....

ΠΡΟΕΞΑΡΧΩΝ Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΤΗΣ Ι.ΜΟΝΗΣ ΑΓ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ

Την Β΄ Κυριακή των Νηστειών (16/3) ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ

χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας κατά την καθιερωμένη ολονύκτιο Αγρυπνία στο πανηγυρίζον Ιερό Γυναικείο Ησυχαστήριο Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Κουφαλίων.

 

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν: ο πνευματικός της Μονής

Αρχιμ. Ιωαννίκιος Κοτσώνης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών Πρωτοπρ. Ιωάννης Σπυρίδης, ιερομόναχοι και κληρικοί της περιοχής. Ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Λουδοβίκος, Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης κήρυξε τον θείο λόγο κατά την Θεία Λειτουργία. Κατά την ομιλία του επεσήμανε την περί αγάπης του Θεού Ορθόδοξη θεολογία, την οποία συνέδεσε με την περί μετοχής στις άκτιστες ενέργειες του Θεού διδασκαλία και αντιπαρέβαλε με την δυτική θεολογία του Θωμά του Ακινάτη.

 

Μετά το πέρας της Αγρυπνίας ακολούθησε τράπεζα, κατά την οποία ομίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η εορτή του Αγίου αποτελεί συνέχεια της Κυριακής της Ορθοδοξίας, επειδή ο μεγάλος πατήρ της Εκκλησίας μας ανέπτυξε περαιτέρω την θεολογία της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου με αφορμή το ζήτημα του ησυχασμού και πρωτοστάτησε στην διαφύλαξη της ακεραιότητος της Ορθοδόξου πίστεως. Εκτός από επιφανής Θεολόγος όμως ο άγιος Γρηγόριος υπήρξε και μέγας ασκητής. Για τον λόγο αυτόν χρειάζεται να μιμηθούμε την ασκητικότητά του τιμώντας την μνήμη του.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την αδελφότητα για την άρτια και πολύμοχθη προετοιμασία της πανηγύρεως καθώς και όλους τους συντελεστές της.

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments