....

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ.

Πρόγραμμα Επετειακών Εκδηλώσεων Δήμου Αλμωπίας για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.
«Δεύτε παίδες των Ελλήνων
ο καιρός της δόξης ήλθε
ας φανώμεν άξιοι εκείνων
που μας δώσαν την αρχήν» - Ρήγας Βελεστινλής

Ο Δήμος Αλμωπίας τιμώντας την σημαντικότερη σελίδα της νεότερης ιστορίας της χώρας μας και συμμετέχοντας στους πανηγυρικούς εορτασμούς για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, προετοίμασε μια σειρά από εκδηλώσεις, με σκοπό αφενός την ανάδειξη της σημασίας του εορτασμού της επετείου ως γεγονότος μείζονος εθνικής σημασίας, αφετέρου να αφήσει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές ιστορικά στοιχεία για τον ρόλο της Αλμωπίας στην Επανάσταση του 1821.
Στα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης, τιμούμε τους προγόνους μας που ξεσηκώθηκαν απέναντι στην υποδούλωση. Τιμούμε το «μαρτύρων και ηρώων αίμα», για να αναπνέουμε εμείς σήμερα. Η Επανάσταση των Ελλήνων γοήτευσε και ως ιστορικό γεγονός άγγιξε τα όρια του μύθου. Το βλέπουμε και σήμερα, όταν 200 χρόνια μετά, η αναφορά και μόνο στην 25η Μαρτίου ασκεί μια αναζωογονητική, σχεδόν ηλεκτρική δύναμη πάνω μας. Έτσι, παρά τη διαφορετική καθημερινότητα λόγω της πανδημίας, συγκροτήσαμε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, ομιλιών και δράσεων που στόχο έχουν, όχι μόνο να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτή την λαμπρή ιστορική ημερομηνία αλλά και να θέσουν τα θεμέλια για μια μνήμη ισχυρότερη, ανεξαρτήτως τόπου και χρόνου.
Αν και οι εορτασμοί σε όλη τη χώρα και στο Δήμο μας, θα είναι διαφορετικοί από τον αρχικό σχεδιασμό, ευελπιστούμε να δώσουν σε όλους μας, τη δυνατότητα να μάθουμε, να ακούσουμε και να κατανοήσουμε περισσότερα και για την ιστορία μας ως Έθνος, αλλά και ως περιοχή που συνέβαλλε στην Ελληνική Επανάσταση και για πολλά χρόνια αντιστέκεται στις προκλήσεις.
 Έχοντας ολοκληρώσει τον προγραμματισμό, σας παρουσιάζουμε το χρονοδιάγραμμα των δράσεων και εκδηλώσεων, με την κατανομή τους να γίνεται σε ξεχωριστές θεματικές ενότητες.
Η εναρκτήρια διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαρτίου και ο κύκλος των εκδηλώσεων θα κλείσει στις 4 Νοεμβρίου, ημέρα της Απελευθέρωσης της Αριδαίας. Ευελπιστούμε ότι οι συνθήκες θα επιτρέψουν, ώστε στην πλειοψηφία των εκδηλώσεων να υπάρχει η φυσική παρουσία όλων σας!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

200


ΖΗΤΩ ΤΟ 1821!


 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments