....

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΓΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

 

 

Σόφια.

Πολιτική διαδήλωση έγινε μπροστά από το προεδρείο λίγο πριν από την έναρξη  της συνεδρίασης του Συμβουλευτικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που είχε θέμα «Ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ- ο ρόλος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη διεύρυνση και τη σταθεροποίηση της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονίας και την Αλβανία», γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα.

Στη διαδήλωση άγνωστος πέταξε χαρτάκια με έντυπο περιεχόμενο στο οποίο αναγράφονταν «Δεν υπάρχουν Βούλγαροι στη ‘Μακεδονία’, μόνο ‘Μακεδόνες’ όπως και στη Μακεδονία του Πιρίν».

Η βουλγαρική αστυνομία αναζητεί το νέο άνδρα που πέταξε αυτά μηνύματα μπροστά από τη βουλγαρική προεδρία.

«Να αποδεχθούν την κοινή μας ιστορία»

 


Στο μεταξύ, ο Βούλγαρος καθηγητής ιστορίας, Κιρίλ Τοπάλοφ, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής για την Ιστορία μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε στη  bTV ότι η Βουλγαρία θέλει το ελάχιστο από αυτούς (τους Σλάβους της Βόρειας Μακεδονίας), δηλαδή, να αναγνωρίσουν αυτό που έχουν υπογράψει στη συμφωνία «ότι είχαμε κοινή ιστορία».

Ο Τοπάλοφ διευκρίνισε σχετικά:

«Με τον όρο «κοινή ιστορία» εννοούμε ότι μέχρι το 1944, πριν δημιουργηθεί η γιουγκοσλαβική Μακεδονία, είχαμε μια κοινή ιστορία, ήμασταν ένα έθνος με την ίδια γλώσσα».

Πρόσθεσε ότι τόσο ο πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, όσο και οι διάφορες κυβερνήσεις που έχουν αλλάξει έχουν υποστηρίξει τη βουλγαρική υπόθεση - «να σεβόμαστε τη συνθήκη και να έχουμε αδελφικά αισθήματα και σεβασμό μεταξύ των λαών μας», είπε.

«Για πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς, τα Βαλκάνια είναι ένα ασαφές, σκοτεινό θέμα. Αλλά οι πραγματικοί πρεσβευτές το γνωρίζουν», είπε σύμφωνα με το βουλγαρικό δημοσίευμα.

standartnews.com

--

The Hellenic Information Team

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments