ιδιωτική ασφάλιση, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να αυξήσουν εισοδήματα τους και το κράτος να περικόψει τις δημοσιονομικές του δαπάνες.

Ολες οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές απέναντι στο ίδιο εποπτικό πλαίσιο

Το νέο καθεστώς φερεγγυότητας,  Solvency II για τις ασφαλιστικές το οποίο διασφαλίζει την απρόσκοπτη ροή των αποζημιώσεων προς τους ασφαλισμένους, όταν αυτοί εγείρουν απαίτηση ή όταν ωριμάσει ο χρόνος των συμβολαίων ξεκίνησε με το νόμο να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Για πρώτη φορά, οι Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές βρίσκονται αντιμέτωπες απέναντι σε ίδιες διατάξεις και έναν κανονισμό, ακόμα και αν οι απαντήσεις και οι καταστάσεις υποβάλλονται στις εγχώριες ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές. Image and video hosting by TinyPic

Είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν καταστάσεις κυρίως για το ύψος των αποθεματικών τους κεφαλαίων σταθμισμένων ανά τον κίνδυνο, όπως και καταστάσεις σε ό,τι αφορά τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ώστε και σε χρονικές περιόδους όπου η υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις, και οικονομική μεταβλητότητα να είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις .

Εκκρεμεί το Solvency II στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι ασφαλιστικές σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές ξεκίνησαν την εφαρμογή της νομοθεσίας. Eχει, όμως αντικειμενική διάσταση μόνο σε κοινοτικό επίπεδο, αφού αν και εξέπνευσε το 2015, έτος υποχρεωτικής ψήφισης και μεταφοράς, η κοινοτική οδηγία Solvency II δεν έχει μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο.

Διαβάστε σχετικά:  To Solvency II στη Βουλή: Θα αποφύγει η Ελλάδα το «εδώλιο»;

Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, πυλώνας Ι

Εν κατακλείδι έρχονται, μειώσεις από 15% στις νέες συντάξεις έως και 35% στις υψηλότερες συντάξεις πάνω από 2000 ευρώ, λόγω των ποσοστών αναπλήρωσης από 0,80% έως και 2%.

Ουσιαστικά τα άρθρα του σχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τω αριθμώ 64 προκαλούν ολική ανατροπή, φέρνοντας αλλαγές και μειώσεις τόσο σε επικουρικές όσο και σε κύριες συντάξεις. Παράλληλα το νομοσχέδιο νομιμοποιεί την κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους και είναι αυστηρότερο των αυστηρότερων που έχουν περάσει μέχρι σήμερα

Μέχρι, δε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας έως το 2018, το καθαρό ποσό που καταβάλλεται της ατομικής σύνταξης, δεν δύνανται να υπερβαίνει το εξαπλάσιο της εθνικής σύνταξης που είναι τα 2.304 ευρώ, αντί  των 2.774. Αλλά  και το άθροισμα των καταβαλλόμενων καθαρών  συνταξιοδοτικών αποδοχών, πχ, από το Δημόσιο, ν.π.δ.δ., ή οιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, το οκταπλάσιο, των 3.072 ευρώ, αντί των 3.360 σήμερα..

Τούτων δοθέντων σπάει το κράτος καταρρίπτει το ταμπού της ιδιωτικής ασφάλισης, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες τόσο σε ασφαλισμένους για αύξηση των εισοδημάτων τους όσο και σε ασφαλιστικές με σχεδιασμό νέων προγραμμάτων.

 

Σχόλια - Facebook Comments