....

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ NOVARTIS: ΤΟ «ΠΑΡΩΝ» ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ Η ΚΑΛΥΨΗ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σχετικά με την υπόθεση Novartis.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κατηγορείται για:

  • Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών.
  • Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος.
  • Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.
  • Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Η βάση της παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου είναι οι καταθέσεις  του επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή, του διοικητή της Τράπεζας Γιάννη Στουρνάρα. Επίσης, και της πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Ειδικά η κατάθεση της κ. Ράικου, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, μπορεί να δώσει το έρεισμα για να μείνει η δικογραφία στην Προανακριτική, δηλαδή να μη μεταβιβαστεί εκ νέου στη Δικαιοσύνη.

Οι σαμαρικοί

Το κείμενο της πρότασης για την προανακριτική υπογράφεται από 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Στη λίστα δεν φιγουράρει κανένας υπουργός και κανένα πρωτοκλασάτο στέλεχος. Προφανώς αυτή η επιλογή βρίσκεται σε ακολουθία με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ότι το θέμα των προανακριτικών είναι αρμοδιότητα της Βουλής και όχι της κυβέρνησης.

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερ σημασία είναι ότι στη λίστα των υπογραφόντων υπάρχουν και αρκετοί σαμαρικοί βουλευτές. Το μήνυμα είναι σαφές: Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να μην πέτυχε να συμπεριληφθεί ο Αλέξης Τσίπρας στο κάδρο, αλλά δίνει δυναμικό «παρών» στην Προανακριτική για τον κ. Παπαγγελόπουλου. Υπενθυμίζουμε τη δήλωσή του για τη Novartis ότι «θα τους πάω μέχρι τέλους». Είναι προφανές ότι το «παρών» στην Προανακριτική σημαίνει «παρών» στο επίκεντρο των εξελίξεων στη Νέα Δημοκρατία. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται τα επικριτικά άρθρα για τον πρωθυπουργό σε ιστοσελίδα που φέρεται να συνδέεται με τον κ. Σαμαρά. Η σύνδεσή αυτή όμως διαψεύδεται δημοσίως.

Η κάλυψη στον Παπαγγελόπουλου

Στην άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να δίνει πλήρη κάλυψη στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι: «Η ΝΔ επιβεβαιώνει πως δεν έχει μάθει τίποτα από το δεξιό ρεβανσιστικό παρελθόν της. Συνεχίζει με ακόμα ένα επεισόδιο την άθλια πλεκτάνη συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis και στοχοποίησης των πολιτικών της αντιπάλων που το ανέδειξαν. Με μοναδικό της στόχο να ελέγξει τη Δικαιοσύνη, συστήνει Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για δήθεν παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου σε αυτή. Βασίζει την προανακριτική σε έωλες μαρτυρίες δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι όμως ελέγχονται και οι ίδιοι από τη Δικαιοσύνη για τους χειρισμούς τους στην ίδια υπόθεση.» Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει ότι: «Η προανακριτική παρωδία ωστόσο θα γυρίσει μπούμερανγκ στους εμπνευστές της».

Αρχικά στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταγραφεί δύο απόψεις ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, δύο «αποχρώσεις» στις προσεγγίσεις για το θέμα Παπαγγελόπουλου. Η μία υποστήριζε την πλήρη κάλυψη, ενώ η άλλη ήθελε κάλυψη χωρίς όμως ταύτιση με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι διαφοροποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταγραφεί και στη ψηφοφορία για τις παραπομπές τον Φεβρουάριο του 2018. Τώρα, όλα δείχνουν ότι ην Κουμουνδούρου θα πορευτεί μαζί με τον κ. Παπαγγελόπουλο.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments